in

Hardware Hitjes – Eerste Vega-kaarten zijn op de markt


De nieuwe Vega-architectuur van AMD is sinds afgelopen week voor het eerst beschikbaar in een videokaart met de Vega Frontier Edition. Deze kaart is bedoeld voor wetenschappers en ontwikkelaars, maar een gebruiker van WCCFTech heeft zijn handen weten te leggen op een van de eerste exemplaren en heeft deze gebenchmarkt. Uit de benchmarks blijkt dat de eerste Vega-kaart zich laat vergelijken met de GTX 1080.

In deze rubriek op InsideGamer nemen we tweewekelijks het laatste hardwarenieuws met je door. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van videokaarten, chips en andere technologie voor in en rond je systeemkast.

Eerste Vega-videokaart presteert vergelijkbaar met GTX 1080
Een gebruiker van de techsite WCCFTech heeft een Vega Frontier Edition-videokaart in handen weten te krijgen, de eerste videokaart die gebruikmaakt van de nieuwe Vega-architectuur van AMD. Uit benchmarks blijkt dat de kaart vergelijkbaar presteert met de GTX 1080: deze scoort rond de 21000 punten in de bekende bencharksoftware 3DMark, terwijl de Vega goed was voor 22000 punten.

De Vega Frontier Edition heeft het dubbele aantal streamprocessors van de RX 580. Het geheugen heeft dankzij gebruik van HBM2 een bandbreedte van 483 GB/s, nagenoeg hetzelfde als de 484 GB/s van de GTX 1080 Ti. Wanneer de Vega-consumentenkaarten op de markt komen is niet bekend.

MSI maakt nieuwe koeler voor GTX 1080 Ti
Voor de GeForce GTX 980 Ti maakte MSI al een Lightning-koeler, een zeer omvangrijke triple slot-kaart die gericht is op overklokkers en hardcore gamers. De Lightning-koeler maakt op Computex zijn terugkeer met de GTX 1080 Ti. Met zijn triple slot-ontwerp, maar liefst drie achtpinsstroomaansluitingen en standaard boostfrequentie van 1695 MHz, is ook deze Lightning-kaart overduidelijk gericht op overklokkers en gamers die het meeste willen halen uit de GPU.

De koeler is voorzien van een opvallend zwart/wit kleurenschema en heeft drie ventilatoren van ongeveer 90mm doorsnede. Aan de achterkant van de kaart zit achter de backplate een extra hittepijp die de hitte beter over de stalen backplate moet verspreiden, wat zou bijdragen aan de koeling. Op de zijkanten en de bovenkant zitten RGB-LED’s die bestuurd kunnen worden via MSI’s Mystic Light software. Voor gamers die niet zelf aan de knoppen willen draaien zit er een Lightning-modus op, die de kaart automatisch overklokt naar 1721 MHz op de core en 11.112 GHz effectief op het geheugen.

PBT-toetsenbord van Cooler Master op de markt
De meeste mechanische toetsenborden zijn uitgerust met keycaps van ABS, een goedkoop maar stevige kunststof. Helaas kan dit materiaal niet bijzonder goed tegen huidolie en langdurig gebruik, waardoor deze na een aantal jaar gaan glimmen. Soms gaat de bedrukking er zelfs af. Bij de duurdere PBT-keycaps is dit niet het geval, dit type kunststof gaat langer mee dan ABS en slijt niet. Om deze reden heeft Cooler Master twee nieuwe MasterKeys-toetsenborden gemaakt met PBT-keycaps: de tenkeyless MasterKeys PBT S (€99) en de full-size MasterKeybs PBT L (€109). De toetsenborden zijn voorlopig alleen beschikbaar in de Amerikaanse webwinkel, maar komen binnenkort ook naar Europese winkels.

MSI lanceert wit X299-moederbord
Moederborden die niet een of andere variatie van zwart of grijs gebruiken zijn bijzonder lastig te vinden, laat staan voor het kersverse X299-platform. Om gamers en systeembouwers die een witte pc willen tegemoet te komen heeft MSI een witte versie van hun X299 Tomahawk gemaakt. Het strak zwarte kleurenschema van de standaard Tomahawk maakt plaats voor een wit/grijs kleurenpalet op de White Arctic Edition van dit moederbord. De specs zijn voor de rest volledig gelijk aan de zwarte variant, afgezien van de met staal versterkte DIMM-sloten.

Twee nieuwe GTX 1080 Ti waterblokken van EKWB
De GTX 1080 Ti-kaarten zijn vanwege hun driedubbele hoogte bijzonder geschikt om te voorzien van waterkoeling. EKWB had kort na de lancering al een waterblok klaar voor de Founder’s Edition van de GTX 1080 Ti, nu volgen de kaarten van add-in board partners zoals MSI en EVGA. Voor de MSI Gaming- en Gaming-X-kaarten heeft EKWB een full-cover waterblok gemaakt van koper met een nickel-coating en op de bovenkant een strak MSI-logo.

De EVGA GTX 1080 Ti FTW editie krijgt een blok met een doorzichtige bovenkant van acryl en een basis van koper. Deze kan overigens ook uitgerust worden met een zwarte backplate. Beide backplates kosten €122,95 en zijn vanaf eind deze maand verkrijgbaar.

Over twee weken is er weer een Hardware Hitjes, met zoals altijd het laatste hardwarenieuws!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas review – Was maar op de bodem van de oceaan gebleven

Nederlandse Triumph Studios overgenomen door Paradox Interactive