in

Sugoi! Deze manga en anime brachten geweldige games voort


Het kan soms vervelend zijn: de lokalisatie van games. Het duurde bijvoorbeeld vijfentachtig jaar voordat sommige Final Fantasy-games eindelijk het Westen bereikten. Die vertaalslag heeft ook invloed op een ander fantastisch exportproduct uit Japan: manga. De dikke, kleine stripboeken worden maar mondjesmaat aangeboden in het Engels (laat staan in het Nederlands!). Erg jammer, want in Japan leest iedereen overal manga en kent het net zoveel genres als een medium als film. Als ze heel populair zijn wordt er van die manga- en anime-verhalen nog weleens een game gemaakt die soms het Westen eerder haalt dan het boekje. We bespreken enkele manga- en animeseries die fantastische games werden.

Naruto
Toen Masashi Kishimoto in 1997 startte met de manga-serie Naruto had hij nooit kunnen dromen dat de serie zo’n succes zou worden. Naruto-manga ging tot nu toe maar liefst 220 miljoen keer over de toonbank. Inmiddels is in Japan echter nog weinig Naruto te zien: alles schreeuwt Boruto, wat klinkt als zijn verloren Mexicaanse broer, maar eigenlijk zijn zoon is. Die manga-serie duurt nog steeds voort. Qua anime heeft Naruto ook al wat kilometers gemaakt: er zijn wel 720 afleveringen van. In games doet de hoofdbanddragende vechtjas het niet per se rustig aan, met ruim 50 games, waarvan Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 de grootste aanrader is, vooral vanwege de vele opties in de gevechten en verschillende toffe details. Je kunt bijvoorbeeld op de muren vechten, vuuraanvallen verbranden ook echt je kleding, en je kunt in het heetst van de strijd van personage wisselen. In de 3D-arena’s van Ultimate Ninja Storm 4 heb je bovendien meer personages te kiezen dan ooit: bijvoorbeeld de personages uit de Naruto-films en volwassen versies van Sasuke en Naruto zelf.

Bleach
Naruto is zogeheten shonen manga (gericht op jongens) en dat geldt ook voor Bleach. Deze manga liep van 2001 tot en met 2016 en bracht 74 volumes voort. De anime is in totaal 366 afleveringen lang en liep iets korter: van 2004 tot en met 2012. Bleach vertelt het verhaal van Ichigo Kurosaki, die de krachten van de Grim Reaper overneemt en mensen en geesten moet helpen met de dood. Hoewel het verhaal van Bleach soms vreemd in elkaar zit, wordt de serie enorm gewaardeerd om zijn actiescènes, wat het een goede bron maakt voor anime en games. De beste Bleach-game stamt uit 2007 (hoewel hij in Europa pas in 2009 verscheen): Bleach: Dark Souls voor Nintendo DS. Het is een van de betere vechtgames op die handheld, dankzij een uitgebalanceerd vechtsysteem met zogenaamde geestkaarten, waarmee je de aanvallen van je personage speciale krachten kan geven, en tot wel vier power-ups voor je verdediging en aanvallen.

Area 88
Waar de meeste games in dit lijstje dezelfde naam dragen als de manga en anime, geldt dat niet voor de game-adaptatie van Area 88. Deze manga liep van 1979 tot en met 1986 (23 volumes) met een anime-serie van slechts 12 afleveringen. Area 88 draait om een legerbasis waar de jonge piloot Shin Kazama in training gaat. Hij moet drie jaar bij Area 88 (de basis) blijven, omdat hij een contract heeft getekend, maar eigenlijk wil hij 1,5 miljoen dollar bij elkaar schrapen om daar onderuit te komen. De game, U.N. Squadron op de SNES, is een shoot ‘em up voor arcades uit 1989, die later op de Amiga, Atari, Commodore 64 en SNES verscheen. Je speelt als Shin, Mickey of Greg, die elk een eigen vechtstijl hebben. U.N. Squadron is ontzettend uitdagend, omdat je na twee keer geraakt worden al game over bent, maar dankzij power-ups als smart bombs kun je in een keer iedereen in je scherm uitschakelen, of je maakt je vliegtuig weer als nieuw door de windmill te gebruiken. Dit houdt de game ook na honderd keer proberen nog interessant.

Fist of the North Star
Deze manga is geschreven door Buronson en geïllustreerd door de in Japan zeer gewaardeerde Tetsuo Hara. Fist of the North Star is al een oudje, want hij liep van 1983 tot medio 1988 en beslaat 27 volumes. Nadat de wereld door een nucleaire oorlog is verwoest, volgen we Kenshiro, een Hokuto Shinken-vechter, die de vitale punten van mensen handig gebruikt om ze mee om te leggen. De anime is net als de manga wat kleinschaliger dan die van eerdergenoemde manga: er zijn slechts 152 afleveringen. Van Fist of the North Star, in Japan bekend als Hakuto no Ken, zijn een stuk of dertig games verschenen. Fist of the North Star uit 2005, dat toen als arcadegame verscheen en twee jaar later naar de PlayStation 2 kwam, is het neusje van de seriezalm. In deze grafisch zeer hoogstaande vechtgame nemen personages als Kenshiro, Mr. Heart, Shin, Mamiya, Thouther, Toki en Raoh het tegen elkaar op. Het tofste zijn de fatale aanvallen die lijken op die uit Mortal Kombat, met bloedregens en enorm veel hectiek in het scherm. Je houdt het niet voor mogelijk, maar Fist of the North Star is nog wat ruwer in uiterlijk en uitvoering dan MK, en dat past perfect bij deze zeer gewelddadige reeks.

Dragon Ball
Hoewel de meeste fans Dragon Ball vooral hebben ontdekt toen er een Z achter de naam stond, Goku al groot was en er gevochten werd tegen de Freeza’s, Cells en Majin Buu’s van deze wereld, loopt de anime van Dragon Ball al veel langer dan Z. Er zijn van het oorspronkelijke Dragon Ball 153 afleveringen gemaakt, met daarna Dragon Ball Z (291 afleveringen), Dragon Ball GT (64 afleveringen) en inmiddels Dragon Ball Super, waar nu 87 afleveringen van zijn gemaakt. Je zou door al dit anime-geweld bijna vergeten dat aan de televisieserie een steengoede manga ten grondslag ligt, geschreven door Akira Toriyama. De originele manga liep van 1984 tot en met 1995 met 42 volumes en een heleboel spin-offs. Er zijn daarbij ongeveer honderd Dragon Ball-games gemaakt, die helaas niet allemaal even goed zijn. Een grote favoriet is Dragon Ball: Origins voor Nintendo DS. De meeste Dragon Ball-games zijn vechttitels, maar Origins gooit het over een heel andere boeg: deze game lijkt qua gameplay en kadering op The Legend of Zelda: Phantom Hourglass, met een combinatie van verkennen, puzzelen en vechten.

JoJo´s Bizarre Adventure
Hirohiko Araki’s levenswerk JoJo’s Bizarre Adventure loopt al sinds januari 1987. Het is dan ook na Golgo 13 (183 volumes) en het in het westen iets minder bekende Kochikame (200 volumes) een van de grootste manga-series, met 118 volumes die zo’n 100 miljoen keer werd verkocht. De anime is gek genoeg juist klein en bestaat uit minder dan 100 afleveringen. Het verhaal draait om de Joestars, die allemaal superkrachten hebben die ze moeten inzetten om slechteriken te bevechten. Slechteriken zijn niet menselijke maffiabazen, maar vampiers en andersoortige ondoden. Er zijn diverse JoJo’s Bizarre Adventure-games, met als meest recente titel Eyes of Heaven op PlayStation 3. De Dreamcast-game ervan, ook genaamd Jojo’s Bizarre Adventure, is echter beter, met zijn kleurrijke achtergronden, vechtende chihuahua’s en een soort geesten die even uit het lichaam van je personage treden om in gevechten vijanden extra schadetoe te brengen. Dat doet de ene geest met een samuraizwaard, terwijl de ander het afkan met zijn vuisten. Die geesten zorgen ervoor dat er nog meer gebeurt in het scherm, wat de gevechten er nog explosiever uit laat zien.

Astro Boy
Astro Boy mag in Japan heel geliefd zijn, over het algemeen is hij in de rest van de wereld vooral bekend als boegbeeld van de anime-wereld. Op de Game Boy Advance is er echter een game verschenen die je waarschijnlijk wel heel enthousiast maakt over Astro Boy: Omega Factor. In deze beat ‘em up zit veel humor en actie, en hij heeft geweldige graphics en spectaculaire luchtgevechten. Als Astro Boy eenmaal is opgestegen, dan blijft hij mooi in de lucht hangen terwijl hij lasers op zijn vijand afvuurt. In levels waarin het beeld keihard van rechts naar links voorbij schiet, vliegt je constant en laser je bijna de hele route op spectaculaire wijze allerlei vreemde objecten zoals bokshandschoenen uit de lucht. Astro Boy is een jong ventje, maar zijn manga is al heel oud: Osamu Tezuka werkte eraan van 1952 tot en met 1968 (23 volumes), waarna de franchise helemaal onsterfelijk werd door de anime die wordt gezien als de serie die anime op de kaart heeft gezet. Er zijn 193 afleveringen, waarvan de laatste aflevering op oudejaarsavond 1966 werd bekeken door maar liefst 40 procent van de Japanners met een televisie.

Sailor Moon
Na een hele rits Shonen, richten we ons nu heel even op een shojo-manga (gericht op meisjes). In Sailor Moon volgen we het verhaal van Usagi Tsuniko, een schoolmeisje dat in Sailor Moon verandert en een toffe crew om zich heen verzamelt om te zoeken naar een Legendary Silver Crystal. Ze moet verschillende vijanden voorblijven, want zo’n Crystal kan het zonnestelsel verwoesten. De manga liep van 1991 tot en met 1997 (18 volumes) en is geschreven door Naoko Takeuchi. De anime bestaat uit 200 afleveringen die tussen 1992 en 1997 zijn uitgezonden. Een stuk of tien games zijn verschenen, waarvan Bishoujo Senshi Sailor Moon: Another Story op de Super Famicom de beste is. Het is geen vechtgame, maar een rpg met een interessant verhaal en graphics die soms enorm doen denken aan The Legend of Zelda: A Link to the Past. En laten we het schattige poesje Luna niet vergeten, dat gezellig met Sailor Moon meewandelt en haar van advies voorziet.

Hoewel je zou denken dat Pokémon er nog perfect tussen past, gaat die vlieger niet op: de zakmonsters begonnen hun zeer succesvolle carrière namelijk in een game, waarna later de tekenfilmserie en de manga verschenen. Maar er zijn natuurlijk wel degelijk series aan dit artikel toe te voegen die wel van manga en anime naar games gingen. Heb jij nog tips? Laat ze achter in de reacties.

Door Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IG Q&A: Wat is de beste fighter ooit?

Plaatsen van game op Steam Direct kost 100 dollar