in

De geschiedenis van Mario & Luigi


De geschiedenis van Mario en Luigi kennen we inmiddels wel, maar hoe zit dat met Mario & Luigi? De spin-off-rpg-serie games van de broers, vanaf het begin gemaakt door studio AlphaDream, is inmiddels al bijna vijftien jaar oud, maar elke game op zich is tijdloos. Daarom werpen we nu een blik op de geschiedenis van Mario & Luigi.

Onmiskenbaar aan de serie is dat je zowel Mario als Luigi bestuurt om te vechten tegen vijanden. Juist omdat de gevechten turn-based zijn, kun je makkelijk wisselen tussen de twee. Mario & Luigi is ook een van de weinige games waarin het dynamische duo extreem veel dialoog heeft. Niet dat zij zelf vaak het meest spraakzaam zijn: de kleurrijke types uit de gamewereld praten ze vaak de oren van het hoofd. De semi-Franssprekende Broque Monsieur bijvoorbeeld, die grappig en een tikkeltje irritant is in meerdere Mario & Luigi-games.

Mario & Luigi: Superstar Saga (GBA)
Hoewel Bowser zeker niet buiten beschouwing blijft in deze reeks, zijn het Cackletta en Fawful die het grote kwaad spelen in de eerste Mario & Luigi-game. Nadat ze de stem van Princess Peach stelen, springen Mario en Luigi in het avontuur om te zorgen dat die stem terugkeert bij de rechtmatige eigenaar. In 2003 begon de franchise met deze game, en die werd meteen al geroemd om de turn-based gevechten, gecombineerd met avontuur en zelfs wat platformactie.

Mario & Luigi: Partners in Time (NDS)
Twee jaar later, in 2005, verscheen het vervolg op Superstar Saga, waarin Princess Peach terugreist naar het verleden en wordt gekidnapt door PRincess Shroob, de leider van het ruimtewezenras Shroob. Ditmaal nemen de broers het niet alleen op tegen de slechteriken, maar reizen ze samen met Baby Mario en Baby Luigi. Of het nu aan hun jonge zelf ligt of niet, in Partners in Time zijn de twee grappiger dan ooit tevoren. Alphadream kan fantastisch dialoog schrijven en tovert een glimlach op het gezicht van elke speler dankzij de vele aandoenlijke opmerkingen en vreemde momentjes.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story (NDS)
In 2009 was het eindelijk tijd voor Bowser om ten tonele te komen als de grote slechterik uit het spel. Wat wel tof is, is dat hij Mushroom en Koopa Kingdom wil opeisen van Fawful, die gebruikmaakt van de Blorbs-ziekte om over de wereld te kunnen heersen. Dat is al bijzonder, maar het wordt nog gekker: Bowser krijgt van Fawful een Vacuum Mushroom, waardoor hij alles om zich heen opzuigt. Drie keer raden wie er te dichtbij het monster staan? Urenlang doe je erover om de twee terug te krijgen, maar dat is een zege gezien de geweldige animatiestijl, humor en goede gameplay.

Mario & Luigi: Dream Team (3DS)
Gelukkig weet ons dreamteam zich uit de bek van Bowser te redden, want in 2013 verschijnt Dream Team waarin onze vrienden strijden tegen Bat King Antasma, die diverse bewoners van Pi’illo Island in steen verandert én de prinses ontvoert. In deze game komt er een beetje Paper Mario kijken bij de gameplay, want je moet wisselen tussen de driedimensionele wereld en de bekende Mario sidescroll-wereld. Soms verveelt het dat je veel uren in de game moet stoppen voor slechts een beetje voortgang, maar de humor en het avontuur maken dat de moeite waard.

Mario & Luigi: Paper Jam (3DS)
Die cross-over wordt nog beter duidelijk in Paper Jam, dat een complete combi is tussen Paper Mario en de rpg. Bowser en Paper Bowser bundelen hun krachten om Peach en Paper Peach te kidnappen. Tijd voor Mario, Luigi en Paper Mario om de prinsessen wederom te redden. Dit is een van de wat mindere games uit de reeks, wat vooral te wijten is aan het feit dat er weinig nieuws wordt gedaan en het ritme in de game niet helemaal ideaal is. Ook kan niet iedereen die samensmelting met de platte papierwereld van Paper Mario waarderen.

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions (3DS)
Waar de bovenstaande games steeds een eigen verhaal vertellen, is de Mario & Luigi-game die dit jaar verschijnt slechts een remake van de originele game. De graphics en muziek worden verbeterd en er wordt een extra modus aan toegevoegd waarmee je Bowsers leger kunt bestuderen. Het is zo lang geleden dat Superstar Saga verscheen, dus een remake is in principe een goed idee om ook de jongere spelers aan de franchise te binden en oudere spelers het begin te laten herbeleven, nu er nog een nieuwe game moet komen.

Kun jij Mario & Luigi waarderen, of zie jij Mario toch liever in een oldskool sidescroller? Laat je reactie hieronder achter!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

InFamous: Second Son en meer als PS Plus-games van september

Smashbox Arena review – Experimenteel potje trefbal