in

Op verzoek – De duurste Pokémon-kaarten


Velen die in de jaren negentig zijn geboren hebben waarschijnlijk wel Pokémon-kaarten verzameld op de basisschool. Hoewel Wizards of the Coast deze kaarten heeft ontworpen als spel, herinneren veel mensen zich deze kaarten vooral dankzij hun verzamelwaarde. In 2017 is het verzamelen van oude en zeldzame Pokémon-kaarten toch wel erg duur geworden, maar hoe veel kost het eigenlijk om de duurste kaarten in bezit te krijgen?

Snap Card – geschatte waarde: 11.800 – 11.900 euro
De Snap Cards maakten onderdeel uit van een wedstrijd in Japan. Om te vieren dat de Nintendo 64 DD eraan kwam, konden spelers hun beste foto’s inzamelen die ze in Pokémon Snap hadden gemaakt. De N64 DD (Disk Drive) was bedoeld als extensie van de N64, die het mogelijk maakte om games uit te breiden. Een soort van downloadbare content voordat het echt doorbrak. Jammer genoeg is de DD nooit buiten Japan uitgegeven en zijn er maar een paar games op uitgebracht.

De beste foto’s werden geselecteerd en getransformeerd tot echte, volwaardige Pokémon-kaarten. De winnaars kregen zelfs hun naam vermeldt op de kaart. De meeste kaarten zijn nooit veel waard geworden, maar er zitten een paar uitschieters tussen. De duurste kaart van allemaal is in Engeland verkocht voor elfduizend pond.

Tropical Mega Battle 2001 – geschatte waarde: 4.000 – 8.000 euro (afhankelijk van de kwaliteit)
Tropical Mega Battle was een speciaal TCG-evenement wat zich in Hawaii afspeelde. Tussen 1999 en 2001 werd dit ieder jaar gehouden. De vijftig beste spelers van Amerika, Canada en Europa kwamen samen om het tegen elkaar op te nemen. Na 2001 werd dit format veranderd naar het wereldwijde kampioenschap wat nu nog jaarlijks gehouden wordt.

Er zijn maar twaalf kaarten gemaakt speciaal voor dit toernooi. Dit schaarse aantal zorgt er uiteraard voor dat er aardig wat geld te verdienen is als je zo’n kaart bezit. De waarde hangt echter nogal af van de kwaliteit. Een kaart in mint-conditie kan je zo’n 8000 euro gaan kosten. Als je genoegen kan nemen met een kaart die wat minder glanst, wordt de prijst aanzienlijk lager. Als je echt mazzel hebt, kun je een kaart bemachtigen voor ongeveer vierduizend euro.

Pre-release Raichu – geschatte waarde: 8.000 euro
Net als bij postzegels en amiibo’s zijn Pokémon-kaarten met zeldzame foutjes vaak veel geld waard. Dat komt omdat er dan maar weinig exemplaren van zijn. Toen de Jungle-set bijna uitkwam zijn er kaarten gemaakt voor de prerelease-evenementen. Tijdens het maken van de Clefable prerelease-kaarten zijn per ongeluk deze Raichu-versies gedrukt. Het gerucht is dat deze kaarten naar werknemers van Wizards of the Coast, de ontwikkelaars van het kaartspel, zijn gegaan. Naar schatting zijn er in totaal zo’n tien à vijftien van deze kaarten op de wereld.

Het design van de Raichu-kaart die hiervoor gebruikt is, is die van Raichu uit de Base Set en behoort dus tot één van de eerste Pokémon-kaarten. Zou iemand hebben gedacht dat Raichu Clefable was? Voor mensen die niet bekend zijn met Pokémon lijken ze misschien best op elkaar, maar voor fans is het toch een vreemde fout.

No.1 Trainer – niet bekend
Deze kaart heeft geen in-game functie, maar is een prijs die spelers kunnen winnen door de eerste plaats te behalen tijdens de Pokémon World Championships. Naast een felicitatie voor het winnen van het evenement, dient de kaart ook als vrijkaartje voor het volgende wereldtoernooi.

Hoewel nog steeds ieder jaar tijdens het evenement een nieuwe versie van de kaart wordt vrijgegeven, zijn de kaarten die tijdens twee kampioenschappen werden gepubliceerd, een in 1997 en een in 1998, het meest populair onder verzamelaars. Eventuele verkoop van deze kaart is niet recent geregistreerd, waardoor er eigenlijk geen schatting gemaakt kan worden naar de waarde van de kaart. Echter kan wel gezegd worden dat de kaart zeer zeldzaam is en dat de hardcore verzamelaar er een gat voor in zijn portemonnee brandt.

Illustrator – geschatte waarde: 40.000 – 80.000 euro (afhankelijk van de kwaliteit)
De Japanse Illustrator-kaart is de duurste kaart die bekend is. Vorig jaar werd een exemplaar van deze kaart nog voor 54.000 dollar, omgerekend zo’n 45.000 euro, verkocht in Californië. Deze promotiekaart werd als prijs geschonken aan mensen die de tekenwedstrijd wonnen van het Japanse tijdschrift CoroCoro. In totaal zijn er destijds 39 exemplaren van vrijgegeven, hoewel er naar schatting nog maar vier van in omloop zijn. De Illustrator-kaart heeft net als de No. 1 Trainer-kaart geen in-game functie. In plaats daarvan staat er dat de ontvanger van de kaart gewonnen heeft in de officiële tekencompetitie en dat deze persoon hiermee een officiële Pokémon-illustrator is.

[poll 874]Dit waren de duurste Pokémon-kaarten. Andere dure kaarten zijn Espeon Gold Star, Let’s Trade Please! en Shining Charizard. Wat is de duurste Pokémon-kaart die jij ooit gezien hebt? Laat het weten in de reacties![/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.5/5 volgens 2 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuwe adventure van makers Myst nu verkrijgbaar op PS4

InFamous: Second Son en meer als PS Plus-games van september