in

Horizon Zero Dawn – Een beest temmen en tegen zichzelf gebruiken


Guerrilla Games slaat met Horizon: Zero Dawn een heel andere weg in. Nu duurt het nog even voordat we PS4-exclusive mogen reviewen en kunnen zien of de studio in dit genre kan uitblinken. Laten we dus klein beginnen. Dit zijn dit de activiteiten die we linea recta uitvoeren wanneer we volgende maand eindelijk zelf controle krijgen over hoofdpersonage Aloy.

Op zoek naar een bergtop
De open wereld in Horizon: Zero Dawn schijnt groot te zijn en bestaat uit diverse gedeeltes met eigen flora en fauna. Het eerste dat we doen als de game start, is een bergtop of ravijn opzoeken en eens goed om ons heen kijken. We kunnen onmogelijk meteen naar al die gebieden gaan, maar we nemen graag genoegen met slechts een gedeelte. Waar Horizon: Zero Dawn tot nu toe namelijk vooral om geprezen is, zijn de indrukwekkende graphics in de grote open wereld. We willen graag zelf eens zien of dat terecht is. Hopelijk beneemt de game onze adem met een fantastisch uitzicht en worden we even helemaal zen voordat we ten strijde trekken.

Een beest temmen
In zo’n grote, open wereld is het handig om mobiel te zijn en daarom kun je gebruikmaken van fast travel. Fast travel is – als het goed is – één van de weinige momenten dat er laadtijden in de game zitten. Handig om snel ergens heen te gaan, maar er is een veel spannendere manier om deze wereld te doorkruisen: op de rug van een mechanisch beest! Je kunt de diverse robots namelijk temmen. Wil jij verder op een os-achtige Broadhead, dan schiet je gewoon wat touwpijlen op het beest af om hem te hacken. Vervolgens kun je er niet alleen op rijden, hij kan ook vechten tegen vijanden. We zijn benieuwd hoe uitdagend het is om een mechanisch beest te temmen en of hij goed genoeg bestuurt.

Op zoek naar een Corruption Zone
Als we zelf een beest hebben dat tegen andere beesten kan vechten, dan zetten we die ook meteen in. De game moet zich namelijk onderscheiden van andere titels doordat je kunt vechten met en tegen mechs. Daarom gaan we op zoek naar een zogeheten Corruption Zone, een soort feest van vijandelijke robots. Ze komen daar samen in allerlei soorten en maten, waardoor je goed kunt trainen in het verslaan van diverse soorten. Ben je een vijand de baas, dan kun je rekenen op ervaringspunten die hard nodig zijn voor de grotere machines. Soms is het afvuren van pijlen namelijk lang niet voldoende.

Hunter challenges doen
Als je goed hebt geoefend in de Corruption Zones, kun je proberen Hunter Challenges te doen, waarin je met een specifiek wapen een specifiek aantal beesten moet afmaken en andere opdrachten moet uitvoeren voor bewoners. Dit is spannend, want hier kan Guerrilla laten zien of de studio beter is geworden in verhaalvertelling. Tot op heden wordt de studio daar niet bepaald om geroemd, en juist bij dit soort opdrachten kunnen ze punten scoren met goed geschreven dialogen en meeslepende verhalen. Je krijgt door deze Hunter Challenges wederom ervaringspunten, maar nog belangrijker: je krijgt medailles waarmee je hogere rangen krijgt als jager, waardoor je met andere jagers nog grotere beesten kunt gaan neerhalen. In je eentje zou dit je niet lukken.

De robot tegen zichzelf gebruiken
Als we dan toch met robots aan het vechten zijn, dan willen we meteen iets uitproberen dat ons enorm aanspreekt in Horizon: Zero Dawn. Je kunt op een specifiek deel van het mechbeest schieten, en deze snel oprapen zodra die loskomt, om die vervolgens weer tegen het beest te gebruiken. Een beetje gemeen is het wel, maar hoe mooi is het om die bronnen direct op slinkse wijze in te zetten? Je kunt de bronnen natuurlijk ook bewaren en ze inzetten om eigen wapens te maken. Dat schijnt namelijk ook een groot deel van de gameplay te beslaan. Maar mechje pesten, dat is natuurlijk tijdens onze eerste stapjes in de wereld van Aloy veel te leuk om niet uit te proberen.

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meerdere eindes in Nier: Automata beschikbaar

Een Nintendo Switch kopen op lancering – Waar moet je zijn?