in

IG Q&A: Wat is de oudste game die je nog weleens speelt?


Vorige week maakte Nintendo bekend dat de productie van de NES Classic Mini werd stopgezet. Gek genoeg duiken er nu weer geruchten op dat Nintendo bezig is met een SNES Classic Mini. Dat zou betekenen dat we weer een lading retrogames kunnen spelen rond de feestdagen. Echter spelen een aantal van ons nog steeds titels die inmiddels bestempeld kunnen worden als retrogames. Daarom in de IG Q&A van deze week: Wat is de oudste game die je nog weleens speelt.

Lars Cornelis
Ik heb warme herinneringen aan de klassieke shooters van de begin jaren ’90. Wolfenstein, Doom, Duke Nukem 3D; ik heb ze op meerdere platformen en af en toe, als er weer eens een deeltje opeens backwards compatibel is op de Xbox One bijvoorbeeld, ren ik nog weleens in een nostalgische bui rond in een van die games. Echt heel serieus speel ik ze echter niet. Een game die ik wel regelmatig bloedserieus speel is RollerCoaster Tycoon, een tijdloze, onovertroffen game die dan ook gelijk mijn dagen opvreet alsof het chips zijn. Een andere game die inmiddels toch wel tot de klassiekers behoort is Halo: Combat Evolved. Tijdloze shooter die dankzij de Anniversary Edition en de Master Chief Collection ook grafisch goed is meegegroeid met de tijd. Wat audio betreft is die game bovendien nooit overtroffen door de latere delen.

Bas Bastiaans
Eens per jaar speel ik door de eerste drie Mega Man-games. Daar begon deze hobby ooit voor me toen ik drie jaar oud was, dus ik krijg altijd een vreemd nostalgisch gevoel als ik de rode watervallen uit Shadow Man’s level zie. Op het moment ben ik toevallig bezig met het doorspelen van Duck Tales – een game die onderdeel is van de nieuwe Disney Afternoon Collection van Capcom. Daarover gesproken: zo’n terugspoelknop is wel echt de perfecte manier om van die oude, lastige en soms zelfs oneerlijke 8-bit-games in 2017 goed doorspeelbaar te maken.

Michel Musters
Ik speel sporadisch nog wel eens een retrogame. Vorig jaar heb ik via de NES Classic Mini bijvoorbeeld een sloot aan oude NES-games opnieuw ontdekt. Ik heb thuis ook veel oude games staan, maar het is vaak een te groot gedoe om een oude console aan te sluiten. Waar ik echt nog om het jaar de moeite voor neem, is de originele PlayStation aanzetten en de allereerste Rayman nog eens opstarten. Daar heb ik zoveel goede herinneringen aan dat de shot nostalgie die ik krijg haast overweldigend is. En het is gewoon een erg goede platformer. Misschien niet de oudste game die ik op heb gestart, maar wel een titel die ik er systematisch nog eens bijpak.

Martin Verschoor
We spelen regelmatig nog Tony Hawk 2 hier op de redactie en dat doen we dan op de N64. Tony Hawk 2 blijft de beste skate-game op aarde en het spelen van deze game is net als fietsen…je verleert het niet. Twee controllers aan de N64, Tony Hawk aanslingeren in de Graffiti mode en een beetje schelden op elkaar als er weer een ramp van je wordt ingepikt. De game heeft de tand des tijds aardig weten te doorstaan en ziet er nog aardig uit op de oude CRT-TV die we hebben staan en dan die soundtrack. Er is geen betere soundtrack! Kan niet, onmogelijk.

Thijs Barnhard
Met heel veel plezier start ik om de zoveel tijd weer een oude game op. Super Mario World speel ik minstens een keer per jaar uit. Dat doe ik alleen zelden op de SNES want ik heb geen fatsoenlijke CRT-TV in huis en de kleine vertraging die je hebt op een HD TV trek ik echt heel erg slecht. Gelukkig is World op bijna ieder platform van Nintendo speelbaar als rerelease of in de Virtual Console dus hij ontbreekt bij mij alleen nog maar op de Switch.

Derek Taal
Als ik een oude game speel, is dat er meestal een die ik vroeger niet gespeeld heb. Veelal klassieke rpg’s of opmerkelijke Japanse games die een fan translation hebben gekregen zoals Famicon Detective Club. De grote uitzondering is Katamari Damacy die ik met regelmaat nog speel. Een briljante sfeervolle puzzelgame met een fantastische soundtrack die nooit zal vervelen. Het wordt dan ook eens tijd dat deze PS2-klassieker op de PS4 verkrijgbaar is. En dat Wattam! eindelijk uitkomt natuurlijk.

Kevin Shuttleworth
Overwatch? Ik speel zo’n beetje alles dat los en vast zit. Dat ik nu bijna een jaar na de release Overwatch speel is daarom nogal een ding. In de jaren hiervoor wilde ik de eerste Halo-trilogie nog wel eens spelen, maar sinds mijn horizon ook maar enigszins is verbreed heb ik daar steeds minder zin in.

Bert de Vries
Deus Ex, Secret of Mana en A Link to the Past. Dat zijn games die ik elk jaar weer een keer doorloop. Die games vind ik elke keer weer fantastisch. Ik wil die laatste twee ook zo graag op de Switch! Het lijkt me fantastisch om ook onderweg met (in mijn ogen) de beste Zelda aan de slag te kunnen. Tot die tijd speel ik alles lekker thuis en waan ik me weer een heel stuk jonger. Zeker bij Deus Ex, wat zo’n beetje de eerste game was waarvan ik door kreeg dat een game meer kon zijn dan een leuk spelletje. In zekere zin was het Deus Ex waardoor ik nu, voor deze site dit stukje tik!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Prison Architect nu te downloaden op Nederlandse mobiele platformen

Mario Kart 8 Deluxe review – De beste Mario Kart ooit