in

Helemaal verslingerd aan Planet Coaster


Planet Coaster is vanaf vandaag officieel uit en ik speel het inmiddels al een paar dagen. Aangezien ik toch niet de uiterst genuanceerde en objectieve InsideGamer-recensie doe, mag ik het als een echte fanboy enthousiast claimen: deze game is de beste uitvinding sinds gesneden brood.

Het was de zomer van 2005 en ik had schoolvakantie. Herinner je je dat nog, dat je zeeën van tijd had en uit gekkigheid niet wist wat je moest doen? Ik had dat die zomer ook. Tot ik RollerCoaster Tycoon 3, die het jaar daarvoor was uitgekomen, ontdekte. Wat een game! Een eigen pretpark bouwen was altijd al een droom van mij geweest. Dat is het mooie van games: het stelt je in staat om iets te doen wat je in het echte leven nooit gaat lukken.

In de RollerCoaster-games moet je een park van de grond af aan opbouwen en zorgen dat het een succes wordt. Maar ik negeerde de campagne altijd en ging meteen voor de sandbox-modus, waar ik met oneindig virtueel geld mijn grootste dromen werkelijkheid kon maken. Het management aspect van pretparken bouwen kan mij namelijk gestolen worden. Vermoedelijk heb ik ergens diep in mijzelf een architect en wegenplanner die er uit dreigt te barsten, want dat is wat ik het liefste doe in dit soort games: mooie dingen bouwen.

En dan vind ik de achtbanen zelf niet eens het belangrijkste. Ik ben zo’n persoon die Six Flags maar saai en kaal vindt. Nee, dan de Efteling: als je daar binnenstapt, wordt je even een dag getransporteerd naar een compleet andere wereld. Haast niets breekt de illusie dat je niet langer in het saaie Nederland bent. En dat is precies wat ik met mijn parken in RollerCoaster Tycoon 3 wilde bereiken: prachtige gebouwen op de achtergrond zodat de virtuele bezoekers door een sfeervol park konden lopen.

Herken je dit een beetje, dan is Planet Coaster een droom die uitkomt. Dat is het namelijk wel voor mij. Ik speel het nu een klein weekje (de bèta is al geruime tijd beschikbaar, maar de game is sinds vandaag dus echt uit) en dit is echt het vervolg op RCT3 waar ik meer dan tien jaar op heb gewacht. Dat is ook niet zo gek, want het is van dezelfde ontwikkelaar: Frontier Developments.

Planet Coaster is namelijk helemaal te gek voor mensen zoals ik die elk klein hoekje van hun park willen perfectioneren met versieringen. Ik ben al uren bezig met een enkel mooi gebouw of straat in het park. Na een week spelen ben ik dan ook nog lang niet klaar met mijn eerste pretpark. Sterker nog, hij is nog niet eens open gegooid. Maar ik ben al best trots op mijn progressie en wil die graag met jullie delen.

Hieronder zie je de entree van het park. De standaard entree is een klein poortje, maar zoals je ziet heb ik er een groter gebouw neergezet en meerdere poortjes gemaakt. Dan ben ik alvast voorbereid op de vele virtuele bezoekers die allemaal mijn park willen bewonderen.

Overigens zijn veel van de gebouwen die je hier ziet en gaat zien van de Steam Workshop. Dat is nog zo’n tof ding: spelers maken de meest prachtige gebouwen voor Planet Coaster en delen die, geheel gratis, op Steam. Er staat nu al een flinke lijst met mooie gebouwen die je kunt downloaden. Heb je dat gedaan, dan zijn ze automatisch te selecteren en neer te zetten in je eigen park.

Het is natuurlijk nog veel leuker om je eigen gebouwen en ritjes te maken, en dat doe ik ook al wel, maar de opties om allerlei dingen te bouwen zijn zo immens uitgebreid in Planet Coaster, dat ik nog aan het leren ben hoe alles precies werkt. Terwijl ik blueprints van andere gebruikers uit de Workshop haal, die in mijn park plaats en hier en daar naar eigen smaak aanpas, leer ik ook meteen steeds meer over hoe ik zelf het beste gebouwen kan maken.

Na een klein pleintje vlak na de entree met wat noodzakelijke standjes (een pinautomaat, eten en drinken, wc’s en een informatiebalie) volgen twee grote middeleeuwse poorten waar bezoekers onderdoor kunnen lopen om zo het eerste gedeelte van het park te bereiken. Ik wil het park in een aantal thema’s opsplitsen en het gaat in dit geval om een soort middeleeuws / magisch thema. Dat is overigens ook nog maar het enige gedeelte in mijn park – zoals ik al zei besteed ik héél veel tijd aan de kleinste details.

Eenmaal in het middeleeuwse gebied, staat er een kleine berg met daarop een redelijk rustige, maar thematisch wel erg sfeervolle achtbaan, en een redelijk rustige draaimolen. Oftewel de actie rustig opbouwen voor bezoekers terwijl ik ze in sfeer onderdompel. Zoals je in de foto´s hieronder ziet, probeer ik zoveel mogelijk details toe te voegen. Sommige kastelen en huizen op de foto´s doen werkelijk helemaal niets, alleen bijdragen aan de sfeer, anderen bevatten binnen kraampjes met voedsel of ballonnen. De wachtrijen probeer ik sfeervoller te maken met mooie heggen.

Na een wandeltocht door de diverse straten van het middeleeuwse dorpje komen bezoekers op een centraal plein van waaruit de rest van het park bereikbaar is… nouja, uiteindelijk, want de rest van het pretpark moet ik natuurlijk nog maken. Ik vind het zelf ook altijd gezellig als er een groot centraal plein in een pretpark is. Op de achtergrond (zie foto hieronder) zie je ook een mechanische draak die echt beweegt! Links boven zie je een wat pittigere achtbaan die een stuk sneller gaat, en waar ook mechanische draken staan op heuvels. Ik heb de rit niet voor niets ´Dragonstone´ genoemd. Want ja, elk ritje kun je ook zelf een naam meegeven.

Iets verderop in het park heb ik een vijver gemaakt met op de achtergrond een restaurant voor hongerige bezoekers. Terwijl men daar eet, kan men genieten van het uitzicht. Of over de brug op het water lopen en een paar mooie selfies maken.

En hieronder zie je nog wat foto´s van mijn park in de nacht. Ook alle lichten zijn handmatig geplaatst, van lantaarnpalen om paden te verlichten tot allerlei lampen die sfeervol aan gebouwen hangen.

Ondertussen ben ik, net als tien jaar geleden, weer helemaal verslaafd. Wanneer ik Planet Coaster niet speel, denk ik er aan. Helaas heb ik wel wat minder tijd dan toen ik een jaar of 20 was. Soms begin ik ´s avonds na het eten aan de game en schrik ik rond een uur of 1 ´s nachts op vanachter mijn pc. Over vijf uur moet ik er weer uit… met moeite sluit ik de game af. Hopelijk heb ik jullie een beetje enthousiast over Planet Coaster kunnen maken en ik kijk er naar uit jullie creaties te zien!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Game-pc bouwen bij 4Launch

Hoe optimaliseer je uw ps4 connectie?