Racefanaten worden dit jaar maar verwend: Project CARS 2, Forza Motorsport 7 en zelfs een nieuwe Gran Turismo, evenals een nieuwe Need for Speed. Daarnaast zijn er natuurlijk de jaarlijkse snelle titels, beide gebonden aan de échte autosporttop, in de vorm van het afgelopen zomer verschenen F1 2017 en de zojuist uitgebrachte rallytitel WRC 7. En laat juist die officiële status de redding zijn voor het nieuwste werk van de obscure Franse ontwikkelaar Kylotonn.

Modderworstelen
De enige echte concurrentie op rallygebied kwam eerder in 2017 van DiRT 4 – een indrukwekkend staaltje virtueel modderworstelen met auto’s, hetzij net wat minder uitdagend en sensationeel dan semi-simulatie DiRT Rally van een jaar daarvoor. We kunnen meteen zeggen dat ook WRC 7 niet in de buurt komt van de kwaliteiten die Codemasters’ kunststukje uit 2015/2016 tentoonspreidde. Daarvoor is de nieuwe officiële game van het wereldkampioenschap rally toch te ‘arcade’ van opzet, zowel in rijgedrag als visueel.

Wél is het de enige game waarin je achter het stuur kunt kruipen van de nieuwe auto’s waarmee sinds dit seizoen in het echte WRC wordt gereden. Rallymonsters met dikke spoilers en serieuze vermogenscijfers, die ook in de game bloedsnel én lastig te besturen zijn. Het geeft daardoor best wat voldoening als je een rallyproef heelhuids weet te voltooien.
Daarbij moet wel gelijk de kanttekening dat het rijgedrag in het algemeen nogal gevoelloos aanvoelt. Zelfs met een stuurtje zorgt de wollige force feedback er voor dat je nooit echt lekker met de auto kunt communiceren, waardoor je maar zelden het vertrouwen hebt om bocht na bocht te pushen. Zeker bij de langzamere klassen (WRC2 en Junior WRC) komt daardoor al snel de sleur in het rijden. En aangezien je in de carrièrestand onderaan móet beginnen, moet je wel even goed graven om het meeste plezier uit dit spel te halen.
Super Special
Wel leuk is de relatieve diversiteit in rallyproeven die het spel bevat. Alle twaalf landen die met een rally deel uitmaken van het échte wereldkampioenschap, zitten erin: elk met minimaal twee afzonderlijke proeven, één lange tot wel twintig kilometer (vaak de twee korte aan elkaar verbonden) en een zogeheten ‘Super Special Stage’ waarop je het in een rechtstreeks duel opneemt tegen een andere rallycoureur. Alles bij elkaar een mooi aantal routes, inclusief leuke herkenningspunten voor rallyliefhebbers die de sport op het hoogste niveau een warm hart toedragen.

Helaas kan de toffe content niet verbloemen dat WRC 7 een basaal en kaal spel is. Natuurlijk kun je los in de carrièrestand, een zelf samengesteld kampioenschap, een losse rally, speciale uitdagingen op tijd én een multiplayerstand met zowel splitscreen- als onlinemogelijkheden. Maar de eenvoudige menu’s, kale interface en fletse gameplaybeelden (die over het algemeen wel redelijk stabiel met dertig frames per seconde op het scherm worden weergegeven) weten niet hetzelfde spektakel over te brengen dat het échte WRC (zeker dit jaar) zo kenmerkt.
Dat lukte Kylotonn opvallend genoeg wel aardig met WRC 5 (de eerste titel in de reeks van deze studio), terwijl het met WRC 6 een snoekduik maakte in kwaliteit. WRC 7 herstelt de orde enigszins, maar vormt niet helemaal de geduchte concurrent voor DiRT die we graag zouden zien.
WRC 7 is getest op PlayStation 4 en is nu ook beschikbaar op Xbox One en pc.