in

Zo verhelp je PS4-internetproblemen door het juiste NAT-type in te stellen


Voor je van start gaat met het veranderen van je consoles NAT-type is het belangrijk om een paar dingen na te gaan en uit te sluiten. Zo moet je zeker weten dat het niet aan je eigen internetverbinding ligt dat de PS4 problemen ondervindt – hebben de rest van je apparaten ook problemen, dan zal onderstaande oplossing weinig uitvoeren – en is het een aanrader om in plaats van WiFi een ethernetkabel te gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat de internetconnectie continu blijft, maar zorgt ook voor een snellere verbinding – zeker als je geen duur modem en/of router in huis hebt staan.

Wat is NAT?
NAT staat voor Network Address Translation en maakt het kort door de bocht gezegd mogelijk voor meerdere apparaten en IP-adressen om aan elkaar verbonden te worden zoals bijvoorbeeld gebeurt bij een multiplayergame op PlayStation 4. Er zijn drie verschillende NAT-types: van een gesloten en erg veilige verbinding tot een compleet open en riskante verbinding:

1. NAT-type 1 (Perfect)
NAT-type 1 is perfect voor het spelen van online games. Het biedt de snelst mogelijke online ervaring van alle types, maar daar staat tegenover dat het de meest onveilige is. De PS4 maakt op deze manier verbinding met de server zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een firewall van je router. Alleen aan te raden als je verstand van zaken hebt.

2. NAT-type 2 (Aanbevolen)
In de meeste gevallen biedt NAT-type 2 een uitstekende ervaring. De PS4 kan nagenoeg vlekkeloos verbinden met het internet en loopt minimale risico’s op door tussenkomst van beveiligingssoftware.

3. NAT-type 3 (Strikt)
Het derde NAT-type maakt communicatie met andere spelers en de servers erg lastig. Vaak is het nog wel mogelijk om verbinding met PSN te maken en downloads/updates binnen te halen, maar andere online functionaliteiten als het spelen van bepaalde multiplayergames worden onmogelijk.

Wat is mijn NAT-type?
Om te achterhalen wat het NAT-type van jouw PS4 is moet je simpelweg de console de internetverbinding laten testen. Dat kan met deze vier korte stappen:
1. Ga op je PlayStation 4 naar ‘Instellingen’.
2. Ga naar ‘Netwerk’.
3. Kies ‘Internetverbinding testen’.
4. Bij de resultaten zie je onder andere “NAT Type” staan, waarachter vermeld staat wat jouw huidige NAT-type is.

Hoe ga ik van NAT-type 3 naar type 2 (of 1)?
Mocht jouw PlayStation 4-console NAT-type 3 hebben, dan kan een aanpassing naar type 2 wonderen verrichten voor je internetsnelheid. Het is niet mogelijk om handmatig te kiezen uit één van de drie types; de aanpassing verricht je door Universal Plug and Play (UPnP) in de instellingen van je router in te schakelen. Bij de nieuwste routers is dit hoogstwaarschijnlijk de standaard, maar UPnP kan ook handmatig geactiveerd worden. Hiervoor heb je wat informatie van je router nodig die te vinden is op de onder- of achterkant ervan, op een sticker of iets dergelijks. Kan je de gegevens niet vinden, zoek je router dan even op op RouterPasswords.com.

1. Open je browser en typ het IP-adres van de router (bijvoorbeeld 192.168.3.8) in de adresbalk. Druk op enter.
2.Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router in zoals je die vindt op de sticker/achterkant. Bij veel routers is de standaard inlognaam ‘Admin’ en het wachtwoord blanco.
3. Probeer de UPnP-instellingen te vinden. Vaak lukt dit wel door door de verschillende menu’s te klikken, anders kun je altijd de bij je router geleverde handleiding raadplegen.
4. Zorg ervoor dat Universal Plug and Play (UPnP) op ‘geactiveerd’ of ‘enabled’ staat.
5. Sla de gewijzigde instellingen op en herstart je router om ze door te voeren.
6. Ga met de bovengenoemde vier stappen na op je PS4 of je NAT-type nu op type 2 staat.

Mocht het niet geholpen hebben dan kun je overwegen om over te schakelen naar NAT-type 1, maar dit raden we af vanwege mogelijke bijkomende veiligheidsproblemen. Je kunt hier lezen hoe je toch met behulp van je IP-adres en de DMZ (demilitarized zone) je PS4 compleet open kunt zetten voor alle dataverkeer, maar weet waar je aan begint.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 3.8/5 volgens 16 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Apex Legends seizoen 2 vanavond van start

Twee verschillende eindes in The Outer Worlds