in

De beste free to play-mmo’s om te spelen


F2P mmo, het zijn afkortingen die gamers alles zeggen, maar niet altijd even goed vallen. Massively multiplayer online wel, want als we ergens van houden, dan delen we dat graag met andere gamers. Maar het stukje free to play heeft vaak een negatieve lading, omdat spelers soms met een ‘gebruikt’ gevoel achterblijven vanwege achterbakse verdienmodellen. Inmiddels zijn er echter steeds meer free to play-mmo’s die de moeite en je tijd waard zijn. Dit zijn de beste free to play-mmo’s om te spelen.

Everquest – Online sinds: 1999
Studio Verant Interactive kwam in de vorige eeuw met Everquest, wat zo’n groot succes werd dat een tweede Everquest volgde in 2004. De driedimensionale fantasy-rpg werd ooit uitgegeven door Sony, maar inmiddels is EQ onderdeel van Daybreak Game Company. Qua gameplay heeft de studio zich laten inspireren door tekstgebaseerde multi-user dungeon games. Verder is het concept vrij bekend: je creëert een personage van een bepaald ras en geeft hem of haar een specifiek beroep dat handig is in de spelwereld. Vervolgens ga je op ontdekkingstocht, want de tutorial is miniem. Lekker in het diepe, waarbij je quests moet volbrengen en kunt praten met andere spelers. Norrath is een prachtige wereld waarin we maar al te graag dagen ploeteren om ons geliefde personage weer een leveltje hoger te krijgen.

EQ was ooit alleen beschikbaar op basis van een maandelijks abonnement, en dat bleek goed te werken: jarenlang groeide en groeide het abonneebestand tot zo’n 450.000 abonnees. Echter is er besloten ook een free to play-model toe te passen op de mmo, zeker nu deze de laatste tien jaar met hevige concurrentie te kampen heeft. Everquest is een oudje, maar was niet de eerste grote mmorpg ooit, dat was namelijk Ultima Online.

Grappig weetje: Evercrack is een andere naam voor Everquest, gegeven door mensen die de game als enorm verslavend ervaren.

Guild Wars 2 – Online sinds: 2012
ArenaNet kwam enkele jaren geleden met Guild Wars 2, een mmo die voornamelijk interesse wist op te wekken door de belofte dat de verhaallijn reageert op de acties van de spelers. Plus, de hoeveelheid aan sterkte verhaallijnen en oog voor detail maakt het moeilijk de game los te laten. Er zijn zoveel fascinerende personages te vinden in deze megawereld, waarin iedereen gelijk wordt behandeld. Guild Wars 2 speelt zich af in de fantasiewereld Tyria, waarin je je aansluit bij de guild Destiny’s Edge die moet vechten tegen de Elder Dragons. Je kunt kiezen uit vijf rassen en acht beroepen, wat er drie meer zijn dan in de originele Guild Wars. In augustus 2015 waren er al 5 miljoen exemplaren verkocht, waarop deze free to play werd. Er waren wel 450.000 mensen tegelijk online in de meest populaire periode van Guild Wars 2.

Grappig weetje: waar in andere mmo’s grinden meteen al belangrijk is, pakt Guild Wras 2 het wat rustiger aan.

EVE Online – Online sinds: 2003
Hoewel veel mmo’s zich afspelen in een fantasy-omgeving, heeft EVE Online een andere setting: ruimte. Nog specifieker: mensen die op zoek gaan naar een nieuwe plek om te leven in die ruimte. De game, die zich 21.000 jaar in de toekomst afspeelt, voelt ook net zo groot als die donkere oneindigheid boven ons. Er zijn 7.800 melkwegen om te ontdekken in deze bijzondere game die zowel verhalen als gameplay net even iets anders aanpakt dan anderen: het geeft je echt het gevoel dat je alle kanten op kunt. En het gaat verder, deze schaal vind je namelijk terug in de hoeveelheid locaties en in bijvoorbeeld het beruchte Bloodbath of B-5RB. Dit was een gevecht dat maar liefst 21 uur in beslag nam en waarbij duizenden spelers betrokken waren.

In totaal is het hoogste aantal spelers ooit gemeten een ruime 500.000 abonnees in februari 2013. Inmiddels is de game sinds november 2016 free to play, hoewel deze optie nog kleinschalig is. Ben je gecharmeerd van science-fiction en houd je ervan virtueel in een ruimteschip rond te vliegen, dan is dit zeker een mmo om eens gratis uit te proberen.

Grappig weetje: Het Museum van Moderne Kunst (MOMA) heeft een permanent plekje in haar gamecollectie vrijgemaakt voor EVE Online, omdat er zoveel spelers tegelijk met hetzelfde bezig waren. Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking.

Final Fantasy 14 – Online sinds: 2010
Waar de voorganger van deze game, Final Fantasy 11, aanzienlijk beter werd ontvangen, is Final Fantasy 14 de enige die free to play is. FF14 kwam uit een enorme ontwikkelhel waarbij zowel de bèta vertraging opliep en de Xbox 360-uitgave van de game werd geschrapt. Dat de game bij release ook nog eens ondermaats was, maakte het moeilijk voor het project om nog positief in de schijnwerpers te staan.

Hierop is Square Enix overgegaan op een free to play-model. Uiteindelijk is het bovendien wel goed gekomen met 14, bijvoorbeeld door enkele teamleden te vervangen die de volledige game uiteindelijk opnieuw hebben gebouwd en dankzij de eerste expansie, A Realm Reborn. Tenminste, het kan beter worden gezien als een nieuwe versie van de game: het was een nieuwe wereld die zich opende. Het heeft die Final Fantasy-feel met fijne muziek, bijzondere ontmoetingen en een soort Efteling-gevoel: je vergeet even alles om je heen en wandelt van de ene naar de andere attractie.De online rpg wordt binnenkort voorzien van zijn tweede grote uitbreiding, die voortborduurt op het verhaal dat zich afspeelt in Eorzea, waar de Garlean Empire en de Primals grote bedreigingen vormen voor de samenleving. We zijn heel benieuwd wat de nieuwe uitbreiding zal betekenen voor wat er in al die jaren is gebeurd in A Realm Reborn.

Interessant weetje: FF14 zorgde ervoor dat het inkomen van Square Enix dat jaar 90% lager werd ingeschat dan het jaar ervoor.

Dota 2 – Online sinds: 2013
In dit artikel komen veel rpg’s voor, maar Dota 2 is een moba, wat letterlijk staat voor multiplayer online battle arena. Het is een game van Valve en de opvolger van Defense of the Ancients (DotA). Je speelt het met twee teams die allebei een basis hebben op de map. Elk teamlid heeft zo zijn eigen rol en specialiteit en het is de bedoeling dat je die strategisch
inzet om zo de basis van de vijand over te nemen door de Ancient kapot te maken, een soort object in die basis.

Waar je de meeste andere mmo’s onder andere speelt voor de verhalen, is dit een game die echt gaat om het vechten. Het is een heel belonend spel dankzij de geweldige balans in gameplay en vaardigheden. Het mooiste is echter dat teamgevoel, dat je het met zijn allen doet. De leercurve is zwaar, maar dat houdt gamers niet tegen. Dota 2 is namelijk de meest gespeelde Steam-game: soms zijn er meer dan een miljoen spelers tegelijk online. Het is door de duidelijke opbouw en schaal een game die zich goed laat lenen voor eSports en dat zie je terug in het prijzengeld: er vallen miljoenen euro’s te verdienen. Vooral op The International, waar in 2016 maar liefst 20 miljoen euro werd weggegeven.

Grappig weetje: de eerste DotA was een mod voor Warcraft 3: Reign of Chaos, dat een van de meest populaire mods ter wereld is geworden.

RuneScape – Online sinds: 2001
RuneScape begon als een browsergame, maar is inmiddels ook beschikbaar als losse download. RuneScape mag niet in dit lijstje missen, want het is met meer dan 200 miljoen accounts de grootste gratis mmorpg. Het speelt zich af in Gielinor, een middeleeuwse fantasielocatie met verschillende gebieden om quests te doen en vijanden af te maken. Dat doe je niet aan de hand van een vaststaand verhaal: je bepaalt zelf wat je doet en wat je eigen doelen zijn en dat geeft een vrij gevoel, het is als een vakantie. Een vakantie waarin je vol overgave vecht tegen stekelige monsters.

De gevechten vinden plaats in semi-real-time en je hoeft slechts een keer op een vijand te klikken om de aanval te beginnen. Je personage houdt vervolgens niet op met aanvallen tot de slechterik is uitgeschakeld. Dat klinkt heel simpel, maar uiteraard kun je je invloed uitoefenen op welke aanvallen je personage doet. En hier komt ook de titel terug: je kunt runestenen gebruiken om spreuken te prevelen.

Grappig weetje: de broers Andrew en Paul Gower begonnen met de ontwikkeling van de game vanuit het huis van hun ouders. Inmiddels is de game al een hele tijd in handen van Jagex.

League of Legends – Online sinds: 2009
League of Legends lijkt in veel opzichten op Dota 2, want ook hierin moet je een object in de basis van de tegenpartij stuk maken. Het verschil is echter dat iedereen aan het begin van elke match met een even zwakke Champion (het personage dat je bestuurt) begint. Je moet dus zorgen dat je snel items en ervaring bij elkaar grabbelt om zo de sterkste in het spel te zijn. Waar mmo’s vaak overweldigend zijn, misschien zelfs te overweldigend, helpt League of Legends gamers van elk niveau. Je hebt immers elke keer weer een eerlijke kans om te winnen en dat trekt een heleboel gamers aan: in januari 2014 speelden 67 miljoen mensen League of Legends en dat schijnt in september 2016 zelfs meer dan 100 miljoen te zijn geweest, met een piek van 7,5 miljoen spelers die tegelijk online waren op hetzelfde moment. En de game wordt nog beter bekeken dan Dota 2: LoL is de meest bekeken gestreamde game. In 2016 had het wereldkampioenschap LoL 43 miljoen kijkers.

Grappig weetje: Net als Dota 2 is League of Legends ontstaan uit de mod voor Warcraft 3: The Frozen Throne – Defense of the Ancients.

Star Wars: The Old Republic – Online sinds: 2011
Star Wars: The Old Republic is van alle spellen in dit artikel de minst vrije game waar het gaat om free to play. Je kunt bijvoorbeeld niet snel door naar het volgende level. Toch is die free to play-mogelijkheid een heel verstandige keuze geweest van EA, want de abonnee-aantallen gingen van 500.000 per maand in een keer weer naar een miljoen.

BioWare was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van The Old Republic, dat zich 3600 jaar voor de Star Wars-films afspeelt. Je kiest uit acht verschillende klassen die drie verhaallijnen per klasse hebben, in een periode dat er vrede is tussen de Sith en de Galactic Republic. Dat mag ook wel na een oorlog van bijna 30 jaar. Ook kies je zelf of je je laat verleiden door de dark side. De game is heel filmisch en laat zich qua dialogen vergelijken met Mass Effect. The Old Republic is van een heel ander kaliber dan sommige eSports-hotshots in dit artikel, maar juist door de Star Wars-licentie weet de game veel spelers te binden. Je brein wordt opgeslokt in dat heelal hier ver vandaan en de epische evenementen in de game herinneren aan die bijzondere momenten uit de films. In 2016 kwam er nog een expansie uit en er zijn al diverse comics en boeken verschenen gebaseerd op de game.

Grappig weetje: Drie dagen nadat de game uitkwam, waren er al 1 miljoen abonnees.

Path of Exile – Online sinds: 2013
Path of Exile is niet voor iedereen dankzij de vele microtransacties. De makers menen echter alleen ‘ethisch verantwoorde microtransacties’ te gebruiken, wat wil zeggen dat de game nog steeds prima speelbaar is zonder geld te spenderen. Sterker nog, het voelt bijna als diefstal om zo’n goede game te spelen zonder ervoor te betalen. Het spel laat zich inspireren door Diablo 2 en ook hierin worden gebieden willekeurig samengesteld waardoor je nooit hetzelfde speelt. Je kiest uit zes klassen die vervolgens op ontdekkingstocht gaan in de wereld, waarbij je je personage steeds sterker moet maken tegen de vijand. Je kunt elke keer dat je levelt uit maar liefst 1325 skills kiezen, dus je bent uren zoet in de duistere fantasiewereld van Path of Exile.

Grappig weetje: ontwikkelaar Grinding Gear Games wil niet dat Path of Exile een mmo wordt genoemd, omdat er slechts een klein aantal spelers tegelijk in een gebied kunnen spelen.

The Lord of the Rings Online – Online sinds: 2007
Lord of the Rings Online is natuurlijk gebaseerd op de fantasiewereld van Tolkien. Het is de derde meest gespeelde mmorpg, wat volgens de uitgever te maken heeft met het feit dat de game free to play is. De game speelt zich af in dezelfde periode als het verhaal The Lord of the Rings. LotR Online is een klassieke mmorpg en het verhaal is zeer lineair: het volgt een serie boeken die verdeeld zijn in hoofdstukken. Wat wel een interessant verschil is met andere mmo’s, is dat er maar vijf magiërs in de wereld rondlopen, die allemaal niet bestuurd worden door gamers. Niet dat je geen magie kunt gebruiken, je kunt bijvoorbeeld wel healen, maar er is dus geen wizard-klasse om te kiezen. Je hoeft overigens geen Tolkien-fan zijn om deze game te waarderen: velen zien LotR Online zelfs als een goede introductie in de wondere wereld van Tolkien.

Grappig weetje: vooral de soundtrack van de game wordt gewaardeerd, omdat deze gebaseerd zijn op muzikale referenties in de originele boeken.

Tera – Online sinds: 2011
Tera is een mmorpg die zich onderscheid van de rest door zijn kleurrijke, visuele stijl. Bovendien heeft de game een interessante relatie met geld: pas sinds 2013 is het spel free to play. In de game werd gebruikgemaakt van de munteenheid Chronoscrolls, die je moet kopen met echt geld en vervolgens in de game kunt inzetten om je personage sneller te verbeteren. Inmiddels is dat uit gefaseerd, wat het spel weer een heel andere dynamiek geeft. Een van de grote voordelen aan Tera is dat je niet per se handig hoeft te zijn met muis en toetsenbord; je kunt ook een controller gebruiken om de enorme wereld te ontdekken. De wereld is indrukwekkend, maar de verfrissende, zogeheten True Action Combat-gevechten maken Tera pas echt onvergetelijk door het realisme en de directe, bombastische uitvoering van je invoer. Er zijn zo’n 1,4 miljoen gebruikers gemeten in 2013, toen de game net free to play werd.

Grappig weetje: Je hoeft niet honderd keer te klikken om een vijand aan te vallen in deze game, want je gebruikt daar een speciale cursor voor.

Deze games zijn op dit moment de meest populaire free to play-mmo’s. Welke game in dit genre slurpt jouw tijd op?

Door Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Download het mobiele E3-schema

WipEout Omega Collection review – De alpHa en omEga