in

IG Q&A: Wat is je favoriete bord- of kaartspel?


We zijn gamer in hart en nieren, maar dat betekent niet dat we spelletjes allemaal maar digitaal spelen. Ook de gezelligheid van bord/kaartspellen gaat niet aan ons voorbij. Het gevoel dat het geeft met een groepje vrienden is toch nét even anders dan bij games. Dus wat zijn onze favoriete bord- of kaartspellen?

Bas Vroegop
De beste bordspellen gaan niet om de regels, maar om wat ze met jou en je tegenstanders of medespelers doet. Een goed spel kan je kanten laten zien van mensen die je voorheen nooit eerder had gespot. Daarom ga ik nog steeds ontzettend goed op Secret Hitler. Dat is een variant op het bekende Weerwolven, waarbij je in dit geval op zoek moet gaan naar wie stiekem de macht wil grijpen in het land. Iedere speler krijgt een rol toegewezen, waarna het aan de geheime Hitler en zijn mede-fascisten is om stiekem de macht te grijpen. Dat doe je door tegen elkaar te liegen en bedriegen, want iedere beurt kan er iemand worden uitgeschakeld.

Arthur van Vliet
Ik ga hier even een lans breken voor Hotel. In mijn jeugdjaren was deze poor man’s Monopoly een favoriet in huize Van Vliet, maar het spel werd net zo hard weer vergeten. Tot een maand of wat geleden. De driedimensionale hotels, de fake money, de voorsprong die je had wanneer je Boomerang wist te scoren; alles kwam weer op tafel. Ik won, voelde me als Donald Drumpf in de tijden dat ‘ie de wereld nog niet richting de Apocalyps stuurde, en besefte me, ja, niet zo veel eigenlijk. Hotel is totaal niet uniek, memorabel of uitdagend. Maar het is wel míjn Hotel.

Michel Musters
Apart, ik speelde als kind zoveel bordspellen, maar tegenwoordig eigenlijk nooit meer. Muizenval en De Betoverde Doolhof behoorden tot mijn favorieten, maar eerlijk gezegd heb ik het doodnormale Monopoly het meest gespeeld. Dan wist je gewoon een hele middag zoet te zijn met één enkel potje. Bak chips erbij, muziekje op de achtergrond, en geld verdienen. Waarom doe ik dit niet meer? Ik ga dit jaar nog naar de winkel om Monopoly te kopen!

Dennis Mons
Hoe suf dan ook is het wat mij betreft Trivial Pursuit. Ik ben gewoon een sucker voor quizgames. Dus als er ook maar een moment is om het te spelen met wat vrienden; I’m in! (En ik ben bloedfanatiek.) Moet er wel bij zeggen dat ik zo’n beetje altijd alles over groen probeer te spelen, mijn favoriete categorie (wetenschap en natuur). Het is wel tijd dat ik een geüpdatet versie ga aanschaffen, want ik moet nu een halve tijdreiziger worden vanwege mijn oude kaartendecks. “Wie stond er vorig jaar x maanden lang op nummer in de Top 40?” … En dat het antwoord dan 2Unlimited is. Dat dus. Oh en een mooie tweede keuze: Card Against Humanity. Snoeihard, grof en briljant. Moeten mensen zeker ook proberen en is zelfs gewoon gratis te downloaden om uit te printen.

Simons Zijlemans
Ik ben best wel een sucker voor boardgames, zowel oud als nieuw. Zo ben ik de afgelopen maanden heel lekker gegaan op de zombiegame Cold Winter en Risk Legacy, waarbij je elke pot met dezelfde samenstelling vrienden speelt en gaandeweg steden bouwt, continenten van een naam voorziet en meer van dat soort dingen die het bord (en de balans) continu en onomkeerbaar aanpassen. Onwaarschijnlijk tof, maar mijn hart ligt toch nog altijd bij het originele Risk. Dat elke pot vers begint, met dezelfde regels en kansen voor iedereen. Die game kan ik over 100 jaar nog spelen zonder verveeld te raken.

Martin Verschoor
We zijn het er allemaal over eens dat Spookslot de leukste boardgame is toch? Het was niet alleen een spel, het was een hele ervaring. De skull die zo door de gangen van het slot heen rolt en zo een poppetje van het bord lanceert. Prachtig. Ik ga dit weekend weer op zolder kijken of ik ‘m kan vinden, om zo m’n kleine te introduceren met dit prachtige spel. Hopelijk eet hij de skull niet op….want dat zou zonde zijn.

Eline Oosterloo
Op de basisschool heb ik liefde ontwikkeld voor kaartspellen. Zo verzamelde ik niet alleen Yu-gi-oh! en Pokémon-kaarten, maar maakte ook decks en speelde de kaarten kapot (letterlijk) met mijn zusje. Op de middelbare school ben ik Magic the Gathering gaan spelen, en heb dit jaren met veel liefde gespeeld. Mijn allereerste MTG-deck was in Selesnya-thema, met Saproling-tokens. Op dit moment speel ik meer Hearthstone, maar eigenlijk alleen omdat het geen geld kost. Ik stoor me echter vaak aan de incomplete en onnauwkeurige teksten van Hearthstone-kaarten. Ik zou graag weer regelmatig aan Friday Night Magic willen deelnemen bij de Tafelridder als ik weer geld heb, want laten we heel eerlijk zijn, MTG is gewoon het beste kaartspel.

Alicia Tai
Sinds Trivial Pursuit met de familie een aantal oudejaarsavonden terug heb ik jarenlang geen bordspellen gespeeld, maar sinds afgelopen maand is daar flink wat verandering in gekomen. Door een combinatie van Game of Thrones-koorts en wonen in een dorm speel ik nu iedere week een potje Game of Thrones: The Board Game. Het duurt even voordat je de 32 pagina’s tellende handleiding hebt doorgenomen en het duurt nog véél langer voordat je de regels daadwerkelijk uit je hoofd kent, maar zodra je met zes man om een tafel zit en er aan alle kanten bondgenootschappen worden gesloten en verraden terwijl de Wildlings dreigen The Wall te doorbreken en elke beurt iemand anders op de Iron Throne zit, heb je de allergrootste lol. Of verdriet… aangezien het mij nog steeds niet is gelukt om te winnen.

Bert de Vries
Wie denkt dat bord- en kaartspellen vooral voor de gezelligheid zijn moet Bohnanza overslaan. Dit kaartspel ziet er bijzonder gezellig uit met vrolijke boontjes en een aandoenlijk principe om zo veel mogelijk van die jongens te verbouwen op je bonenveldjes. Maar achter die schattige façade gaat een keihard ultra-kapitalistisch spel schuil waarvan zelfs Adam Smith zijn wenkbrauwen zou optrekken. Tenminste, zo speel ik het. De bedoeling is om zo efficiënt mogelijk te ruilen en, tsja, dan moet je over lijken gaan. Is dat leuk? Absoluut: Bohnanza is echt heel erg leuk, maar speel het alleen met mensen die wel wat kunnen hebben. Of nodig mij gewoon niet uit, dat werkt ook.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op verzoek – De lelijkste gamemerchandise

Destiny 2 review – Revanche met vlag en wimpel