in

Eve: Valkyrie review – Geweldige ervaring, matige game


Als er een genre is dat zich wel leent voor virtual reality, dan is het wel dat van de vlieggames. Met de traditionele besturing lijkt het altijd alsof je een as te kort komt. Met twee analoge sticks onder de duimen is het immers niet mogelijk om te vliegen, richten én rond te kijken. Met een vr-bril op de neus kan dat wél en Eve: Valkyrie toont aan hoe gaaf het is als dat van de grond komt.

Eve: Valkyrie speelt zich af in hetzelfde universum als Eve Online, de mmorpg voor pc die al dertien jaar onder ons is. Gelukkig is kennis van de verschillende rassen, facties en oorlogen uit Eve Online niet vereist voor deze spin-off, die toch vooral draait om lekker online te knallen op elkaar in spannende ruimtegevechten. Dogfighten in de ruimte is nog net even een fractie spannender nu je er echt middenin zit. Zodra je puur op instinct om je heen zit te kijken, die ene vijand natuurgetrouw met je hoofd volgt terwijl je de controller volledig benut om je schip en wapens te bedienen, weet je het zeker: vr is altijd al de ontbrekende schakel geweest bij dit genre. Het resultaat is zeer intens en hoewel het vele fysieke bewegen ontzettend desoriënterend kan werken, is het toch erg aangenaam en voor ondergetekende in ieder geval niet misselijkmakend.

Geslaagd proof of concept
Als proof of concept slaagt Eve: Valkyrie dus met vlag en wimpel. Het vliegen met een ruimteschip voelde nog nooit zo natuurlijk als in vr en doordat de game er ook nog eens prima uit ziet, is Eve Valkyrie een van de indrukwekkendste voorbeelden van vr op PlayStation 4. Het is daarom ook zo jammer dat ontwikkelaar CCP Games een beetje vergeten is echt een game van Eve te maken. Een singleplayer is bijvoorbeeld nagenoeg afwezig. Er zijn slechts een paar missies speelbaar die wat achtergrond geven van het Eve-universum, maar in de praktijk zijn ze vooral geschikt om jezelf vertrouwd te maken met de besturing. De echte actie is online, maar ook daar gaat alles nogal stroperig.

Zo moet je eerst een reeks missies voltooien bij wijze van tutorial voordat je überhaupt online mag spelen. Heb je dat eerste uur eenmaal achter de rug, dan nog mag je alleen maar Team Deathmatch’en en moet je de andere modi nog vrijspelen. Het is misschien wel goed dat de game je forceert om eerst wat te oefenen voordat je toegang krijgt tot de meer ingewikkelde maar gave team based modi, maar het vrijspelen mag allemaal wat vlotter gaan. Er zijn ook nieuwe schepen vrij te spelen maar ook daarvoor geldt dat je het nodige doorzettingsvermogen moet tonen voor je in een nieuwe cockpit plaats mag nemen.

Stroperig
Het werkt ook niet echt in het voordeel van Eve dat juist Deathmach betrekkelijk saai is. Het mondt namelijk al snel uit in eindeloos rondjes om elkaar heen vliegen, hopend dat je net iets betere stuurmanskunsten vertoont dan de ander en ‘m dus in je vuurlinie krijgt en onder schot kan nemen. Met een beetje geluk kun je bedoeld dan wel onbedoeld (meestal dat laatste) voor wingman spelen en iemand neerhalen die al achter iemand anders aanzit, maar met net zoveel pech heb jij ineens weer een bogey aan je staart hangen en ben jij juist de sjaak. De meer objective based modi die later vrij te spelen zijn, zijn een stuk interessanter omdat alleen maar achter elkaar aanjagen daar niet loont en je dus iets meer kans hebt iemand anders te verrassen, maar dan moet je dus wel al bewezen hebben over het nodige geduld te beschikken.

Het argument dat de game je forceert eerst te oefenen en te leren omgaan met je schip houdt echter ook geen stand als je ziet dat je middels microtransacties xp-boosters kunt aanschaffen, zodat je sneller levelt en nieuwe content vrijspeelt. Bij een game die voor het volle pond in de winkels ligt zijn microtransacties al discutabel, maar als de reguliere progressie dan ook nog eens zo stroperig verloopt is het simpelweg onacceptabel.

Eve: Valkyrie is verkrijgbaar voor PS4 (VR) en pc. Voor deze recensie speelden we de game op PS4.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Top 3 2016 van InsideGamer-redacteur Derek Taal

Top 3 2016 van InsideGamer-redacteur Ferdi Nelemans