in

Op Verzoek – Dingen waar gamers pissig van worden


Als gamer doe je niets liever dan games spelen. Je hebt er passie voor en steekt er veel geld en tijd in om plezier te beleven. Toch zijn er bepaalde dingen waar gamers echt pissig om kunnen worden tijdens het spelen. In de Op Verzoek van deze week nemen we een aantal van deze frustrerende voorbeelden met je door. De kans is groot dat je jezelf in een van deze voorbeelden kunt vinden.

Connectieproblemen
De afgelopen en huidige generatie consoles hebben ervoor gezorgd dat online gamen echt van de grond is gekomen. Games als Overwatch maken het geaccepteerd om geen singleplayer meer toe te voegen aan games die voor de volle pond in de winkels liggen, omdat de online ervaring al tientallen uren aan plezier oplevert. Deze trend heeft er echter wel voor gezorgd dat gamers steeds afhankelijker zijn van een goede internetverbinding. Multiplayergames kunnen hartstikke leuk zijn, maar worden een onwijs vervelende ervaring als spelers zich in stop-motion over het speelveld bewegen en geen idee hebben wat er gebeurt.

Nog vervelender is het wanneer de servers aan de kant van de uitgever eruit liggen, waardoor een game soms zelfs bij lancering totaal niet meer speelbaar is. Uitgevers verwachten een piek van spelers vlak na het uitbrengen van de game, maar weigeren te investeren in extra grote servers, omdat deze golf vanzelf wel wegebt. Zelfs singleplayerervaringen zijn steeds vaker, tot grote frustratie van velen, niet te spelen zonder stabiel internet.

Lange laadtijden
Anno 2017 is de quality of life in games een stuk beter dan tien jaar geleden. Eén probleem is echter in veel gevallen nog sterker aanwezig dan voorheen: laadtijden. Omdat games steeds groter en geavanceerder worden, hebben de huidige platformen nog steeds moeite met het inladen van grote werelden. Laadtijden zijn vervelend, omdat ze de snelheid uit games halen.

Veel games hebben de eigenschap om juist op momenten dat het niet uitkomt onwijs lang te gaan laden, bijvoorbeeld wanneer je het loodje legt of als je op het punt staat een gebied te betreden dat je al vele malen gezien hebt. In zulke gevallen lijken seconden wel minuten te duren. Hoewel er ook games zijn die een leuke minigame bieden of laadtijden goed verwerken tijdens gameplay, blijft het wachten om daadwerkelijk te mogen spelen zeer vervelend.

Brutale dlc
Er lijkt nog steeds geen perfecte formule te zijn voor goede downloadbare content in games. Het zijn vooral de slechte dlc-uitbreidingen die het imago van een anderzijds tof concept verpesten. Gamers kunnen vooral ‘brutale’ dlc niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan extra content die voor de release van de hoofdgame al wordt aangekondigd. Had dat niet in het complete pakket gekund?

Tegenwoordig wordt er soms wel 49,99 euro gevraagd voor een season pass, zonder dat bekend is wat je daar voor terugkrijgt. Soms staat dlc zelfs al op de disk, of wordt deze bij alle spelers toegevoegd als patch om het vervolgens via een betaalde code te moeten ontgrendelen. Dit kan vaak rekenen op veel ophef onder gamers. Er zijn ook games die de portemonnee van gamers waarderen, maar er blijven veel uitgevers die niet snappen dat dergelijke situaties totaal ongewenst zijn.

Als je geroepen wordt tijdens een online match
Veel gamers zullen het herkennen: je bent diep gefocust op een online match in je favoriete shooter. Je bent aan de verliezende kant en hebt al je concentratie nodig om het tij te keren. Denk je eindelijk vooruit te komen, wordt je geroepen door je ouders of partner om onmiddellijk aan tafel te komen, omdat het eten anders koud wordt. Anderen lijken niet helemaal te begrijpen dat je een online match niet kan pauzeren.

Niets wekt meer frustratie op dan je laatste wedstrijd te verliezen, voordat je je console of pc uitzet. Het gevoel dat je nog wat af te maken hebt blijft aan je knagen en voor je het weet zit je weer achter je console of pc om in ieder geval een potje te winnen, zodat je met een goed gevoel naar bed kunt en je niemand anders de schuld hoeft te geven van je verlaagde rank.

Vastlopende games
Dit probleem komt gelukkig niet zo vaak meer voor als vroeger, maar wanneer het gebeurt kunnen gamers hun controllers wel kapot gooien. Je bent eindelijk verder gekomen in een game en je bent bijna bij de volgende eindbaas en uit het niets loopt de game vast. De kans dat je eerste reactie een uitbarsting van woede is, is dan zeer groot. Het zou ons dan ook niets verbazen als een aanzienlijk deel van nieuw aangeschafte controllers in direct verband staat met vastlopende games.

De welbekende oplossing hiervoor was de game uit de console halen, in de cartridge blazen en de game vervolgens weer opstarten, al is nooit bewezen of dit echt werkt. Tegenwoordig kun je maar beter hopen dat je savefile niet corrupt is of dat de ontwikkelaar een patch uitbrengt die het oplost .

Updates installeren voordat je kan spelen
Er was eens een tijd dat je naar de winkel ging, een game kocht, terug naar huis ging, de game in je console of pc stopte en je was klaar om te gaan spelen. Die tijden zijn helaas voorbij. Tegenwoordig kan je ervan uitgaan dat een game niet meer te spelen is zonder een update te downloaden. Soms is het zelfs zo erg dat je uren moet wachten om eindelijk een game opgestart te krijgen. Als je een patch van 20GB moet downloaden en je downloadsnelheid wel wat te wensen over laat dan kun je je speelsessie voor die dag in ieder geval vergeten.

Je zou denken dat spellenmakers het makkelijker zouden willen maken voor gamers om hun favoriete games te kunnen spelen wanneer, hoe en waar ze maar willen, maar tot de ergernis van gamers is dit niet het geval. Gelukkig is het wel zo dat updates bedoeld zijn om games te verbeteren, maar toch kunnen gamers behoorlijk chagrijnig worden wanneer we met vrienden klaar zitten voor een avondje multiplayer, maar een uur iets anders moeten gaan doen door een update van 2GB.

[poll 798] Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van dingen waar we ons aan ergeren tijdens het spelen van games. Heb jij nog een aantal voorbeelden? Deel het vooral met ons in de comments en niet vergeten te stemmen op het onderwerp van volgende week![/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Martin en Rickachu spelen de Nintendo Switch Première uit – Video

Mede-oprichter van Nintendo of America is overleden