Als pc-gamer en tegenwoordig ook consolegamer vliegen de 4K-schermen je de laatste tijd om de oren, maar de meeste gamers spelen het liefst nog altijd op een krachtig Full HD-scherm. Niet zo gek ook, want die technologie is inmiddels zowat geperfectioneerd. Samsung’s C24FG70FQU Full HD-scherm is wat dat betreft het neusje van de zalm.
We hebben deze curved gaming monitor van Samsung op de redactie getest en zijn erg te spreken over de duidelijke kleuren en hoge verversingssnelheid. Ondanks dat we soms onze twijfels hebben bij curved schermen voor gaming, oogt de vrij sterke kromming in het scherm (ook wel 1800R genoemd) erg prettig. Dat zorgt er voor dat wanneer je aan het gamen bent, de kromming niet opvalt en je juist nog meer in de game zit.

Alle kleuren van de regenboog
Waar dit scherm (dat overigens ook voor consoles geschikt is dankzij twee HDMI-ingangen, al zullen de meeste pc-gamers gebruik willen maken van de DisplayPort) echter vooral in excelleert, is de prachtige kleurweergave. Hoewel een Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels tegenwoordig standaard mag heten, gebruikt deze monitor VA-technologie. VA staat voor ‘vertical alignment’ en hoewel niet heel veel monitoren dit meer gebruiken, zorgt het juist voor geweldig contrast bij films en games. Zwart is op dit scherm echt zwart en iedereen die wel eens op een relatief goedkoop scherm heeft gegamed, weet hoe belangrijk dat is. De kleuren spatten echt van het scherm en tonen je games op hun best.
Hoewel het wel kan, hoef je het scherm wanneer je hem uit de doos haalt niet eens te kalibreren: dat heeft Samsung al voor je gedaan, met als bewijs een bijgeleverd rapport. Kleuren lopen niet door elkaar en worden zo goed weergegeven dat het dit scherm ook erg geschikt maar voor bijvoorbeeld het bewerken van foto’s. Samsung gebruikt hiervoor een technologie genaamd quantum dot, waarbij een laag nanokristallen voor een hoger kleurbereik zorgt. Hoewel je misschien je schouders hierbij ophaalt, is het een verschil met dag en nacht wanneer je de Samsung C24FG70FQU naast een ‘normaal’ scherm met een TN-paneel zet. Daarbij maak je bij een TN-paneel ook meer kans op dode pixels.

Iets langzamer… of toch niet?
Maar er zit een addertje onder het gras. Hoewel vertical alignment perfect is voor kleuren en contrast, is het probleem dat deze technologie wat langzamer werkt dan ‘normale’ schermen, wat natuurlijk een absolute no-go is voor gaming. Je wilt geen vertraging of framedrops hebben wanneer elke milliseconde in de multiplayer van Battlefield 1 telt. Samsung wilt dit scherm echter echt als een gaming monitor op de markt zetten, dus ze hebben hier een oplossing voor bedacht. Sowieso is de verversingssnelheid dik in orde via de DisplayPort (144 Hz) en via HDMI (120 Hz), maar Samsung gebruikt ook een eigen motion blur-technologie waarbij de backlight van het scherm razendsnel knippert om het beeld vloeiender te laten lijken.
Specs:
Prijs: € 399,-
Paneel: 23,5 inch VA-paneel (1920 x 1080)
Kromming: 1800R
Helderheid: 250 cd/m2 tot 350 cd/m2
Contrastratio: 3000:1
Kijkhoek: 178°(H)/178°(V)
Verversingssnelheid: Maximaal 144 Hz (DisplayPort) of 120 Hz (HDMI)
FreeSync: Ja, DisplayPort (70 tot 144 Hz), HDMI (62 tot 120 Hz)
Aansluitingen: Displayport (1.1 of 1.2), 2x HDMI, 3,5mm-geluidsuitgang
Luidsprekers: Nee
Hoogte verstelbare voet: Ja (14 cm)
Draaien, kantelen en zwenken: Ja / Ja / Ja
Muurbevestiging: Ja (VESA 75 x 75 mm)
Energieverbruik: 35 watt (normaal), 59 watt (maximaal)
Afmetingen met voet: 54,5 x 52,9 x 38,6 cm
Website: samsung.com
Toch is het bijna onontkoombaar om de framerate constant te houden, zelfs bij de meest krachtige grafische kaarten. Wanneer de framerate lager wordt dan de verversingssnelheid van het scherm, dan ontstaat er namelijk screen tearing. Je kent het wel, dat je een lijn midden in het beeld ziet waardoor het lijkt alsof de beelden uit de game net niet op elkaar aansluiten. Meestal kun je dit als gamer voorkomen door je grafische kaart met een technologie genaamd ‘v-sync’ op een vaste frequentie te zetten, maar dat is vrijwel onmogelijk voor pc-gamers met een bakbeest die dit scherm aanschaffen en op 144 Hz spelen.
Vandaar dat de hulp wordt ingeroepen van AMD’s FreeSync. Deze technologie geeft je bij games met een wisselende framerate toch een vloeiend beeld zonder tearing. Die past de verversingssnelheid van je scherm tijdens het spelen aan aan de game zelf. Een voorbeeld: speel je een game op 144 Hz maar zakt de game naar 100 frames per seconde, dan wordt het beeldscherm ook op 100 Hz aangestuurd. Zo gebruik je altijd de best mogelijke framerate en lijkt het bij games die inkakken toch nog vloeiend genoeg.

Een nadeel is dat de C24FG70FQU een beperkte FreeSync-range ondersteunt. Je kunt uit twee opties kiezen: Standard Engine, waarbij de technologie games tussen de 90 en 144 Hz vloeiend toont, of Ultimate Engine, met een groter bereik van 70 tot 144 Hz. Wordt de framerate van je kaart dus lager dan 70 frames per seconde, dan krijg je alsnog stotteringen. Juist daarom lijkt dit scherm zich vooral op de krachtpatsers onder de grafische kaarten te richten. Heb je een oude kaart die nog maar nauwelijks bijbeent, dan haal je niet het onderste uit de kan met dit scherm. Op consoles krijg je via HDMI een bereik van 62 tot 120 Hz.
Extra’s
Dan de omranding van het scherm: die is niet heel opvallend met zijn mat zwarte kunststof met aan de zijkant een grijs patroon. Dat is wat ons betreft prima, want het gaat om hoe de games worden afgebeeld. Wat wel erg fijn is, is de verstelbare voet. Het bekende schuifmechanisme ontbreekt hier, in plaats daarvan bevat het scherm een voet die heel simpel te verstellen is. Pak het scherm met beide handen en schuif het in de positie zoals je hem wilt hebben: een kind kan de was doen. Je kunt de voet er ook afhalen en beugels bevestigen om hem aan de muur te hangen. Let wel: dit scherm heeft geen speakers. Sluit dus externe speakers aan met de 3,5mm geluidsuitgang, of hang er een koptelefoon aan.
Tot slot bevat het scherm nog een extraatje in de vorm van een lampje onderop het scherm. Opvallend is dat het lampje reageert op geluidssignalen van de game en dus niet op beeld. Het is daarbij maar in één kleur weer te geven. Dit is dus niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Ambilight, waarbij het net lijkt alsof je scherm ‘naar buiten lekt’. Het is best een leuke extra optie maar je kunt hem net zo makkelijk uitzetten.