in

Op Verzoek – De engste games


Onlangs is de horror-puzzelplatformer Little Nightmares gelanceerd. De game imponeert met zijn grafische stijl, pakkende sfeer en indrukwekkende audio. Hoewel de game in het horrorgenre geplaatst wordt is de game niet bepaald eng te noemen. Dit bracht ons op de vraag: Wat zijn de engste games? In de Op Verzoek van deze week hebben we er vijf voor je op een rijtje gezet.

Dead Space
Het is het jaar 2508 en de grondstoffen van de aarde beginnen nu toch echt op te raken. Als onderdeel van de Concordance Extraction Corporation, dat op zoek gaat naar een redding van de mensheid op andere planeten, stuit ingenieur Isaac Clarke op een probleem. Hij wordt naar een gestrand ruimteschip gestuurd om reparaties uit te voeren en treft daar een bloedbad aan.

Zo begint het verhaal van wellicht een van de gruwelijkste games ooit. De onsmakelijke vijanden, ondode alien-mensen genaamd Necromorphs, sterven namelijk niet zoals reguliere vijanden met een kogel door het hoofd. Sterker nog, hun stekelige, scherpe, of vette ledematen moeten een voor een van hun romp geschoten worden. Achter elke deur en in elke donkere kamer kan zo’n afgrijselijk beest zitten, dat je in een hoek drijft als je ze niet snel genoeg uitschakelt. Dat maakt het rondwandelen in de donkere gangen van het verlaten ruimteschip een zeer angstaanjagende ervaring.

Silent Hill 2
Als er één game is waarbij je beter het licht aan kunt laten, dan is het Silent Hill 2. Niet omdat er nou zoveel bloed of schrikmomenten in zitten, maar omdat je als speler constant het gevoel hebt dat er íets ontzettend mis is. Het is een zeer psychologische manier van horror, die alsmaar storender wordt naarmate hoofdpersoon James Sunderland het verlaten dorpje Silent Hill verkent.

De mentaal verdwaalde mensen, die net als hij op zoek zijn naar hun overleden geliefde, doen hem langzamerhand geloven dat hij de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt. De reis van James, de bloedstollende achtervolgingen van het iconische monster Piramid Head en het geschifte einde maken Silent Hill 2 een titel voor enkel dappere gamers.

P.T. (Playable Teaser)
P.T., oftewel Playable Teaser, is uiteraard een fenomeen op zich. Deze demo werd in augustus 2014 uitgebracht voor wat later een vervolg op Silent Hill bleek te zijn, dat tot teleurstelling van velen werd geannuleerd. Om deze reden werd het geesteskind van legendarische ontwikkelaar Hideo Kojima en geprezen filmregisseur Guillermo del Toro van de PlayStation Store gehaald, en dat is maar goed ook voor mensen met een zwak hart. P.T. is namelijk een van de meest angstaanjagende ‘games’ ooit verschenen.

Misschien nog wel meer dan de eerste Silent Hill-games, weet de demo je langzamerhand zo gek te maken dat je niets liever wilt dan ontsnappen uit de spelwereld. P.T. doet dit door geleidelijk de omgeving te manipuleren in combinatie met een hele nare stilte. Deze wordt soms doorbroken door het geluid van bijvoorbeeld een huilende foetus, die plotseling opduikt in een wasbak, maar voor het grootste deel is P.T. koning van de subtiliteit. Tot en met het gestoorde einde is zit in elke hoek een nieuwe manier om ze bang te maken, en dat is uitzonderlijk knap.

Condemned
Condemned was een van de eerste games die vroege Xbox 360-eigenaren in huis konden halen. De game lag namelijk een week voor de release van de Xbox 360 al in de winkel. Waar Xbox 360-eigenaren misschien niet op voorbereid waren was de griezelige sfeer die ze te wachten stond. Qua verhaal lijkt Condemned een rechttoe rechtaan detectivegame met hier en daar een schrikmoment en een sterke nadruk op mêlee-gevechten, maar niets is minder waar. De game is vanaf het onheilspellende begin grimmig en blijft spannend tot het abrupte einde.

Spelers volgen het verhaal van Ethan Thomas, een Serial Crime Unit-agent op een missie om een moordenaar te vinden die op mysterieuze wijze andere seriemoordenaars vermoordt waar Ethan naar op zoek is. Gaandeweg komen spelers erachter dat de moordenaar niet is wie ze denken dat hij is en krijgt het verhaal een plotselinge wending. Het verhaal houdt spelers van begin tot eind in zijn greep en door de donkere omgevingen is elk hoekje angstaanjagend. De nauwe ruimtes waarin spelers manoeuvreren en de brute gevechten met krankzinnige bezetenen dragen perfect bij aan de sfeer van Condemned.

F.E.A.R.
Net als Condemned was ook F.E.A.R. een van de eerste titels voor de Xbox 360. Deze first-person shooter wordt gekenmerkt door de invloed van Japanse horror en de Max Payne-achtige reflex time, een gameplayelement waarbij de tijd lijkt te vertragen en de speler in John Woo-stijl vijanden te grazen neemt. Dit alles terwijl de wereld om de protagonist heen wordt geterroriseerd door een klein meisje in een rood jurkje genaamd Alma, die op de een of andere manier een band met hem heeft. De game begint als doodgewone militaire first-person shooter, maar al gauw ontvouwt er een paranormale gebeurtenis die een vreemde impact heeft op het hoofdpersonage.

De protagonist hallucineert over Alma, die keer op keer verschijnt wanneer hij het niet verwacht. Niet alleen deze momenten zijn beangstigend, maar ook het zenuwachtige gedrag dat de protagonist vertoont maakt F.E.A.R. een sterke horrorgame. Als hij voelt dat er onheil op handen is, begint hij ongemakkelijk te ademen en zijn wapen heel licht te zwaaien. Daardoor voel je je als speler ontzettend kwetsbaar. Afgezien van de griezelige momenten is de game ook gewoon een fijne shooter om te spelen. Helaas wisselden de vervolgen de horror in voor meer actie. Zonde, want het origineel doet zijn titel absoluut eer aan.

[poll 815]Dit zijn vijf van de engste games die we ooit gespeeld hebben. Ken jij nog games die je nachtmerries hebben bezorgd? Of heb je nog andere goeie ideeën voor Op Verzoek? Laat het weten in de comments in vergeet niet te stemmen op een onderwerp voor volgende week![/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ben jij een Mario Kart-baas? Versla ons dan in de Time Trials!

Eerste beelden Minecraft op Nintendo Switch verschenen