in

Kaartspellen voor dummies – Pokémon Trading Card Game


Veel mensen herinneren zich Pokémon-kaarten als iets wat zij vroeger verzamelden. Mensen speelden handje-klap of dichtstbij-de-muur om kaarten van elkaar te winnen of ruilden deze met vrienden. Ook nu zijn er nog veel fans die Pokémon-kaarten verzamelen. Er is echter ook een leuk kaartspel mee te spelen, dat al bestaat sinds de eerste kaarten uitkwamen in 1996.

Het spel wordt zowel vrijblijvend als in een serieuze sfeer gespeeld. Zo wordt jaarlijks de officiële Pokémon World Championships gehouden, waar de beste spelers van de Pokémon Trading Card Game (TCG) tegen elkaar strijden voor de kampioenstitel en een prijzenpot van meer dan 50.000 dollar, wat omgerekend neerkomt op 42.000 euro. Lijkt het jou ook leuk om deze kaartgame te gaan spelen? In dit artikel wordt de essentie van het spel uitgelegd en geven we aan wat je nodig hebt om te beginnen.

Hoe het werkt – de opzet
Het Pokémon-kaartspel is relatief eenvoudig te begrijpen. Het spel wordt gespeeld door twee spelers die het tegen elkaar opnemen met hun eigen deck. Een Pokémon-deck bestaat uit zestig kaarten en is opgebouwd uit drie verschillende soorten, namelijk: Pokémon-kaarten, trainer-kaarten en energiekaarten. Elk van deze kaarten hebben zo hun specifieke functie binnen het spel. Uitgezonderd van basisenergiekaarten mogen maar vier van dezelfde exemplaren van een kaart in een deck zitten. Een dergelijk kaartlimiet is zeer gebruikelijk in kaartspellen en zorgt voor de nodige variatie.

De spelers gaan tegenover elkaar zitten en schudden hun decks, waarna het spel opgezet kan worden. Eerst wordt een munt opgegooid, die bepaald welke speler er mag beginnen. Vervolgens trekken spelers zeven kaarten van hun deck en bekijken zij hun hand, zonder dat de tegenstander de kaarten ziet. De hand van elke speler moet tenminste een basispokémon bevatten, anders kan het spel niet beginnen. Of een kaart een basispokémon is, staat linksboven op de kaart vermeld.

Spelers leggen nu, met de afbeelding naar beneden, een basispokémon naar keuze uit hun hand neer op het veld. Dit noemen we de actieve pokémon; de pokémon die met elkaar in gevecht zijn. Als je nog meer basispokémon in je hand hebt, dan kun je tot vijf van deze kaarten op de bank leggen, hoewel dat niet verplicht is. Pokémon-kaarten die op de bank liggen, kunnen de rol van actieve pokémon overnemen wanneer deze verslagen wordt en werken dus als een soort reserve pokémon. Tot slot halen beide spelers zes kaarten van hun deck en leggen zij deze naast het speelveld neer. Deze kaarten dienen als prijskaarten en kunnen gewonnen worden door een pokémon van de tegenstander uit te schakelen.

Het spel begint
Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, laten spelers hun actieve pokémon zien en begint het spel. De eerste speler trekt een kaart van zijn deck en voegt deze toe aan zijn hand. Elke pokémonkaart heeft een aantal aanvallen, die onder de afbeelding vermeld staan. De kaart hieronder kent twee aanvallen: Scratch en Pika Bolt. Voordat Pikachu kan aanvallen, heeft hij energie nodig. Hoeveel en welke energie nodig is om aanvallen uit te voeren wordt aangegeven met symbolen voor de aanvallen. De Pikachu-kaart van dit voorbeeld heeft een kleurloze energiekaart nodig, wat betekent dat elke energiekaart voldoet om de aanval Scratch uit te voeren. Spelers kunnen per beurt één energiekaart onder een pokémon leggen. Om de aanval Pika Bolt te gebruiken heeft de pokémon een elektrische energie- en twee kleurloze energiekaarten nodig.

Wanneer de speler ervoor kiest om aan te vallen met de actieve pokémon, wordt de aanval uitgevoerd en geeft de speler de beurt door. Als de speler dus nog andere kaarten wil spelen tijdens zijn beurt, moet dat vóórdat deze aanvalt. In dit geval doet Pikachu tien punten schade aan de actieve pokémon van de tegenstander. Gewoonlijk wordt dit bijgehouden met zogenaamde damage counters. Wanneer een pokémon evenveel of meer schade heeft geïncasseerd dan dat het HP heeft, is deze uitgeschakeld. De pokémon-kaart moet nu vervangen worden door een van de extra pokémon-kaarten op de bank en de speler die de pokémon heeft verslagen mag een prijs pakken en in zijn hand stoppen. Het spel is voorbij wanneer een speler alle prijzen heeft bemachtigd, iemand geen actieve pokémon en pokémon op de bank heeft liggen óf als het deck op is en geen kaart getrokken kan worden wanneer dit wel zou moeten.

Wat je nodig hebt om te beginnen
Het spel uitproberen hoeft niet lastig of duur te zijn. Er zijn complete thema-decks te koop die ongeveer 16,99 euro kosten per stuk. Aan deze kant en klare decks van zestig kaarten hoeft niets toegevoegd te worden; de decks worden volledig speelbaar geleverd. Ook bevatten deze pakketten over het algemeen een aantal damage counters en een munt om te gebruiken tijdens het spel. Tevens zijn kleine boekjes inbegrepen die uitleg van het spel bevatten.

Hoe meer kaarten je hebt, hoe meer je decks kunt aanpassen en verbeteren. Als je genoeg kaarten in je bezit hebt, kun je zelfs je eigen decks bouwen. Op deze manier is het altijd nuttig nieuwe Pokémon-kaarten te verzamelen; het zou immers saai zijn om altijd maar met hetzelfde deck te blijven spelen.

Op de Virtual Console van Nintendo 3DS is tevens de oude Pokémon Trading Card Game voor Game Boy te downloaden voor ongeveer 6 euro. Deze game bevat alleen de eerste Pokémon-kaarten en een aantal speciale Game Boy-kaarten. Echter is niet veel aan de regels veranderd, dus dient het spelen van de game nog steeds als goede manier om het kaartspel te leren spelen. Ook is de game te spelen met Pokémon TCG Online. Hier kunnen spelers online tegen elkaar spelen. Echter kan het wel lang duren voordat je goede kaarten bij elkaar hebt verzameld en is het misschien leuker om twee themadecks te halen en het spel samen met een vrijwillige vriend of vriendin uit te proberen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Objection! Tien opmerkelijke rechtszaken uit de geschiedenis van games

Onderhoud aan je PlayStation 4 en Xbox One – Console schoonmaken