Volgens hardnekkige geruchten keert Virtual Console, de service waarop je klassieke Nintendo-games kunt spelen, gewoon weer terug op Nintendo Switch. Mét GameCube-games als toevoeging. Vrijdag 13 januari weten we het waarschijnlijk zeker, maar mochten GC-games echt naar Switch komen, dan mogen deze zeven titels absoluut niet ontbreken!
Eternal Darkness
Nintendo heeft pasgeleden het handelsmerk van deze horrorklassieker opnieuw laten vastleggen. Hoewel dit niets hoeft te betekenen, stemt het ons erg hoopvol dat we Eternal Darkness straks via Virtual Console op Switch kunnen spelen. Dit Lovecraft-achtige griezelfestijn dat Silicon Knights (ook bekend van Too Human) in samenwerking met Nintendo ontwikkelde, is zo uniek dat geen andere game vergelijkbaar is. Het verhaal van Eternal Darkness is verspreid over duizenden jaren en verschillende personages, van een Romeinse soldaat tot een Middeleeuwse monnik. Opvallender is het soort horror waarin deze game excelleert: geen gore of overdreven schrikmomenten, maar een ‘sanity-meter’ die je personage langzaam maar zeker laat flippen. Zo heb je als speler continue de angst dat er iets vreemds kan gebeuren, simpelweg omdat je personage langzaam gek wordt. Opeens valt zijn hoofd er af, of de game geeft aan dat je savegame verloren is gegaan!
F-Zero GX
De beste F-Zero komt niet van Nintendo zelf, maar van de inmiddels opgeheven Sega-studio Amusement Vision. F-Zero GX biedt de oogverblindende snelheid van de voorgaande delen in de futuristische racefranchise en combineert die met een vloeiende framerate van 60 fps en prachtig vormgegeven parkoersen. De game kent een verrassende diepgang doordat je al spelend steeds beter wordt in het besturen van je schip en het onthouden van het leveldesign. Niet eerder kwamen graphics, snelheid en vloeiende gameplay zo goed samen in een F-Zero-game. Des te pijnlijker is dat we sindsdien geen vervolg hebben gekregen. Voor een VC-release van GX tekenen we dan ook meteen.

Metroid Prime
Beide Metroid Prime-games die op GameCube zijn verschenen onder één kopje noemen zou valsspelen zijn. In dit geval gaat onze voorkeur uit naar het origineel. Fans van de reeks rondom bad-ass bounty hunter Samus Aran waren geschokt dat de populaire actie-platformer opeens een first-person shooter zou worden, maar die verandering pakte ongekend goed uit. Het puzzelelement van de serie waarin je steeds betere upgrades voor je ruimtepak vindt en zo op nieuwe plekken in voorheen bezochte gebieden weet te komen, speelt nog altijd een belangrijke rol. Het eerste persoonsaanzicht zorgt voor een extra laag immersie, en hoe: in 2003 werden we weggeblazen door de reflectie van Samus’ haar gezicht in haar helm, oftewel het televisiescherm. Tientallen uren puzzelen en knallen, we doen het zo overnieuw.

Viewtiful Joe
Capcom kondigde vijf exclusieve games aan voor GameCube. Uiteindelijk is een gedeelte nooit uitgekomen en een ander gedeelte ook PlayStation 2 verschenen, maar de kwaliteit en stijl van Viewtiful Joe troostte ons. In de 2D-actieplatformer wordt de nietsnut Joe het witte doek ingesleurd, waar hij als actieheld Viewtiful Joe de meest stijlvolle vechtmoves en stunts uithaalt. Een diep combosysteem en bikkelharde eindbazen eisen doorzettingsvermogen, maar volhouders worden beloond door de prachtige graphics en toffe gameplay. De mannen van Clover Studios, dat later werd omgevormd tot PlatinumGames, waren verantwoordelijk voor dit spel. Dat is te zien: Viewtiful Joe laat zich het beste omschrijven als een bizarre combinatie tussen Bayonetta en The Wonderful 101. Deze cultklassieker verdient een nieuw publiek.
Kururin Squash!
Dacht je dat Viewtiful Joe al redelijk obscuur was, dan gaat je hoofd helemaal tollen bij Kururin Squash! Niet alleen omdat dit vervolg op de GameBoy Advance-lanceringsgame alleen in Japan is uitgekomen, maar ook omdat je plaatsneemt in een constant ronddraaiend ruimteschip. Het doel is het einde van elk level te bereiken zonder de zijkanten van het level met je ronddraaiende propellers te raken. Dat levert erg bevredigende en verslavende gameplay op. Op typische Nintendo-achtige wijze wordt in bijna elk level een nieuw element geïntroduceerd in de vorm van een obstakel of een power-up, zodat de gameplay nooit gaat vervelen. Europese GameCube-eigenaars konden deze topper alleen spelen met een Freeloader, dus het wordt tijd dat iedereen kennismaakt met Kururin Squash!

Super Mario Sunshine
Van een onbekende game tot het bekendste gamepersonage ooit: dat omschrijft eigenlijk precies de gevarieerde line-up van GameCube. Maar ook de gebruikelijke Mario-platformer had op GC een twist. Super Mario Sunshine vindt plaats op een tropisch eiland, compleet met eigen dorpje, hotel en pretpark. De meest interessante toevoeging is F.L.U.D.D., een pratende waterpomp waarmee Mario tijdelijk over afgronden kan zweven … en verfvlekken verspreid over het eiland kan wegpoetsen. Daarbij vormen de bonuslevels met hun abstracte leveldesign een mooie voorbode voor de Mario Galaxy-games.

Prince of Persia: The Sands of Time
De beker voor de beste platformer op de Cube gaat echter niet naar Mario, maar naar Ubisofts reboot van de Prince of Persia-reeks. Hoewel het vervolg onnodig duister werd, is The Sands of Time een weergaloze klassieker met enorm goed uitgedachte mechanics. De prins komt in het bezit van een dolk die hem laat tijdreizen. Terwijl je constant diepe sprongen maakt en over muren rent, maak je nogal eens een fout, en die dolk stelt je in staat om tijdelijk de tijd terug te spoelen. In combinatie met de overduidelijke chemie tussen de prins en prinses Farah zorgt dit voor een hartverwarmend verhaal, waardoor we maar wat graag terug in de tijd gaan om dit spel nog eens te mogen ervaren

Natuurlijk zijn er nog véél meer GameCube-games die we graag nog eens opnieuw spelen op de Switch. Van de oprecht originele avonturen in Paper Mario: The Thousand Year Door, naar de griezelige actie in Resident Evil 4, tot de strategische tuinsimulatie in de vorm van Pikmin: er is werkelijk voor ieder wat wils. Welke GameCube-titels zie jij graag terug op Virtual Console van Switch?