in

Op Verzoek – De beste GameCube-games


Achteraf terugkijken op een console is een plezierige bezigheid. Je kunt alle krenten uit de pap vissen en de beste games die gedurende de levensloop van het systeem zijn uitgekomen erbij pakken. Hoewel Nintendo’s GameCube niet op kon boksen tegen de uiterst succesvolle PlayStation 2, verscheen er een hele lading aan topgames op de kubusvormige console. In de Op Verzoek van deze week een greep uit die topgames.

Super Monkey Ball
Sega was net een paar jaar third party geworden en daar plukten kersverse GameCube-eigenaars rond lancering al de vruchten van met Super Monkey Ball. Een aap in een bal naar het einde van een level manoeuvreren, door het level zelf te bewegen: het concept is even bizar als geniaal. Hoewel dit de nodige plezier oplevert, zijn de echte trekpleisters de diverse lokale multiplayermodi, waarin je onder andere kunt bowlen en een vallende apenbal zo goed mogelijk in een doelwit zien te laten krijgen.

Super Mario Sunshine
GameCube is de console met de rare variaties op bekende Nintendo-franchise, al voelt de setting van Super Mario Sunshine opvallend coherent. Spelwereld Isle Delfino bestaat uit een dorp, strandresort en onder andere een nabijgelegen pretpark en hotel, in tegenstelling tot het toch wat abstracte Mushroom Kingdom. Ook Mario is met opvallend realistische zaken bezig, daar hij pas mag vertrekken van de bewoners als hij allerlei muren en omgevingen heeft ontdaan van graffiti. Is het nou een loodgieter of een schoonmaker? Hoe dan ook, Super Mario Sunshine is vooral dankzij Mario’s waterspuit, Fludd, een genot om te spelen. Naast de wat realistischere setting waren de abstracte bonuslevels extra verfrissend. Zo verfrissend dat Super Mario Galaxy daar zo’n beetje op gebaseerd leek.

Metroid Prime
Een westerse studio werd aan het werk gezet aan de geliefde Metroid-reeks, en dan werd het ook nog eens een first-person shooter. Fans waren begrijpelijk genoeg vrij nerveus voor de release van Metroid Prime. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, want Retro Studios had er een meesterwerk van gemaakt. Het eerste persoonsaanzicht draagt bij aan het gevoel van immersie, waardoor de planeet waarop Samus Aran gedurende de game vertoeft spelers echt meesleurt naar een … nou ja, een andere wereld! Vooral de manier waarop je langzaam maar zeker upgrades voor je ruimtepak ontgrendelt en zo steeds verder geraakt in die wereld werkt erg verslavend, en het is daarbij een directe overzetting van de tweedimensionale Metroids. Missie geslaagd dus.

Mario Kart: Double Dash
De meningen verschillen enorm, maar wat ons betreft is Double Dash de beste Mario Kart ooit. Nou is de kwaliteit van deze kartfranchise toch al consistent hoog, maar Double Dash plaatst twee personages in elk karretje, waardoor spelers ook twee items tegelijk kunnen dragen. Daarbij heeft elk personage zijn eigen unieke item. Je moet bij het kiezen van personages daarom al een strategie in je achterhoofd hebben, wat veel diepgang toevoegt aan de verder vrij uitgeklede gameplay. Daarbij durven we te stellen dat de designs van de parkoersen nog nooit zo goed zijn geweest als in Double Dash. Alleen jammer dat de battle modus niet op kan boksten tegen die van Mario Kart 64, maar goed, dat is geen één kartracer ooit gelukt. Misschien dat Mario Kart 8 Deluxe op de Switch het weet te flikken.

Donkey Kong: Jungle Beat
Ten tijde van de GameCube waren 2D-platformers helemaal uit de tijd, maar daar had het Nintendo-team dat later de Mario Galaxy-games zou maken maling aan. En Donkey Kong: Jungle Beat bleek één van de beste 2D-platformers die we in tijden hadden gespeeld, terwijl de besturing op het eerste gezicht hopeloos geforceerd leek. Jungle Beat wordt namelijk gespeeld met Bongo-controllers, die oorspronkelijk bedoeld waren om op de maat mee te drummen in Donkey Konga. In Jungle Beat zorgen tikjes op de drums ervoor dat de aap vooruit en achteruit beweegt, springt of klappen uitdeelt. Niet alleen werkt de besturing heel precies en hypnotiserend ritmisch, het leveldesign is enorm origineel. Jungle Beat is dan geen muziekgame, we hebben sindsdien nooit zo’n swingende platformer gespeeld.

The Legend of Zelda: Wind Waker
Net als Mario Sunshine nam ook Wind Waker een Nintendo-franchise op de schop. Hyrule bestaat opeens uit een gigantische bak water waar je met een zeilbootje overheen vaart. Het gevoel van avontuur is ongeëvenaard terwijl de zeewind als het ware door de blonde lokken van Link woelt en zeemeeuwen speels met het bootje mee suisen. Elke keer is het weer een verrassing wat je vindt op de eilanden waar je op kunt stuiten. Daarbij waren de cel-shaded graphics voor die tijd erg gedetailleerd, waardoor Link nog nooit zo expressief was geweest. Helaas valt de hoeveelheid kerkers wel wat tegen, en is de saaie schattenjacht aan het einde van de game misplaatste opvulling.

Resident Evil 4
Van de diverse Resident Evil-games die op GameCube zijn verschenen is Resident Evil 4 zonder twijfel de meest iconische. Nog steeds bibberen we bij de gedachte aan een grote groep dorpsbewoners die massaal achter ons aankomen en zelfs deuren intrappen om ons te doden. Resident Evil 4 is ook nog eens een fors spel met een grote verscheidenheid aan locaties, waaronder een grauw dorpje, een middeleeuws kasteel en onheilspellende mijnen. Resi 4 vond de reeks opnieuw uit en blies er nieuw leven in.

Killer 7
De ‘Capcom Five’, zo werden vijf Capcom-games die exclusief voor GameCube werden aangekondigd genoemd. Uiteindelijk werd één geannuleerd en kwam de rest ook naar rivaliserende consoles, maar met vreemde titels als Killer 7 die er onder vallen is dat ook niet zo’n probleem: dit soort ervaringen moet een zo’n breed mogelijk publiek bereiken. Killer 7 zit vol vreemde designkeuzes, waaronder een vast pad dat je afloopt door de A-knop in te houden, scherpe cel-shaded graphics die uit een abstract schilderij lijken te komen en talloze bizarre dialogen die we na al die jaren nog steeds niet snappen. En toch was dit prettig kennismaken met Suda51, een ontwikkelaar die later No More Heroes voor Wii zou ontwikkelen en daar nu een derde deel van maakt voor de Switch.

[poll 795] Er zijn natuurlijk nog veel meer GameCube-games die een geweldige ervaring bieden. Laat dan ook zeker je favoriet achter in de reacties. Vergeet ondertussen niet hiernaast te stemmen op het onderwerp van de Op Verzoek van volgende week![/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Call of Duty: Modern Warfare Remastered krijgt nieuwe wapens

Consumenten kunnen dit jaar kaartjes kopen voor E3