in

IG Q&A: Wat is je favoriete cartoon/serie van vroeger?


Afgelopen donderdag maakte Capcom bekend dat zes NES-games van Disney uitgebracht zullen worden voor de PS4, Xbox One en pc. Star Wars is weer helemaal terug sinds Episode 7 en Power Rangers staat op het punt een comeback te maken. Voor veel van ons hebben deze franchises veel betekend in onze jeugd. In de Q&A van deze week dus: Wat is je favoriete cartoon/serie van vroeger?

Arthur van Vliet

Dit is een verhaal over nostalgie. Nostalgie is kut. Vroeger bestond mijn zondag uit naar de kerk gaan en Biker Mice from Mars kijken. Vanaf mijn elfde hoefde ik niet meer naar de kerk van mijn ouders. Ik ben nooit meer gegaan. Wel ben ik vijf jaar geleden teruggekeerd bij Biker Mice from Mars. De serie gedownload, zak chips erbij. Wegdromen bij jeugdsentiment, m’n oude rolmodellen in ere herstellen (Modo what up), dom vermaak; ik weet niet wat het idee was. Wel was het een slecht idee. Bespaar jezelf een teleurstelling en laat die ouwe shit voor wat het is.

Laura Kempenaar
Oh help! Ik heb zoveel favoriete cartoonseries van vroeger: Winnie de Pooh, Star Street, Ovide, Alfred Jodokus Kwak, de Snorkels… Maar de cartoon waar ik nu nog steeds merch van koop als ik het tegenkom is Dexter’s Laboratory. Heel klein was ik niet meer toen het op televisie kwam, maar Dexter maakte wel de meeste indruk. Juist omdat ik ook zo’n irritant nieuwsgierig meisje was als Dee Dee en een broer had die een nerd was, was het herkenbaar. Mijn favoriete quote is niet Omelette du fromage (wat eigenlijk Omelette au fromage zou moeten zijn?! ), maar “Oooooh, what does this button do?” Zeker uitgesproken op het toontje van Dee Dee, met de vinger al boven het object, is het nog steeds heerlijk om mijn broer ermee te stangen.

Simon Zijlemans
Als ik aan zaterdagochtend denk, dan denk ik aan het kacheltje van m’n moeder. Zo rechthoekig bakkie waar dat warme lucht blies. Lekker neerzetten, op de grond voor de bank zitten met de blote pootjes voor het kacheltje en genieten van alle tekenfilms. Een echte uitschieter heb ik niet, maar ik heb wel hele warme (pun intended) herinneringen aan Dungeons & Dragons, de heerlijke intromuziek van Prince Valiant, Jayce and the Wheeled Warriors, Dino Riders, M.A.S.K. en boven alles misschien dan toch mijn favorieten: Captain Bucky ‘O Hare en Teddy Ruxpin.

Thijs Barnhard
In tegenstelling tot Arthur staat mijn smaak nog steeds als een huis. Batman The Animated Series? Nog steeds een klassieker! Batman Beyond? Minstens zo goed. Ik ben alleen een beetje over mijn fascinatie met Batman heen gegroeid, maar deze animatieseries zijn allebei tijdloos en nog steeds prima te kijken. De Arkham-games gebruiken niet voor niets dezelfde stemacteurs als deze tekenfilm uit de jaren 90.

Bas Bastiaans
Als ik vroeger een dagje ziek thuis was, werd rond een uur of 11 op Fox Kids af en toe Teknoman uitgezonden. Ik had toen nog geen idee, maar kennelijk was dit de eerste Japanse animatieserie die ik heb gezien. Waarschijnlijk werd ie ook tijdens schooltijd uitgezonden omdat geen enkel basisschoolkind iets van het verhaal kon brouwen – waaronder ik. Maar he, het zag er vet uit en de mech-ontwerpen staan me nog bij. Wellicht ben ik daarom in 2017 nog steeds een Gundam-gekkie.

Jules Schlicher
Ik kan me niet herinneren hoeveel series ik vroeger allemaal heb gekeken. Nee, dat is een leugen, ik kan erg genoeg vrijwel elke serie voor de geest halen, van de herhalingen van oudjes als Sinbad de Zeeman, Maja de Bij, Top Cat, The Flinstones, The Wacky Races, en Wicky de Viking, tot de recentere Arthur and the Knights of Justice (van de intro komt waarschijnlijk mijn liefde voor metal vandaan), Eek! the Cat, Dexter’s Laboratory, Papyrus, en Izznogud (of hoe je dat ook spelt). Wat me het meest bijstaat zijn daarentegen twee shows, mede vanwege hun intro’s: The Legend of Prince Valiant en Teknoman. Beide heb ik later nog opgezocht en in het geheel gekeken – want ja, ik wilde wel weten hoe de vork nou uiteindelijk in de steel zit. En ze zijn briljant. Nog steeds aanraders: The Legend of Prince Valiant en Teknoman.

Michel Musters
Toen ik oud genoeg was om ook ‘echte mensen’ op televisie te bekijken (tot mijn tiende wilde ik volgens mij alleen tekenfilms zien), ontdekte ik een super fantasievolle jeugdserie genaamd The Odyssey. Deze Canadese productie had drie seizoenen en draaide om een jochie die door een val in coma geraakte. Terwijl hij in de echte wereld knock out op bed lag, was hij in zijn dromen op avontuur in een vreemde wereld zonder volwassenen waar kinderen de dienst uitmaakten. Dat werd, zeker in de latere seizoenen, op momenten nog best duister ook. Oh, en een piepjonge Ryan Reynolds speelde er een vervelende dictator. M’n zelf opgenomen videobanden met alle afleveringen zijn helaas al jaren zoek, maar alle afleveringen staan gelukkig wel op YouTube.

Martin Verschoor
Kindernet staat nog steeds op mijn ‘zwart lijst’ omdat een zendermanager niet alle seizoenen van Teddy Ruxspin had ingekocht. Ik zat er volledig in en toen *bam*, begon de serie helemaal opnieuw. Alle afleveringen die ik al had gezien, deden ze gewoon nog een keertje en daarna weer…en daarna weer. Dus hoe het is afgelopen met Teddy Ruxspin weet ik nog steeds niet en dat is allemaal te danken aan Kindernet, maar wat ik heb gezien, vond ik wel fantastisch. Maar de beste herinneringen heb ik toch wel aan C.O.P.S., Masters of the Universe, Dino Riders, G.I. Joe, M.A.S.K., Transformers, Teenage Mutant Ninja Turtles, Bravestarr, Captain N, Thundercats en de tekenfilm-serie van X-men. Dat is dus bijna alles wat eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 op de beeldbuis te zien was. Nog een extra shout out naar Alf en de Bluffers. Goede oude tijd.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wie is Tom Clancy? – Een grote liefde voor techniek

Vijf vernieuwingen die Mario Kart naar een hoger niveau hebben getild