Dat de gamesindustrie de afgelopen vijftien jaar exponentieel is gegroeid, is een understatement. Waar een studio vroeger met tien werknemers een triple A-titel wisten te maken, hebben studio’s vandaag de dag tientallen werknemers in dienst. Grote uitgevers, zoals Activision, EA en Ubisoft zijn inmiddels beursgenoteerde bedrijven die er alles aan doen om aandeelhouders tevreden te houden. Op zich geen slechte zaak, want er moet immers geld verdiend worden, maar voor de gamer brengt dit soms ergerniswekkende situaties met zich mee die vaak worden geassocieerd met geldklopperij. Daarom in de Op Verzoek van deze week: Geldklopperij in de gamesindustrie.
Weglaten van dlc in remasters
Tegenwoordig zijn we gewend om een remastered-versie van een oude game te kopen met alle uitbreidingen die er ooit voor zijn uitgebracht. Als speler heb je dan het gevoel dat deze remaster het complete pakket is. Helaas zijn er ook uitgevers die deze uitbreidingen achterwege laten om ze vervolgens nog een keer te verkopen. Zo kwam de Variety map-pack van Call of Duty: Modern Warfare recentelijk opnieuw uit voor Call of Duty: Modern Warfare Remastered. Spelers betalen dus voor een remaster van een map-pack voor een remaster van een oudere game.
Zoals verwacht viel dit niet in goede aarde bij de community en kreeg Activision een hoop boze reacties. Niet alleen zorgde dit voor negatieve reacties vanuit de media en fans van de game, maar het fragmenteerde wederom de community, zoals dat gebeurde bij het origineel. Activision zou er goed aan doen om de community wat meer tegemoet te komen, nu dat de verkoopcijfers met elk nieuw deel binnen de Call of Duty-reeks langzaam dalen. We hopen dan ook dat dit de laatste keer is dat een dergelijke beslissing gemaakt wordt door uitgevers die uitbreidingen uit remasters laten om ze nog een keer te kunnen verkopen.

Gotcha-systemen en loot boxes
Een recente manier om geld te verdienen aan arme gamers zijn gotcha-systemen. Games met zo’n systeem spelen in op het gevoel dat je vroeger kreeg wanneer je dat ene figuurtje uit een automaat wilde trekken, maar dat pas na een investering van vele euromunten kreeg. In games gaat dit met in-game items die verkrijgbaar zijn via een random dropsysteem, en natuurlijk heb je maar een kleine kans om de daadwerkelijk begeerde items te krijgen. Tegenwoordig zijn deze systemen niet alleen in mobiele games als Fire Emblem: Heroes te vinden, waarin je je helden zo probeert te krijgen, maar ook in de vorm van loot boxes in Overwatch, Call of Duty en andere blockbusters.
Het probleem met deze games is dat het verdienmodel impact heeft op de gameplay en spelers op een goedkope manier geld aftroggelt. Zo worden regelmatig nieuwe wapens aan Call of Duty: Infinite Warfare toegevoegd te midden van duizenden cosmetische items – kleine kans dat je dan die wapens krijgt. Spelers worden op deze manier gedwongen toch veel geld uit te geven aan loot boxes om deze wapens te bemachtigen, terwijl ze die volgens Activison “gratis” kunnen verdienen door te spelen. Enkele games hebben gelukkig alleen cosmetische items in loot boxes, maar zelfs een game als Overwatch heeft zo’n vals systeem. Bij evenementen is het namelijk onmogelijk om alle tijdelijke skins te verzamelen, waardoor spelers wel geld uit moeten geven aan boxes.

Dlc op disc
Dlc op disc is een universele frustratie van gamers. Het betekent namelijk dat een ontwikkelaar of uitgever tijdens het maken van een game heeft besloten een deel van de game achter slot en grendel te plaatsen, om het te verkopen bovenop de kostprijs van de game. Gelukkig lijkt het tegenwoordig bijna niet meer voor te komen, maar de vorige generatie spelcomputers kent een behoorlijke lijst games waarvan op release content vergrendeld was. Zo was Street Fighter X Tekken een controversiële game omdat het met twaalf personages 110 euro aan content op de disc meeleverde, wat gamers Capcom niet in dank afnamen.
En nu zitten we soms opgescheept met een verkapte versie hiervan. Steeds vaker worden er namelijk uitbreidingen uitgebracht voor games in een patch, zoals in The Division. Heb je de season pass, dan is de uitbreiding meteen beschikbaar en kun je er direct mee aan de slag, maar als je de uitbreiding pas later los aanschaft, heb je dus content op je console staan die je niet kan gebruiken. Dlc op disc en harddrive kunnen we missen als kiespijn.
