in

Super Mario Maker 3DS review – Makke Mario


Super Mario Maker was de finale van dertig jaar 2D Mario’s. Na honderden, door de slimste geesten van Nintendo in elkaar geschroefde levels gespeeld te hebben mocht je het vorig jaar eindelijk zelf doen. Dat had in de meeste gevallen vooral veel zichzelf spelende en trollerige levels als gevolg, maar het idee was geweldig. Er is bovendien geen game die zo gepast voelt op de Wii U als Super Mario Maker.

De overstap naar de 3DS voelt daardoor wat onlogisch en dat wordt alleen maar versterkt wanneer je je realiseert wat er allemaal in deze versie van de game mist. De droomfunctie – het uploaden van je zelfgemaakte levels zodat anderen hem kunnen spelen – ontbreekt bijvoorbeeld. Ook de mogelijkheden om levels te downloaden of om Mario uit te rusten met Amiibo skins zijn niet in deze versie van de game niet aanwezig.

Mini Mario Maker
Op het eerste gezicht genoeg om de game op af te schrijven, maar Super Mario Maker op de 3DS is helemaal geen gemakzuchtige port. De mogelijkheid om zelf levels te bouwen is nog steeds aanwezig en behoorlijk trouw overgezet naar het veel kleinere onderste scherm. Je level in klassieke Super Mario Bros.-stijl zijn met een druk op de knop te veranderen in modernere stijlen van Mario. Alleen de vrolijke geluidseffecten bij het plaatsen van iedere Goomba, Bowser en blok schitteren in afwezigheid, maar voor de rest zijn de mogelijkheden nog net zo eindeloos.

Je eigen luchtschip level waarin ieder kanon Wigglers afschiet. Een onderwaterlevel waarin in elk vraagtekenblok Goomba’s verstopt zitten. Of wat te denken van een level dat alleen bestaat uit lopende banden die Mario lanceren. Het kan echt allemaal in Mario Maker. De simpliciteit waarmee je zelfs op de 3DS toch vrij complexe levels kan bouwen blijft verbazingwekkend.

Het probleem is alleen dat je die fantastische zelfgemaakte levels alleen kunt delen door ze te versturen naar spelers die ze willen ontvangen of via streetpass. Die laatste optie klinkt nog best aantrekkelijk want een willekeurige vreemde op straat je level opdringen is een leuk gegeven. Helaas is Nederland wat Streetpasses betreft nogal uitgestorven. De kans is dus klein dat je fantastische auto-level veel gespeeld gaat worden.

Meer spelen dan bouwen
Dat Super Mario Maker 3DS in sommige opzichten nogal al tekortschiet is wel duidelijk, maar deze port is verre van een grote mislukking. Wie geen behoefte heeft aan maken, maar aan spelen komt in deze versie aan zijn trekken. Niet alleen speelt het spel op de 3DS uitstekend, vooral de oudere grafische stijlen van bijvoorbeeld Super Mario Bros. 3 en Super Mario World komen prima tot hun recht op het kleinere scherm. Alleen bij New Super Mario Bros. zijn er opvallend minder polygonen aanwezig, maar het zit het speelplezier nooit in de weg.

Op de 3DS wordt Mario Maker bovendien meegeleverd met honderd door Nintendo gemaakte levels. Op zichzelf zijn dit al erg goede werelden, maar ze worden nog toffer door de bijbehorende medailles waarvan je er in ieder level twee kan halen. De eisen waaraan je moet voldoen dwingen je op andere manieren te spelen dan je misschien gewend bent. Alle muntjes verzamelen of iedere vijand die je tegenkomt platstampen liggen nog voor de hand. Veel wilder wordt het wanneer je om een medaille te verdienen niet naar links mag lopen of geen enkele keer mag springen.

Alsof honderd levels al niet voor genoeg uren lol zorgde zijn deze optionele uitdagingen de kers op de taart. Het is helaas niet mogelijk om zelf extra eisen te bedenken voor je eigen bouwsels, maar gezien het beperkte bereik van je zelfgemaakte levels is het ergens wel begrijpelijk. De medailles vormen uiteindelijk een hele fijne motivatie om meer levels te blijven spelen. Er zijn namelijk aardig wat bonuslevels vrij te spelen voor spelers die zich bewezen hebben als Mario Meesters.

Willekeurige levels en voorselectie
Gewoon levels spelen zonder door allerlei hoepels te springen is mogelijk in het online gedeelte van Mario Maker 3DS. De 100 Mario Challenge – waarin je honderd levens hebt om een serie van acht of zestien levels uit te spelen – is weer aanwezig. De voorgeschotelde levels worden geplukt uit de meer dan een miljoen creaties die spelers op de Wii U hebben achtergelaten. Het is alleen wel een beetje jammer dat je geen sterren meer kan geven aan goede levels.

In de Course World zijn er door Nintendo zelf geselecteerde levels te vinden. Dat is wel zo fijn want de succesgarantie wat betreft goede en leuke levels in 100 Mario Challenge is niet altijd even hoog. Zelf specifieke levels opzoeken kan niet, maar er is gelukkig meer dan genoeg keuze in het door Nintendo voorgeselecteerde aanbod. Daardoor weet Super Mario Maker 3DS eigenlijk heel goed te vermaken door zich vooral op het spelen van levels te richten.

Super Mario Maker 3DS is vanaf 2 december verkrijgbaar voor 39,99 verkrijgbaar voor de (New) 3DS en 2D.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IG Q&A: Wat is de beste game die Sinterklaas jou ooit gaf?

Killing Floor 2 review – Lekker lomp