in

Objection! Tien opmerkelijke rechtszaken uit de geschiedenis van games


Dacht jij toen je laatst de nieuwe Pokémon zag: hey, die lijkt sprekend op mij? Waarschijnlijk niet, maar als je een beroemdheid bent, dan kun je daar zomaar eens veel geld mee verdienen. Edgar Davids bijvoorbeeld, die geld gaat vangen van de makers van League of Legends omdat een skin in de game erg op hem lijkt. In een rechtszaak is bevonden dat dat zijn portretrecht schendt. Kan het gekker wat betreft rechtszaken om games? Makkelijk!

Columbine

In 2001, na een van de huiveringwekkendste schoolschietpartijen ooit, zijn 25 gamemakers aangeklaagd. De nabestaanden van de slachtoffers van de shooting op Columbine High School waren ervan overtuigd dat deze schietpartij niet had plaatsgevonden als de daders geen games hadden gespeeld. De gamemakers werden onschuldig bevonden en de nabestaanden moesten het geld voor de advocaten van de gamemakers betalen. Het moet wel pijnlijk zijn geweest voor de nabestaanden om later te horen over Andres Breivik, de schutter die op het Noorse eiland Utoya vele tieners de dood in joeg. Hij zei dat hij zijn moordpartij had uitgedokterd en verfijnd door middel van Call of Duty, en hij kreeg nog een PlayStation 2 in zijn cel ook.

Guitar Hero

Een van de games die kan rekenen op de meeste rechtszaken, dat moet haast wel Guitar Hero zijn. Activisions muziekgame maakt natuurlijk gebruik van veel bekende nummers en artiesten. Zo was Maroon 5-zanger Adam Levine niet zo blij dat zijn gelijkenis in Band Hero voor meer nummers te gebruiken is dan slechts de nummers van Maroon 5. Hij spande een rechtszaak aan, maar kreeg ongelijk. Gwen Stefani en Courtney Love stapten met vergelijkbare zaken naar het gerecht (Love dan voor haar overleden echtgenoot Kurt Cobain), maar met eenzelfde uitkomst.

Modern Warfare 2

Activision en Infinity Ward kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan in de rechtszaal toen Jason West en Vince Zampella beweerden dat Activision geen royalties had betaald voor het werk aan Modern Warfare 2. Activision op zijn beurt spande een rechtszaak aan omdat het duo contractbreuk pleegde. De rechtszaak was op zich niet omstreden om de inhoud, meer om de aanleiding: Activision heeft het duo ontslagen omdat de twee heren werden verdacht van het heimelijk plannen van hun eigen ontwikkelstudio. Uiteindelijk zijn er afspraken gemaakt en was de rechtszaak niet langer nodig. De studio is er uiteindelijk wel gekomen: Respawn Entertainment, dat je kent van Titanfall.

Lineage II

Het is een officiële psychische ziekte: je kunt verslaafd zijn aan games. Craig Smallwood is zo iemand die gevoelig is voor verslaving, en hij stak meer dan 20.000 uur in de mmo Lineage II. Hij speelde ongeveer elf uur per dag en meende dat hij psychologisch afhankelijk was geworden van het spel, zelfs zo erg dat het hem niet meer lukte om zijn kleren aan te doen of met familie en vrienden te communiceren. Op zich is het een triest verhaal: uiteindelijk moest hij worden opgenomen voor depressies en moest hij drie keer per week naar therapie. Reden voor hem om NCsoft voor het gerecht te slepen. De rechtbank oordeelde dat Smallwood gelijk had: NCsoft had een waarschuwing op haar product moeten zetten.

UFC Undisputed

We begonnen dit artikel met Davids en zijn gelijkenis in League of Legends, maar het kan nog veel verder gaan dan dat. Wat als je een tattoo hebt gemaakt die op een vechter staat, die weer in een game zit? Als je tattoo-artiest Christopher Escobedo bent, dan zie je er een zaak in. Escobedo vereeuwigde zijn ontwerp op het lijf van UFC-vechter Carlos Condit, en het verwijt was dat THQ de tattoo zo mooi had na gemaakt, dat het inbreuk maakte op zijn copyright. Uiteindelijk had Escobedo dikke pech: hij was te laat met het registreren van dat copyright, en bovendien werd THQ niet veel later failliet verklaard.

GTA 5

Een van de meest recente bizarre rechtszaken draait om GTA 5. Lindsay Lohan, die ooit een schattig en getalenteerd kindsterretje was en inmiddels meer berucht dan beroemd is, stapte weer even in de spotlight toen ze besloot Rockstar een proces aan de broek te hangen. Ze meende dat bijpersonage Lacey Jonas op haar was gebaseerd: ze is een jonge beroemdheid die verslaafd is aan drugs, en ze zou ook nog op haar lijken in haar rode bikini met koperblonde haren. Uiteindelijk is Lohans zaak afgewezen door de rechtbank, ondanks dat ze het ‘zeer sterke’ argument had dat het personage steeds het vredesteken maakte met haar vingers, net als Lohan al jaren deed.

Pokémon

Als je als Pokémon Kadabra heet, dan weet je dat je moet oppassen wanneer Aba in de buurt is. Of Uri, want de illusionist en presentator Uri Geller heeft ooit Pokémon Company in het beklaagdenbankje ontmoet, omdat hij van mening was dat Kadabra op hem gebaseerd is. De Westerse naam van het wezen lijkt nog vrij normaal, maar in het Japans heet hij Yungerer en in Japanse karakters lijkt dat (ユンゲラー) behoorlijk op Uri (ユリゲラー). Daarnaast meent de “lepelbuiger” dat Kadabra ook vanwege zijn psychische krachten en de omgebogen lepel in zijn hand overduidelijk op hem gebaseerd is. Het enige dat de joodse Geller dan weer niet zo goed kon plaatsen, en waaraan hij aanstoot nam, zijn de bliksemschichten op de buik van de Pokémon, die volgens hem een Nazi-referentie zijn. Uri heeft uiteindelijk nul op het rekest gekregen,van Kadabra zijn al sinds 2003 geen spelkaarten meer gedrukt en sinds 2005 is de pokémon niet meer in de anime opgedoken.

Donkey Kong

Hoewel Donkey Kong zich tegenwoordig vooral vermaakt in de spin-off series van Mario en af en toe in zijn eigen sidescrolling avonturen, was er ooit een tijd dat de aap nog bovenaan een level stond met een dame die hij had ontvoerd. Universal Studios vond dat een herkenbaar beeld. Zo herkenbaar, dat het in 1982 een rechtszaak begon tegen gamemaker Shigeru Miyamoto, die Donkey Kong zou hebben gebaseerd op King Kong. Nintendo ontkende dit niet echt, maar meende dat de rechten van King Kong op straat zouden liggen nadat Universal RKO had aangeklaagd, de studio die de originele film uit 1933 had gemaakt. Uiteindelijk besloot de rechter Nintendo gelijk te geven: King Kong is publiek domein. Pijnlijk voor Universal, dat bijna 2 miljoen dollar mocht betalen aan Nintendo

Bully

We kunnen dit artikel niet schrijven zonder het te hebben over Jack Thompson, een activist die de game-industrie al vele jaren bestookt met rechtszaken, brieven en protesten. De man neemt vooral aanstoot aan geweld en seks in games, dus hij loopt de deur plat bij Rockstar. Een opzienbarend voorbeeld is Bully, de game waarin je mensen met hun hoofd in een toilet kunt hangen en waarin pesten wordt verheerlijkt. Thompson vond dat zo aanstootgevend dat hij niet alleen stappen ondernam tegen Rockstar. Hij klaagde zes winkels (waaronder Wal-Mart en Toys ‘R’ Us) aan omdat hij meende dat het onethisch was om deze game te verkopen. Hij heeft zijn zin niet gekregen. Zeker niet toen hij ook nog problemen had met het hoofdpersonage, dat de mogelijkheid heeft om te zoenen met andere jongens. Thompson. Hij heeft het bonter gemaakt: in 2006 eiste hij dat Midway Games Mortal Kombat: Armageddon uit de verkoop zou halen, omdat Midway er ‘illegaal’ winst mee maakte over zijn rug, aangezien je in de “Kreate a Fighter”-modus een personage kunt maken dat lijkt op Thompson.

Edge

Soms wil je een bepaalde term of naam claimen voordat anderen ermee weglopen. Denk aan een naam zoals InsideGamer of het pseudoniem van een bekende ster. Soms slaan mensen daarin door, en zo ook het geval bij Tim Langdell. Langdell startte een gamestudio genaamd Edge Games en meende dat hij het woord ‘edge’ kon claimen. Dat is nogal wat, het Engelse woord voor hoekje/puntje/rand je eigendom willen maken. Nu kon hij niet zomaar dat woord op zijn naam schrijven, maar wel in de context van games. Hij begon een rechtszaak tegen de iPhone-game Edge en hij ging ook het gevecht aan met Mirror’s Edge. Uiteindelijk trok Langdell aan het kortste eind: hij raakte zijn handelsmerk kwijt, evenals zijn geloofwaardigheid.

Dit waren slechts enkele voorbeelden van bijzondere rechtszaken omtrent games. Zijn er gamerechtszaken die jou zijn opgevallen?

Door Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PES 2018 – De gezichten van Oranje

Kaartspellen voor dummies – Pokémon Trading Card Game