in

Cadeautip voor je favo nichtje/neefje: de leukste LEGO-games


December, de maand die zoveel mooie feestjes en cadeautjes oplevert, maar ook een heleboel geld en tijd kost. Bijvoorbeeld als je op zoek gaat naar een kindvriendelijke game voor je neefje/nichtje/zoontje/dochtertje. Er zijn een heleboel LEGO-games om uit te kiezen die allemaal zeer geschikt zijn, maar welke is nou het allerleukste? Dit is de top 5.

5 LEGO City Undercover (2013) (Wii U, binnenkort PS4, Xbox One, PC en Nintendo Switch)
GTA kopen voor kleine kinderen gaat wat ver, maar LEGO City Undercover is eigenlijk een milde versie van die controversiële Rockstar-game. Je bent in de game Chase McCain, een undercover agent die onderzoek moet doen naar een criminele bende in de stad. Waar LEGO-games meestal vrij lineair zijn, is er in Undercover juist gekozen voor een open stad waarin je zelf bepaalt wanneer je een level speelt of lekker rondscharrelt en kijkt welke zijmissies je in de stad kunt volbrengen. Dat biedt een heerlijk gevoel van vrijheid. Minder vrij is de keuze in het platform, want op dit moment is LEGO City Undercover alleen op Wii U verschenen. Gelukkig is recent bekend geworden dat LEGO City Undercover in 2017 ook op Xbox One, PlayStation 4, pc en Nintendo Switch zal verschijnen, al heb je daar nog niets aan voor de aankomende feestdagen. Het is sowieso een vreemde eend in de bijt, want het is de enige LEGO-game van TT Games die je niet co-op kunt spelen.

Leuke weetjes over de game: bevat grote aantallen popcultuurreferenties waaronder eentje naar Morgan Freeman in de Shawshank Redemption, ging al 1 miljoen keer over de toonbank, bevat 290 undercover kostuums om vrij te spelen en 450 gouden blokken om te verzamelen.
Nadeel: lange laadtijden en die co-op-ervaring die uitblijft.

4 LEGO Harry Potter Years 1-4 (2011) (iOS, PC, NDS, Wii, PS3, PSP, Xbox 360 en binnenkort PS4)
In LEGO Harry Potter ben je voornamelijk aan het ontdekken op Zweinstein. Helemaal niet vervelend, want de tovenaarsschool is fantastisch nagemaakt met de bouwsteentjes. Er zijn twee Harry Potter-games van LEGO: eentje met de eerste vier jaar en de ander met de laatste drie jaar. Binnenkort worden die gebundeld en geremastered uitgebracht op PlayStation 4. Allebei de games zijn even fantastisch en tonen veel liefde voor de films van de J.K. Rowling-boeken, maar voor nieuwe LEGO-gamers is het natuurlijk verstandig met de eerste jaren te beginnen. Uiteraard kennen bijna alle 167 speelbare personages de bekende toverspreuken en je maakt onderweg brouwsels om deuren naar nieuwe delen te openen. Het is vooral de sfeer en die mooie Harry Potter-muziek die dit spel tot een zeer geschikt cadeau maken.

Leuke weetjes over de game: ging maar liefst 7 miljoen keer over de toonbank.
Nadeel: het verhaal is moeilijk te volgen als je niet met Harry Potter bekend bent.

3 LEGO Dimensions (2015) (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en Wii U)
Het was een grote verrassing in de toys-to-life-markt, en hoewel de figuren erg prijzig zijn, heeft LEGO Dimensions wel bewezen zich staande te houden in die markt. Dat komt grotendeels doordat LEGO Dimensions meer interactie biedt met de figuren dan bijvoorbeeld Skylanders: je moet de LEGO-figuren eerst zelf in elkaar zetten. De voertuigen hebben zelfs drie verschillende bouwmanieren die ook in de game zijn vrij te spelen. De portal moet ook eerst zelf opgebouwd te worden en komt veelvuldig terug in de game door gekleurde lampjes die corresponderen met kleuren in de game (lekker puzzelen!). De grote kracht achter LEGO Dimensions is echter meer dan alleen maar dat speelgoed waar we bijna allemaal groot mee zijn geworden: het zijn de franchises die eraan zijn verbonden. Zo is er een set van Ghostbusters, Back to the Future en zelfs Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Leuke weetjes: Er zijn meer dan dertig franchises speelbaar in LEGO Dimensions, je kunt ze door elkaar heen gebruiken (dus Batman kan in de Scooby Doo Mystery Machine rijden) en de game is 2,5 miljoen keer verkocht.
Nadeel: de sets zijn erg duur.

2 LEGO Marvel Super Heroes (2013) (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en Wii U)
LEGO Marvel’s Avengers was dan een tegenvaller, dat geldt niet voor zijn voorganger LEGO Marvel Super Heroes. Die game mag gerust een van de betere Marvel-games ooit genoemd worden, mede dankzij de grote fanservice en grappige referenties erin, zoals een Stan Lee die voortdurend “Excelsior!” schreeuwt. De echte trouwens, want Stan Lee spreekt zelf tientallen zinnen in voor de game. Marvel New York doet dienst als hub, maar we wandelen ook veel rond in de Helicarrier van S.H.I.E.L.D., waar je ook regelmatig vanaf springt om New York te bereiken. Marvel Super Heroes is een van de eerste LEGO-games die verscheen op de huidige generatie consoles en ziet er extreem goed uit. Er zijn wel 180 personages te spelen en daaronder vind je bekende en minder bekende superhelden, een personage als Havok of Galactus of de rare Howard the Duck bijvoorbeeld.

Leuke weetjes: ging 10 miljoen keer over de toonbank
Nadeel: veel LEGO-games hebben er last van, maar Marvel Super Heroes net even meer: technische haperingen.

1 LEGO Star Wars II (2006) (GBA, GameCube, PC, NDS, OSX, PS2, PSP, Xbox en Xbox 360)
De nummer één is een game die veel ouder is dan de rest: LEGO Star Wars II. De Star Wars-games van LEGO kenmerken zich door hun nadruk op schiet-actie, en iets minder op puzzelen en platformen. Geen probleem, want Star Wars heeft uiteraard een breed spectrum aan vijanden om lijnrecht tegenover je personage te zetten: van simpele battle droids tot de stevigere stormtroopers. De game is waarschijnlijk heel populair omdat het de originele trilogie volgt, wat sowieso voor de fans vaak geldt als het summum in de wereld die George Lucas creëerde. Er werden zeven miljoen games verkocht, met later nog een bundel van de eerste twee games die 13 miljoen keer over de toonbank schoof.

Leuke weetjes: bevat 116 speelbare personages en een briljante kinderlijke vertolking van de “I am your father”-scène.
Nadeel: het is niet de moeilijkste LEGO-game en de modernere games zijn veel uitgebreider.

Hoewel alle LEGO-games zo hun unieke eigenschappen hebben om van te houden, hebben alle LEGO-games deze drie fantastische eigenschappen: koddige LEGO-humor, duizenden LEGO-blokjes om stuk te slaan en heel veel mogelijkheden tot verzamelen. Kinderen kunnen ze alleen spelen of met hulp van een volwassene in co-op modus (behalve dus in LEGO City Undercover). Omdat de serie al zo lang loopt, kun je ze vaak voor een klein prijsje op de kop tikken. Veel plezier!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PS4-versie Ark: Survival Evolved verschijnt volgende week

Update: Binnenkort Lara Croft Go op PS4 en Vita