Je kijkt er de hele dag naar uit:’s avonds lekker op de bank zitten met een bak chips of wortels, een liter Cola, headset op je hoofd, controller in de hand en gamen maar. De campagne heb je allang doorgespeeld, dus zoek jij je heil online. Maar helaas kan die multiplayerervaring zomaar omslaan in onheil, zoals bij onderstaande irritante en veelvoorkomende online ergernissen.
Muziek
Het is heel schattig wanneer streamers een toontje meezingen met muziek wanneer je naar ze kijkt, maar als je je in een virtuele Derde Wereldoorlog bevindt, dan zit je daar niet op te wachten. Of iemand nu wel of niet mooi kan zingen, en of er nu meegezongen wordt of niet: muziek in je oren die niet bij de game hoort, dat werkt heel storend. Zéker als je headset niet van de allerbeste kwaliteit is baal je hard van die herrie. Er zit dan ook niets anders op dan de klanken van de speler in kwestie op mute zetten.

Hackers
Zingende malloten vallen in het niet bij hackers of cheaters, die overduidelijk niet geboren zijn met gamevaardigheden, maar winnen door vals te spelen. Soms herken je ze duidelijk aan dure gear, soms vallen ze niet direct op maar slepen ze toch steeds de winst binnen. Het is natuurlijk erg frustrerend als dat niet op een eerlijke manier gebeurt. En het bestaan van hackers heeft nog een nadeel: als jij er dan wel een keer met de winst vandoor gaat, dan word je er zelf van beticht jezelf naar de nummer 1-positie te hebben gecheat.

Opgevers
Misschien haal je niet altijd die eerste positie, je maakt potjes wel altijd netjes af. Niets is zo frustrerend als gamers die opgeven. Niet dat ze dan zielig met hun personage in een hoek gaan staan wachten tot de slachtpartij voorbij is: ze stoppen er gewoon mee door uit het potje of de party te gaan of zetten hun systeem uit. Ze laten het team in de steek, wachten niet netjes op het einde en zorgen er zelfs soms voor dat jij niet die extra winnaarspunten ontvangt. Zeker als je net lekker ging en je team hierdoor in de problemen raakt, is zo’n opgever funest voor je gameplezier.

Kinderen
Die opgevers zijn lang niet altijd volwassen mensen, heel vaak gaat het om kinderen die niet zo goed met een tegenslag kunnen omgaan. I. Gamende kids zijn hartstikke schattig en vaak beter in het spel dan je zou denken, maar eigenlijk mogen zij in veel gevallen helemaal niet spelen, omdat veel online multiplayergames helemaal niet voor hun leeftijd bedoeld zijn. Er zijn bovendien diverse redenen waarom ze in veel gevallen niet welkom zijn bij de grote kinderen: ze hebben vaak de neiging hard te gillen en schelden. Je hebt niet echt online gegamet als je niet een gesprek tussen moeder en kind over wat er voor ontbijt wordt gekozen hebt gehoord, waarna die kids al smakkend op hun ontbijtgranen schreeuwen naar hun vriendjes wat ze moeten doen. Ook is het schelden van jonge spelers soms niet van de lucht, wat niet bepaald bijdraagt aan de goede sfeer op het slagveld.

Mensen die geen Engels spreken
Het kan erger, want stel je voor dat het bovenstaande horrorscenario zich afspeelt in het Spaans in plaats van in het Engels. Dan is het niet alleen vervelend dat er wordt gepraat, maar dan versta je het ook niet. Spaans is ook nog eens een taal die heel erg voorin de mond wordt gesproken, waardoor er luid in je oor wordt getetterd met rollende r’en en slissende z’en. Die mensen gezellig ratelen met hun vriend(in) in de woonkamer, terwijl jij juist je console aanzet om even tot rust te komen.

Campers
De laatste ergernis in dit artikel, maar zeker niet in het algemeen (teamleden die niet meewerken, lag, games die veel te lang doen over het samenstellen van een match), zijn de campers. Hoewel het zo in de zomer hartstikke gezellig klinkt om er wat caravangebruikers met een bbq bij te hebben, zijn campers in games mensen die ergens in een hoekje verstoppen en gaan zitten sniperen. Als ze dat op een soort Enemy at the Gate-achtige spannende manier doen dan is het al vervelend, laat staan als ze op een veelgebruikte spawnlocatie kamperen.

Hopelijk laten de campers hun tent thuis deze vakantie. Zit jij je groen en geel te ergeren aan dit artikel omdat jouw grootste irritatie met online multiplayer niet is genoemd? Laat hem achter in de reacties.