Ah, Japan. Het land van de rijzende zon, sushi, anime, Pokémon en dategames met paarden. Ja dat lees je goed, en dat is nog lang niet de raarste game die uit het bijzondere land komt. Het was dan ook geen wonder dat jullie vorige week kozen voor de raarste games uit Japan als onderwerp voor deze Op Verzoek. Bij deze!
Katamari Damacy
We beginnen tam, met deze oprolgame die de meesten onder jullie waarschijnlijk wel kennen. Katamari Damacy begint met de Koning van de Cosmos, die na een stevige nacht drinken alle sterren uit de lucht kwijt is geraakt. Jij moet als zijn zoon, The Prince, met een katamari zoveel mogelijk dingen oprollen zodat The King genoeg materie heeft om de sterren opnieuw te maken. Dus.
En oprollen is ook wat je doet in Katamari Damacy, en de acht vervolgen die de culthit heeft gekregen. Je katamari (letterlijk vertaald klomp of blob) kan alles dat kleiner is dan zichzelf oprollen en laten plakken. Zo word je steeds groter, en kan je ook steeds grotere dingen oprollen. Je begint klein, met knikkers, mieren en punaises, maar rond het eind van de levels rol je met gemak gebouwen, steden en zelfs wolken aan je katamari.
Uma no Purinsu-sama
Datesims zijn groot in Japan. We weten niet precies waarom (andere mensen aanspreken is ook heel eng natuurlijk), maar er zijn zoveel succesvolle, minder succesvolle, aparte en weirde datesims dat we er bijna een heel artikel aan zouden kunnen wijden. De weirdste is echter waarschijnlijk Uma no Purinsu-sama, vrij vertaald Horse Prince, waarin het je doel is de affectie te winnen van een jongen… met een paardenlichaam.
In de game is het de bedoeling je paarden-”vriend” te trainen door hem te helpen met taken als groente snijden. Want groente snijden is natuurlijk een alledaagse bezigheid voor paarden!
Mochten paarden niet jouw ding zijn, dan kan je ook nog je lol op met duiven daten in Hatoful Boyfriend, die onze Thijs nog officieel gerecenseerd heeft. Voor ieder wat wils, hè?

LSD: Dream Emulator
Stel: je bent een Japanse gameontwikkelaar die geen flauw idee heeft waar zijn nieuwe game over moet gaan. Op een ochtend weet je het: je neemt je trippende dromen van de afgelopen tien jaar en propt ze in je game! Voila, LSD: Dream Simulator is geboren.
Deze game voor de PlayStation 1 bestaat uit niets meer dan wandelen en je verwonderen over wat voor weirde trippy shit je nu weer op je beeldscherm getoverd krijgt. LSD begint namelijk elke keer wanneer je de game opstart op een andere locatie, dus het is steeds weer een verrassing waar de game mee komt.
Toilet Kids
Op een avond gaat een nietsvermoedend jongetje zoals altijd naar de wc, niet wetend dat zijn leven voorgoed zal gaan veranderen. Hij wordt namelijk plotseling door de wc gespoeld, en komt terecht in een wereld vol met… Poep. Natuurlijk.
De game, oorspronkelijk in 1992 uitgebracht voor de pc en Turbografx, is qua gameplay bijna een exacte kopie van de klassieker Xevious. Net als in deze top-down shooter is het jouw taak alle vijanden die het durven bij je in de buurt te komen neer te schieten, voordat ze jou neerhalen met… Moeten we het nog voorkauwen? De game bevat gouden drollen, schildpadden met schijt op hun schilden, ruftende kevers, spinnen die zijde uit hun menselijke anussen produceren, en zelfs piemels die je uit de lucht proberen te urineren. Ja, rare games zijn echt niet iets van de laatste paar jaar.
Mister Mosquito
Buzz buzz buzz, wie heeft er nou niet van gedroomd om een keer een mug te zijn? Wat, zijn we echt de enige? Jammer, want in Mister Mosquito kan je helemaal losgaan als mug, met als doel een gezin ongemerkt van zoveel mogelijk bloed te ontdoen. Maar pas wel op dat je niet gezien wordt, want anders zetten de mensen alles op alles om je te pletten.
Als je nou genoeg hebt van het muggen-loze seizoen dat de winter heet is het misschien tijd om deze game in huis te halen. Mister Mosquito deed het goed genoeg om een sequel te rechtvaardigen onder de naam Ka 2: Let’s Go Hawaii, waarin de mug het gezin achtervolgt op vakantie naar Hawaii.
School Days
School Days is een interactieve visual novel met meerdere sequels en spin-offs die tussen 2005 en 2010 uitkwamen. Veel gameplay is er niet te bekennen, je moet als speler af en toe keuzes voor bepaalde personages maken. In eerste oogopslag lijkt de game een standaard high-school animeverhaal, totdat je aankomt bij de gruwelijke moorden, onthoofdingen en zelfmoorden die de tieners (!) in School Days plegen. En dan laten we de seksscènes nog achterwege…
En het raarste van allemaal? De game was nauwelijks controversieel in Japan, en zelfs zo succesvol dat het dus uitgroeide tot franchise met een mangaserie, anime, een concertfilm en verschillende stukken merchandise.
Ben je er nog? Niet uit aversie weggeklikt? Top, dan heb je de Op Verzoek-medaille van deze week dubbel en dwars verdiend. Vergeet ook niet even te stemmen op de volgende Op Verzoek, en tot volgende week!
[poll 763]