in

Een Nintendo Switch kopen op lancering – Waar moet je zijn?


Op 3 maart ligt Nintendo’s nieuwe spelcomputer, de Switch, in de winkels. Nou ja, in de winkels… de console geniet al flink wat buzz en zou zomaar eens uitverkocht kunnen zijn op lancering. InsideGamer spreekt de voornaamste (game)winkels en onderzoekt of je je nu nog kunt verzekeren van een Switch op dag één.

Game Mania, een van de grootste gameketens van Nederland, is in ieder geval lekker duidelijk. Wil je nu nog een Switch bij ze reserveren, dan heb je er géén op lancering. Hoewel het niet bekend is hoeveel exemplaren van de console elk filiaal krijgt, is er wel een algemene e-mail uitgegaan die bevestigt dat alle exemplaren voor 3 maart op zijn.

Heb je al een reservering bij Game Mania staan voor de console, dan doe je er goed aan voor 1 februari een aanbetaling van minstens 25 euro te maken en te checken hoe hoog je op de lijst staat. Als je al hebt gereserveerd en aanbetaald ben je nu in ieder geval vrij zeker van een exemplaar.
Maar wat als je nog geen reservering hebt? Ook bij een andere grote gameketen, Nedgame, kun je niet meer terecht. De hele eerste lading Switch-consoles is weg. Nedgame meldt wel dat nu reserveren nog loont, omdat de keten verwacht dat later in maand een tweede lading consoles binnenkomt. Als je nu reserveert, zit je daar hoogstwaarschijnlijk wel bij.

Mensen die in de winkel of online hebben besteld bij Nedgame en bevestiging hebben gekregen, ontvangen de Switch. Het maakt daarbij niet uit of er een aanbetaling is gedaan. Volgens Nedgame is de Switch vrij populair, omdat in de winkels er regelmatig naar gevraagd wordt. Dat komt ook omdat Nintendo-fans volgens de winkelketen sowieso erg enthousiast zijn over nieuwe Nintendo-hardware. Daarbij heeft Nintendo er volgens de shop een handje van om te weinig consoles te leveren en dat lijkt nu ook het geval te zijn.

Let overigens ook op de grootste lanceringsgame, The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Bij Game Mania zijn alle exemplaren voor lancering al gereserveerd. Bij Nedgame geldt dat alleen voor de speciale editie, op de normale versie maak je nog wel kans.

De grote ketens
Waar bovengenoemde gameshops duidelijk zijn over (het gebrek aan) beschikbare consoles, daar is het bij de algemene winkels een stuk ingewikkelder om er achter te komen wat de opties zijn voor fans zonder reservering. We hebben een aantal willekeurige Media Markt-filialen opgebeld, waaronder die bij de Amsterdam Arena, en niemand lijkt daar zicht te hebben op hoeveel Switch-exemplaren er beschikbaar komen. Ook kan er niet gezegd worden hoeveel mensen al hebben gereserveerd. Wel vermoeden werknemers van Media Markt dat gamers nog bij de eerste lichting zitten als ze nu naar de winkel komen om te reserveren. Maar goed, dat is niet meer dan een vermoeden. Wel leert ervaring ons dat Media Markt altijd veel exemplaren van nieuwe consoles krijgt.

Bol.com lijkt vrij zeker te zijn dat het de gekleurde versie van de Switch nog kan leveren. “Zolang de console nog met een leverdatum van 3 maart op onze website staat, hoor je hem dan ook te ontvangen,” wordt ons verteld. Aangezien de rood-blauwe Switch op moment van schrijven nog op Bol.com staat, lijkt dat een uitgemaakte zaak. Of toch niet? “Mocht het toch niet lukken, dan kun je altijd nog annuleren en je geld terugkrijgen.” Een schrale troost voor iemand die verzekerd wil zijn van een console op dag één. Wie durft de gok te nemen?

Bart Smit en Intertoys zeggen geen idee te hebben van de hoeveelheid exemplaren die ze krijgen. Reserveren (en annuleren) mag altijd. Een medewerker van Bart Smit vertelt ons dat er redelijk wat vraag naar is, maar niet zoveel als naar de NES Mini. Dat apparaat was zo’n 250 euro goedkoper, dus zo opvallend is dat niet.

De speciaalwinkels
Tot slot contacteren we enkele speciaalwinkels voor de hardcore gamers. ForeGames in Breda claimt dat andere winkelketens liegen wanneer ze mensen verzekeren van een console op lancering. “Nintendo heeft in ieder geval gezegd dat er genoeg consoles in de lanceringsmaand verschijnen en dat geloof ik ook wel, maar op lanceringsdag is gewoon niet te zeggen,” zegt de woordvoerder van ForeGames. Reserveren is vrijblijvend en er hoeft geen aanbetaling te worden gedaan bij de winkel in Breda.

Daarnaast merkt de woordvoerder op dat de Switch op voorhand al meer leeft onder de klanten dan de Wii U, afgaande op bezoekers die er uit zichzelf over beginnen. Over laatstgenoemde console was voor release te veel verwarring; mensen dachten dat het om een controller voor de Wii ging. De boodschap achter de Switch lijkt duidelijker aan te komen bij het publiek, waardoor de console meer leeft bij de consumenten, of in ieder geval de bezoekers van betreffende gamewinkel.

We bellen ten slotte met Gameshop Den Haag, een winkel met twee vestigingen in de politieke hoofdstad van Nederland die een unieke relatie met Nintendo heeft. De Wii en Wii U en bijbehorende games worden namelijk niet verkocht in deze winkels. Eigenaar Wouter Jamna deed dit uit principe omdat Nintendo bij deze consoles niet kon zeggen hoeveel exemplaren er beschikbaar kwamen, waardoor de winkel vele hardcore fans moest teleurstellen op release. Ook dit keer is er weer niets bekend over de aantallen, maar Wouter wil Nintendo-fans toch tegemoetkomen en legt de Switch en bijbehorende games wel in de winkel. Reserveren kan echter niet, gewoonweg om teleurstelling te voorkomen.

Conclusie
Het lijkt er op dat het nagenoeg onmogelijk wordt om op 3 maart een winkel binnen te lopen en zonder reservering met een Switch naar huis te gaan. Gamers die nu nog willen reserveren, zijn daar helaas betrekkelijk laat mee en maken weinig kans op een exemplaar. Je zou zeggen dat je de meeste kans maakt bij Bol.com, omdat de gekleurde versie daar nog op de website staat, maar in hoeverre is dat koffiedik kijken van de online winkel?

Nu nog jezelf verzekeren van een Switch op lancering lijkt dus een onbegonnen zaak. De grootste kans maak je door op meerdere plekken (enkele grote winkelketens en enkele speciaalzaken) een reservering te plaatsen en te hopen dat bij één van de winkels op 3 maart het geluk meezit. Nintendo lijkt in ieder geval op de hoogte van het feit dat er veel vraag is naar de Switch en claimt de productie op te schroeven, maar of dat op tijd is om iedereen in maart blij te maken, valt nog te bezien.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Horizon Zero Dawn – Een beest temmen en tegen zichzelf gebruiken

Poochy & Yoshi’s Woolly World review – Lager wordt de drempel niet