in

Op Verzoek – De leukste winterlevels


Waar je ook gaat of staat lopen mensen met dikke jassen, de NS heeft constant vertraging, Home Alone en Die Hard zijn weer op tv en overal ligt sneeuw; de winter is in volle gang. Oké, sneeuw is in Nederland net zo zeldzaam als hagel in de Sahara, maar gelukkig komen games ons daarin ook meer dan genoeg tegemoet. Daarom deze week dan ook in Op Verzoek: de leukste winterlevels in games!

Super Mario 64 – Cool, Cool Mountain
Vanaf het moment dat je als Mario door het besneeuwde schilderij van Cool, Cool Mountain springt en de bekende klanken van het level door je luidsprekers galmen, krijg je meteen zin om de warme chocolademelk met slagroom erbij te pakken.

Er is ook zat te doen in dit bevroren pretgebied: zo kan je een moederpinguïn helpen met het opsporen van haar verloren zoontje (en die, eenmaal gevonden, zo de afgrond in mieteren – geef maar toe, jij hebt het ook gedaan). Of daag diezelfde moederpinguïn uit voor een race, met als inzet een van de begeerde gouden sterren. Ga op muntenjacht, schiet jezelf uit een kanon, of mep sneeuwmannen kapot. Hadden we al gezegd dat de muziek echt heerlijk is?

Metroid Prime – Phendrana Drifts
Nog zo’n level waarin de achtergrondmuziek de helft van de sfeer neerzet. Het zachte koorgezang in combinatie met de elektrische tonen en pianomuziek passen perfect bij de vredige vlakten van Metroid Primes sneeuwgebied. Phendrana Drifts is te bereiken vanuit de bloedhete en met lava bedekte Magmoor Caverns, wat meteen een enorm contrast schept tussen de twee gebieden.

In Phendrana Drifts zijn enkele verlaten Space Pirate Labs te vinden, waarin Samus een paar van haar handigste upgrades verovert: onder andere de Boost Ball, Wave Beam, Spider Ball en Gravity Suit liggen in dit sneeuwgebied verborgen. Voor de Spider Ball moet zij het opnemen tegen een van de tofste eindbazen uit de hele serie: het met Phazon-energie geïnfecteerde rotsmonster Thardus.

The Legend of Zelda: Twilight Princess – Snowpeak Ruins
Zonder twijfel een van de meest opvallende kerkers in de gehele Zelda-franchise. Dit keer geen grottenstelsel, oude verlaten tempel of walvismaag, maar een ‘gewoon’ landhuis. Een landhuis aan de rand van Hyrule, bewoond door twee Yeti’s, dat dan weer wel.

Om er te komen moet je als Link een ijsschots van een boom slaan en die vervolgens als snowboard gebruiken om de besneeuwde bergtop te trotseren. Eenmaal in het landhuis wordt het al snel duidelijk dat dit geen dertien in een dozijn Zelda-kerker is: je kan namelijk wanneer je wil Yeto en Yeta – de twee bewoners – opzoeken. Yeto heeft steeds beter wordende pompoensoep voor je klaar, afhankelijk van de ingrediënten die je hem brengt. Yeta stuurt je daarentegen constant de verkeerde kant op voor je doel in dit huis, een stuk van de gevaarlijke Mirror of Twilight. Dat ze deze niet zomaar overhandigt wordt wel duidelijk uit het eindbaasgevecht, waar je de fantastische (en in de rest van de game veel te weinig gebruikte) Ball and Chain moet gebruiken.

The Elder Scrolls 5: Skyrim – Throat of the World
Ook al bestaat bijna de hele provincie Skyrim uit met sneeuw bedekte vlaktes, de Throat of the World springt eruit door de mystiek en geschiedenis van deze bergpas. Vlak nadat het spelerspersonage erachter komt dat hij de beroemde Dovahkiin (Dragonborn) is, wordt hij opgeroepen door de Greybeards. Vol verwachting maakt Dovahkiin de tocht naar de hoogste berg in Skyrim, waar de beruchte zevenduizend treden naar de top hem opwachten (fun fact: in het echt zijn het er maar 748).

Wanneer je ver genoeg gevorderd bent in de main quest gaat het tweede gebied voor je open: het door constante sneeuwstormen geplaagde pad naar de draak Paarthurnax, de leider van de Greybeards en een van de belangrijkste personages uit de game. Moeilijk te geloven dat hij met zijn imponerende stem wordt ingesproken door Charles Martinet: dezelfde stemacteur die Mario zijn bekende Woohoo! gaf.

Okami – Kamui
Deze waanzinnig ondergewaardeerde game is in zijn geheel al een plaatje, en de ondergesneeuwde landschappen van Kamui brengen daar absoluut geen verandering in. Omdat het een van de laatste gebieden in de game is heeft hoofdpersonage Amaterasu al twaalf van de dertien Ancient Brush Techniques in bezit. Enkel Blizzardmoet nog aan haar verzameling toegevoegd worden, en laat het geen verrassing heten dat deze te vinden is in de besneeuwde tempel Wawku Shrine.

Hier vinden we ook een van de meest aparte eindbazen uit Okami: de tweeling-uilen Nechku en Lechku. In het gevecht met hun krijgt Amaterasu hulp van haar voorvader Shiranui, en samen maken ze korte metten met de laatste ‘normale’ eindbazen uit de game.

Dark Souls 3 – Irithyll of the Boreal Valley
Misschien wel het minst ‘sneeuwige’ level uit deze hele lijst, maar er zit sneeuw in, dus kan-ie hier vermeld worden. Vanaf het moment dat je uit de duistere Catacombs of Carthus stapt en uitkijkt over de ‘verlaten’ stad Irithyll, laat het je niet meer los. Het is geen makkelijke locatie om te komen: de brug naar de stad wordt namelijk bewaakt door Sulyvahn’s Beast – een van de twee in de hele game – en om überhaupt binnen te komen heb je de Small Doll nodig. Maar wanneer je eenmaal binnen bent staat je een van de meest memorabele momenten uit de hele game te wachten.

Irithyll is een prachtig vormgegeven gebied, met gebouwen met prachtige gotische invloeden. In de stad is het altijd nacht, wat de schemering van de lantaarns alleen maar meer doet opvallen. En de Burning Stake Witches die je overal een kopje kleiner proberen te maken, maken het plaatje compleet. Om af te sluiten wordt de doorgang naar het volgende gebied bewaakt door een van de pittigste bazen in de game: de intimiderende Pontiff Sulyvahn.

Natuurlijk zijn er veel meer winterlevels in videogames te vinden dan er in zo’n artikel genoemd kunnen worden. We willen dan ook nog even een eervolle vermelding geven aan Snowhead Temple (Zelda: Majora’s Mask), Cliffhanger (CoD: Modern Warfare 2), Freezeezy Peak (Banjo-Kazooie), A Rock and a Hard Place (Uncharted 2), Assault on the Control Room (Halo: Combat Evolved) en Lakeside Resort (The Last of Us). En vooruit, alle drie de Lost Planet-games. Want sneeuw. Heb jij ook nog een persoonlijk favoriet winterlevel, noem dat dan zeker in de reacties en stem ondertussen ook even op de laatste Op Verzoek van 2016!

[poll 766]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Pokémon Sun en Moon – De beste nieuwe pokémon uit Alola

Nintendo deelt nieuwe afbeeldingen van Zelda: Breath of the Wild