Het is weer december, en dat betekent tijd voor lijstjes! Beste game van 2016, beste uitgever van 2016, beste gamevoetbal van 2016… Maar we stappen deze week even van de categorie games af, en daarom vandaag in de InsideGamer Q&A: Wat is de beste (tv)serie van 2016?
Michel Musters
Het was een prima jaar voor series. Hoewel ik heb genoten van Stranger Things en The Get Down, was de absolute topper voor mij toch Westworld. Eindelijk weer eens een topper van HBO waar ik mijn tanden in kon zetten. En een goede HBO-serie is fijn, want die gasten geven zakken met geld uit aan prachtige sets en talentvolle acteurs. Als groot Lost-fan is dit de eerste serie sinds Lost waarbij je na elke aflevering meteen je favoriete forum of Reddit op ging om te speculeren over diverse theorieen, die, wat blijkt, aan het einde van het seizoen voor een groot gedeelte nog eens uitkomen ook. Wat het alleen maar leuker maakt om dit eerste seizoen nog eens te bekijken. Het onderwerp (androids die langzaam een bewustzijn krijgen) is ook nog eens vreselijk relevant in deze tijd en acteurs als Ed Harris en Anthony Hopkins spelen de sterren van de hemel. Een western (een van mijn favoriete genres!) met een twist dus. Het enige nadeel is dat we tot 2018 moeten wachten voor seizoen 2, maar gelukkig komt in april volgend jaar het laatste seizoen van die andere sterke HBO-serie, The Leftovers.

Laura Kempenaar
De beste tv-serie van 2016 is The Get Down. Hoewel Westworld heel goed schijnt te zijn (ik moet nog beginnen!) en Stranger Things briljant was, is het toch The Get Down die me het beste is bijgebleven. Sterker nog, het is waarschijnlijk mijn favoriete tv-serie allertijden. Reden is dat het is gemaakt door Baz Luhrmann, zanger van het briljante nummer Sunscreen maar vooral: de regisseur van enkele van mijn favoriete films allertijden (Romeo+Juliet en The Great Gatsby). De serie gaat over de Bronx in jaren ’70, en dan dus vooral vanuit Afro-Amerikaans / Latino perspectief. Heel interessant natuurlijk. Het tijdsbeeld is supergaaf, de soundtrack is fantastisch en de stem van Ezekiel is episch. Niets dan lof voor The Get Down, hoewel, het had van mij wel een iets langer eerste seizoen mogen zijn. Gelukkig komt er binnenkort een vervolg!

Martin Verschoor
Er is een serie die echt indruk heeft gemaakt in 2016. Ja, Stranger Things was heel tof en was alsof Steven Spielberg en Stephen King een liefdesbaby hebben gemaakt. Ook heb ik intens genoten van het laatste seizoen van Ray Donovan en Game of Thrones blijft dik. Maar Westworld heeft me slapeloze nachten bezorgd. Ik vond het heerlijk om de afgelopen weken op het internet theorieën te lezen van andere kijkers, om daarna de theorieën gedeeltelijk werkelijkheid te zien worden in de serie. Deze serie laat je verbazen, nadenken en genieten van prachtige beelden. Als je Westworld nog niet heb gekeken, ga dat dan snel doen!

Wessel Schillemans
Natuurlijk zijn series als Stranger Things en Westworld geweldige aanraders voor iedereen die nog wat te bingen zoekt. Toch is er wat mij betreft maar één serie die echt aanspraak maakt op de titel “beste tv-serie van 2016”: Atlanta. De show laat zich nauwelijks in een kort stukje als dit omschrijven, mede doordat het genres samenbrengt op een manier waar maar weinig tv-shows aan kunnen tippen. Atlanta is in de basis een comedy waar je je suf om lacht. maar heeft de diepgang van een goede dramaserie, inclusief krachtige maatschappijkritiek die afwisselend op subtiele en groteske, absurdistische wijze de woonkamer in wordt geslingerd. Bovendien kent de serie als hoofdrolspeler Donald Glover (de beste man is echt een alleskunner), die ook bedenker en schrijver van de serie is.Kortom: doe jezelf een lol en kijk dit gewoon.

Derek Taal
Voor mij is de keuze heel makkelijk: Stranger Things. Van de donkere synth-tonen in de opening, de fijne jaren 80 esthetiek tot de sterke combinatie van sci-fi en jeugddrama; de serie wist alle juiste noten te halen. Waar Super 8 voor mij de plank compleet missloeg, daar naderde Stranger Things de perfecte uitvoering. Een eigentijdse The Goonies, een duistere E.T., en vooral spannend tot de laatste minuut. De serie bracht ons tevens vier fantastisch acterende kinderen en een fantastische comeback van mijn jeugdliefde Winona Ryder.

Thijs Barnhard
Stranger Things is cool, Westworld is gaaf en Silicon Valley is hilarisch, maar misschien wel mijn favoriete serie van 2016 is het achtste seizoen van On Cinema (at the Cinema). Deze bizarre recensieshow waarin wekelijks de nieuwste films worden besproken (spoiler: ze krijgen allemaal vijf zakken popcorn) was de afgelopen zomer mijn wekelijkse favoriete momentje. Niet vanwege de recensies, maar dankzij het onderlinge gekibbel tussen presentator Tim en zijn vaste gast Greg. Terwijl die laatste het vooral over films en zijn uitgebreide collectie VHS-banden wil hebben is Tim meer geïnteresseerd in het aanprijzen van bullshit alternatieve geneesmiddelen en het aan de man brengen van zijn belachelijke rechtste retoriek. Ik raad iedereen aan om bij het begin te beginnen want On Cinema is een fantastische slow burn, maar wie meteen met het nieuwste seizoen wil beginnen kan het beste de onderstaande samenvatting bekijken.
Arthur van Vliet
Ok even uitgebreid over Planet Earth 2:

David Kers
Als we er een meetlat naast leggen is het wellicht niet de allerbeste serie van het jaar, maar zeker een waarvan ik niet kan wachten op een tweede seizoen. Een serie gebaseerd op een comic uit 1995, eentje zonder superheld. Dat is een verademing. Het eerste seizoen van Preacher voelt als een goede stoofpot. Een die de hele dag lekker op een laag vuurtje aan het pruttelen is en uiteindelijk uitmondt in surrealistische (smaak)explosie. Preacher is bizar met engelen, demonen en vampiers in een dorpje midden in de Texaanse woestijn. De ondertoon is duister en de humor gitzwart. Daar moet je van houden. Doe je dat? Dan zeker kijken!

Lars Cornelis
Ik zit in Team Stranger Things. Nu kijk ik ook niet zoveel actuele series dus wat is mijn mening waard? Toch geef ik ‘m. Die heerlijke jaren ’80 Twin Peaks-achtige vibe, die Goonies-achtige kinderen die ook nog eens ijzersterk acteren, het Alan Wake-achtige plot; dit is zo’n serie waarbij Netflix echt een uitkomst is, want dan begint de volgende episode gewoon zonder dat je een knop aan hoeft te raken.
