in

New Nintendo 2DS XL review – De beste 3DS


Het was voor velen wellicht een verrassing dat Nintendo na het uitbrengen van Switch nog met een nieuwe versie van de inmiddels zes jaar oude handheld komt. Dat betekent echter niet dat de New 2DS XL overbodig is, want het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent.

Net als de New 3DS profiteert de New 2DS XL van de ietwat snellere processor en wat extra RAM-geheugen, samen met een extra schouderknop, een nfc-lezer voor amiibo en de merkwaardige C-stick. Dat het ook de opvolger van de goedkope 2DS is, betekent dat het apparaat 3D-functionaliteiten achterwege laat en daarom qua prijs in de middenmoot terechtkomt. Een belangrijke overweging die gemaakt moet worden is dus of 3D in games belangrijk voor je is, of dat je het schuifje toch al niet aanraakte zoals de meeste spelers.

Lekker in de hand
Grof gezegd is de handheld daarom een New 3DS XL zonder het 3D-effect, maar er zijn natuurlijk meer verschillen. Direct valt op dat het rigide 2DS-ontwerp ingeruild is voor het schelpontwerp van de 3DS en dat daardoor alle knoppen, de camera en andere onderdelen naar het onderste gedeelte van het apparaat verplaatst zijn, wat de verdeling een stuk fijner maakt. Al het gewicht rust hierdoor op je handpalmen, wat door de afslanking van de handheld met wel 70 gram geen enkel probleem is. In gebruik voelt hij eigenlijk prettiger dan welke versie van de 3DS of 2DS dan ook.

Het verplaatsen van onderdelen zorgt er ook voor dat de behuizing een stuk compacter is dan de New 3DS XL. De camera is verhuisd naar het scharnier, waarmee zeker een centimeter op de bovenkant wordt bespaard. Ook zijn de stereospeakers nu te vinden aan de onderzijde, wat voor mensen met grote handen wellicht tot problemen kan leiden. De speakers bevinden zich tijdens het gamen vrij dicht bij de handpalmen, waardoor het geluid niet altijd vrij spel heeft. Deze aanpassingen maken de 2DS XL wel geschikter voor op reis, omdat-ie door het gewicht en compactheid eenvoudig weg te stoppen is in een tas of broekzak. Sterker nog, de precieze afmetingen schelen verbazingwekkend weinig met die van de kleine 3DS. In dat opzicht heeft de New 2DS XL wederom een streepje voor.

Geen speelgoed
Door het nieuwe schelpontwerp sluit daarnaast voor het eerst in de 3DS-lijn het bovenste scherm perfect aan op het onderste scherm. Bovendien voelen de knoppen op de geluidschakelaar na een stuk hoogwaardiger aan. Ook het reliëf aan de bovenzijde en het net afgewerkte klepje voor de game-cartridge en SD-kaart zorgen ervoor dat de handheld minder aanvoelt als een stuk speelgoed. De stilus is ook een stuk beter weggewerkt, maar bevindt zich wel op een wat ongelukkige plaats aan de onderzijde, net naast het midden. Hierdoor is er wat extra vingergymnastiek vereist om hem te bereiken tijdens het spelen. Daarnaast is hij flink in lengte afgenomen, waardoor een enkele game als Hey! Pikmin toch minder fijn speelt. Desondanks is het ontwerp een stuk mooier, prettiger en gelikter dan dat van de 2DS.

De voordelen ten opzichte van de goedkope 2DS en de oudere 3DS en 3DS XL zitten vooral in de gebruikerservaring. Door het menu navigeren, games opstarten en draaien voelt vlotter en voor bepaalde titels is de kleine C-stick eigenlijk nuttig. Super Smash Bros. voelt niet meer beperkt qua besturing en games als Xenoblade Chronicles 3D en Majora’s Mask worden een stuk overzichtelijker met de camerabesturing. En mocht je nog een bak met amiibo hebben staan, dan is de nfc-lezer in het onderste scherm mooi meegenomen.

Scherm en batterijduur
Over schermen gesproken: die van de 2DS XL zijn eigenlijk identiek aan het de 4,88 en 4,18 inch LCD-schermen van de New 3DS XL. Ze zijn niet vergelijkbaar met het prachtige scherm van de Switch, maar ze geven nog steeds ontzettend mooie kleuren en contrast weer. 3DS’en hebben willekeurig goedkopere TN-schermen en/of de iets betere IPS-schermen, maar voor de New 2DS XL is Nintendo uniform voor die eerste gegaan. In direct zonlicht bieden ze nét te weinig helderheid om iets goed weer te geven en de kijkhoeken zijn wellicht niet ideaal, maar desondanks blijven het mooie schermen om op te gamen.

Helemaal als je bedenkt dat het gaat om een resolutie van 400 bij 240 pixels, wat de batterij van het apparaat ten goede komt. Vergeleken met de oudere varianten presteert de 2DS XL iets beter, maar vergeleken met de New 3DS XL lijkt er geen verschil te zijn. De batterijduur varieert van drie tot soms wel zeven uur, afhankelijk van de games, het netwerkgebruik en de helderheid van het scherm. Het is in ieder geval niet meer nodig om naar de winkel te gaan voor een oplader, want na vele DS-edities heeft Nintendo er eindelijk weer eentje bijgestopt in een verbazingwekkend klein doosje.

Wel een teleurstelling is de backlight bleeding, wat na een steekproef op de redactie per exemplaar sterk blijkt te verschillen. In een zeer donkere omgeving laten sommige schermen aan de voor- en achterkant licht door, en dat staat toch wel een beetje slordig. Een van de exemplaren had er juist amper last van, dus ons advies is om dit na de aankoop direct even te controleren.

De beste 3DS is de 2DS
Uiteindelijk is de New Nintendo 2DS XL de beste 3DS tot op heden. Het is knap hoe Nintendo een XL-variant in zo’n kleine en afgewerkte behuizing heeft kunnen stoppen en dat het geheel lichter is dan de kleine 3DS-versies. Hij is niet op elk vlak perfect, met bijvoorbeeld de locatie van de stereo speakers, de kleine stylus en de backlight bleeding, maar dat weegt niet op tegen het geweldige ontwerp en de compactheid van de handheld.

De vraag of de 2DS XL het waard is om te kopen, is een hele andere kwestie. Het is een solide upgrade ten opzichte van de oudere 3DS-versies en de 2DS, maar ten opzichte van de New 3DS (XL) is-ie z’n prijs niet waard. Wil je na zeven jaar toch nog een 3DS voor naast je Switch of gewoon als handheld voor op reis, dan val je voor 149,99 euro met je neus in de boter. Met Pokémon en Metroid in het vooruitzicht en een fantastische backlog aan games is de New 2DS XL het summum van Nintendo’s handheld.

De New Nintendo 2DS XL verschijnt op 28 juli in de winkels voor een adviesprijs van 149,99 euro.

Door: Jacco Peek

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Miitopia review – Mii’s lijden aan gezichtsverlies

‘Seks-comedy’ House Party tijdelijk van Steam gehaald om klachten