in

LEGO Worlds review – Concurrentie voor die andere Scandinavische bouwgame?


LEGO-games zijn normaliter actie-avonturengames die op vrij lineaire wijze het verhaal van een bekende film volgen: Harry Potter, Jurassic Park en Lord of the Rings bijvoorbeeld. Dat is nu voorbij: LEGO Worlds is een openwereldgame waarin je zelf je eigen verhaal maakt.

Het is als doorgewinterd LEGO-gamer even wennen om je in LEGO Worlds te begeven. Waar je automatisch op alle LEGO-objecten afrent om ze kort en klein te slaan, moet je je nu bedenken dat dat niet per se de bedoeling is. LEGO Worlds gaat om het opbouwen van mooie werelden en dus niet om het neerhalen ervan.

Gouden blokken
Gelukkig laat deze game je niet aan je lot over: je wordt niet op een kaal LEGO-grasveld gezet om vervolgens zelf maar wat te gaan bouwen. In eerste instantie moet je tientallen gouden blokken verdienen door opdrachten te doen voor LEGO-poppetjes die in verschillende werelden zijn geplaatst. Dat is in feite de verhaalmodus van de game, hoewel er van een uitgebreid verhaal geen sprake is. Je bent er dusdanig lang mee bezig dat het als de campaign van de game gezien kan worden. Daarbij leer je zo spelenderwijs meer over de mogelijkheden van LEGO Worlds.

Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een berg gelijkvloers maakt van een LEGO-poppetje dat vast zit op die berg en zelf niet naar beneden kan komen. En je leert je ontdekkingsgereedschap goed kennen via de opdracht om iemand meer kippen te geven. Je scant een kip, die wordt in je collectie geplaatst en vervolgens kun je iemand van een hele legbatterij aan kippen voorzien. Het is grappig om daarmee te spelen, zeker omdat er verder lang niet zoveel humor in de game zit als we gewend zijn van LEGO-spellen.

Zelf mooie werelden bouwen
Hoewel de campaign erg lang duurt en in herhaling valt (steeds weer iets in een andere kleur verven, steeds weer achter iemand aanrennen voor een gouden blok) is het wel nodig om extra uitleg te krijgen, want het is even wennen welke opties er onder welke knop zitten. Er is enorm veel mogelijk: objecten bouwen, bestaande objecten opslaan en neerzetten, objecten in andere kleuren verven, talloze losse LEGO-blokjes om mee te bouwen en nog een heel arsenaal aan opties om het landschap aan te passen. Die tools geven je alle vrijheid om zelf mooie werelden te bouwen.

De tools krijg je in de game wel, maar daar komen ook enkele problemen bij kijken. Zet je bijvoorbeeld echt tien kippen neer in de spelwereld, dan merk je direct dat de framerate tot een dieptepunt zakt. De game is niet heel stabiel en hoewel er geen crashes hebben plaatsgevonden, hapert de game erg veel. We dachten meteen weer terug aan die keer dat er een essentieel level-object niet werd geladen in een eerdere LEGO-game, waardoor we een half uur zochten naar een oplossing die pas zou komen als we de game opnieuw opstartten en een half uur opnieuw speelden.

Hoewel de game je in de tutorial aan de hand neemt qua gereedschappen, is het niet altijd duidelijk wat je moet doen. Soms heb je in een wereld alle opdrachten voltooid, maar kun je toch nog niet door naar een volgende wereld. Dat is omdat de gouden blokjes niet allemaal worden weergegeven. Van sommige blokjes wordt met een lichtstraal getoond waar ze te vinden zijn, maar de rest moet je zelf zoeken. In eerste instantie voel je je daardoor aan je lot overgelaten: immers weet je totaal niet waar je moet beginnen. Het is soms even doorbijten, maar gelukkig zitten de spelwerelden zo leuk in elkaar dat het de moeite waard is.

Sandboxmodus
Zo word je geplaatst in een snoepwereld met overal ijsjes en cupcakes en kom je terecht op een eiland met een grote lava spuwende vulkaan. Er is veel aandacht besteed aan die gamewerelden, dus zie het vooral als een uitdaging om zelf uit te zoeken waar de rest van de gouden blokjes te halen is. Er is in elke spelwereld genoeg te doen, hoewel je wel moet oppassen dat de herhaling niet vervelend wordt. LEGO Worlds is in de sandboxmodus een game waarin je vele uren achter elkaar zoet kunt zijn, maar die honderd missies die je eerst moet doen voor die gouden blokjes zijn mede door de herhaling en het zoeken niet geschikt om lang achter elkaar te spelen.

Die sandboxmodus maakt het mogelijk om de hele wereld, die geheel is opgebouwd uit LEGO, te slopen, te verbeteren en vol te planten met zelfbedachte bouwsels. Je hebt de volledige vrijheid om te bouwen en te doen wat je maar wilt. Wat namelijk minstens net zo leuk is als het maken van eigen werelden, is de interactie ermee. Je kunt een dansje doen met dieren, met een soort uit de kluiten gewassen boormachine enorme tunnels maken en je onderdompelen in de virtuele LEGO-ridderwereld die je vroeger misschien fysiek had. Wat je vroeger allemaal bij elkaar fantaseerde, kun je nu virtueel beleven en het is leuk dat je er zelf de controle over hebt.

Met LEGO spelen is in de gewone wereld tof, maar hoe vertaalt zich dat naar een virtuele wereld? Minecraft wist daarop slim in te springen. Als ontwikkelaar TT Games iets meer tijd en techniek in de game had gestoken, dan was LEGO Worlds misschien een geduchte tegenstander, maar LEGO Worlds hapert zodanig dat we liever blijven bouwen op (en in) Minecraft.

LEGO Worlds is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en binnenkort voor Nintendo Switch. Voor de recensie speelden we de Xbox One-versie.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Shiny Pokémon verschijnen in Water Event Pokémon Go

IG Q&A: Wat is je favoriete racegame?