Op 22 september verschenen Pokémon Gold en Silver in de Nintendo eShop voor de 3DS. Ondanks dat de games al een uitstekende remake kregen voor de Nintendo DS, is het voor veel gamers de eerste kans om in aanraking te komen met de wonderbaarlijke rpg’s. Anderzijds wekt het tweetal bij velen nostalgische gevoelens op, dus is het tijd om eens terug te blikken op Gold en Silver en vast te stellen waarom het misschien wel de ultieme vervolgen zijn.

Gold en Silver zijn de vervolgen op Pokémon Red en Green in Japan en Red en Blue in het Westen. Op vele vlakken verfijnden de games de oh zo sterke Pokémon-formule, waardoor ze vaak worden gezien als de beste delen in de serie. Of ze die benaming verdienen valt te betwisten, en wij spreken ons hieronder uit in het voordeel van Gold en Silver.
Het voortbestaan van de serie
Hoe indrukwekkend de games destijds ook waren, de ontwikkeling verliep verre van vlekkeloos. Game Freak deed er zes jaar over om Red en Green uit te brengen in Japan en was praktisch door zijn geld heen. Mede om deze reden zou het vervolg, toen nog Pocket Monsters 2 genaamd, de laatste game uit de serie zijn. Moederbedrijf Creatures Inc. verwachtte dat de Pokémon-gekte in het aankomende millennium zou overwaaien en dat Game Freak weer iets anders ging doen. Daarbij telde het ontwikkelteam slechts vier programmeurs, die hun handen al vol hadden aan Pokémon Stadium voor de Nintendo 64, en Nintendo vroeg om gelokaliseerde versies van Red en Green voor Europa en de VS. Op dat moment zat de studio met de handen in de haren, omdat een dergelijke uitgave Pocket Monsters 2 nog verder zou uitstellen.

Het was niemand minder dan Satoru Iwata die als President van HAL Laberatory Inc. te hulp schoot en eigenhandig de Westerse versies van Red en later Blue ontwikkelde. Ook zette hij het gevechtssysteem van de games over naar Pokémon Stadium en was hij sterk betrokken bij de ontwikkeling van wat later Gold en Silver zouden worden. Al met al deed Game Freak er alsnog ruim drie jaar over om de games in 1999 in Japan uit te brengen, waar ze met open armen werden ontvangen. Gold en Silver bewezen ook in het Westen dat de liefde voor Pokémon nog lang niet over was, waardoor werd besloten de serie voort te zetten. In totaal zijn Gold en Silver 23 miljoen keer verkocht, en de definitieve versie Crystal ging zes miljoen keer over de toonbank.
Twee regio’s
Er wordt weleens beweerd dat Iwata er ook voor heeft gezorgd dat de Kanto-regio werd toegevoegd aan de nieuwe Johto-regio, maar dit is niet geheel het geval. De geliefde ex-president van Nintendo creëerde weliswaar een efficiëntere compressiemethode voor de games, maar de sleutel hiertoe was vooral de dubbel zo grote cartridge die Game Freak ter beschikking kreeg. Een sprong van 2Mbit naar 4Mbit zorgde ervoor dat spelers terug konden reizen naar een ietwat verkleinde versie van Kanto uit de eerste games. Uiteraard was dit een bizarre verrassing voor iedereen die de game voor het eerst speelde, en sindsdien is het toevoegen van een oude regio niet meer voorgekomen in de serie.

De grote spelwereld verlengt de speelduur van Gold en Silver aanzienlijk, omdat spelers plots nogmaals acht gym badges kunnen behalen op een nostalgische reis. Daarnaast zijn enkele omgevingen aangepast, hebben trainers ook nieuwe pokémon in hun team en is het mogelijk om vrijwel alle 251 exemplaren te vangen binnen de games. De Johto-regio maakte overigens ook indruk, omdat Game Freak meer tijd besteedde aan het neerzetten van de setting van de games. Johto is gebaseerd op oude Japanse steden, zoals Nara en Kyoto, wat te zien is aan de oude tempels en torens in de regio. Dankzij de uitgestrekte natuur en de meesterlijke soundtrack van Junichi Masuda zijn Gold en Silver games om helemaal in op te gaan.
Fijner en meer diepgang
Gold en Silver voerden ook een aantal belangrijke veranderingen door, die de trend zetten voor de rest van de serie. Vooral de gevechten kregen meer diepgang door het splitsen van de special-statistiek in special attack en special defense en het aanpassen van de balans van de game. Zo verschenen er pokémon met dubbele types en werden Dark- en Steel-types geïntroduceerd om het Psychic-type minder dominant te maken. Ook de introductie van nieuwe aanvallen en de mogelijkheid om pokémon items vast te laten houden maakten de steen-papier-schaargevechten een stuk complexer. Vechten kon in Japan zelfs voor een bepaalde tijd al online door mobiele telefoons te koppelen aan het Mobile GB System.

De mobiele telefoon werd in 2000 namelijk steeds populairder, waardoor de ontwikkelaar waarschijnlijk de Pokégear in de game stopte. Hiermee kunnen spelers onder andere naar muziek luisteren, professor Oak bellen voor tips en naar muziek luisteren.
Andere aanpassingen waren vooral bedoeld om de game gebruiksvriendelijker te maken. Zo is de grotere inventory ingedeeld in vier categorieën, kunnen pokémon eenvoudiger verplaatst worden binnen boxen en dient de Select–knop als sneltoets voor een key item. Deze aanpassingen waren een flinke verbetering op de stroeve interface van Red, Blue en Yellow, en hebben de games tot op de dag van vandaag erg speelbaar gehouden.
Honderd toffe pokémon
Lang niet alle Pokémon-games kwamen met interessante nieuwe pokémon, maar velen zijn het erover eens dat de tweede generatie uitstekend ontworpen is. Van de drie schattige starters en de toffe nieuwe evoluties van Evee, tot de legendarische pokémon Ho-Oh en Lugia: voor iedereen zitten er wel favoriete monsters tussen. Sommigen van deze waren nieuwe vormen van bekende pokémon, en met de happiness-factor probeerde Game Freak de band tussen trainer en pokémon groter te maken dan ooit. Het vangen van nieuwe exemplaren werd daarbij een stuk leuker, met nieuwe pokéballs en een dag- en nachtcyclus die het verschijnen en evolueren van bepaalde pokémon beïnvloedt.

Het fokken van pokémon was ook een drastische toevoeging aan de serie, omdat spelers eindelijk hun eigen pokémon konden creëren via de Day Care. Door de juiste pokémon te combineren is het mogelijk zeer sterke pokémon te kweken, of wellicht een ultra zeldzame shiny-versie te ontvangen. Het magische gevoel van een ei uitbroeden na vele kilometers afgelegd te hebben is nog even goed als altijd. Daarmee is het ook makkelijker om pokémon te ruilen, want niemand wil natuurlijk zijn of haar afgetrainde Tyranitar wegdoen.
Geboren winnaars
Het is evident dat Gold en Silver alle lof verdienen die ze krijgen. De rpg’s hebben zeer grote stappen gemaakt ten opzichte van de originele games en bewezen dat de serie een definitieve plek in deze wereld verdient. Anno 2017 is de serie nog razend populair en maken we ons op voor de nieuwe film, nieuwe trading cards, Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon, en natuurlijk een Switch-game. Hoeveel fans daar ook van gaan genieten, wij kunnen niet wachten om nogmaals in de wereld te duiken van deze prachtige, gouwe ouwe Pokémon-games.

Pokémon Gold en Silver zijn nu beschikbaar in de Nintendo eShop voor 3DS. Ook is een fysieke versie met downloadcode uitgebracht.
Geschreven door Jacco Peek.