in

Appie Nouri in Fifa 18 en PES 2018 – Escapisme met een wrang randje


Het is 8 juli 2017. Tijdens een nietsbetekenende oefenwedstrijd tegen Werder Bremen, ergens in de Oostenrijkse bergen, gaat Ajacied Abdelhak Nouri plotseling naar de grond. Een hartstilstand, met blijvende hersensschade als gevolg, zorgde ervoor dat we nooit zullen weten hoe ver de ster van dit jonge talent had kunnen reiken.

E-mail van Nouri
Daags nadat bekendgemaakt wordt dat Nouri blijvend hersenletsel heeft, start ik Fifa 17 eens op. Als ik mijn carrière voortzet, ontvang ik (als coach van Ajax) een mail. Van Appie. Dat hij in vorm is en vaker wil spelen. Wranger kan de timing niet zijn. Ik stuur Nouri halverwege de eerstvolgende wedstrijd, een beetje met een brok in mijn keel, het veld in. Uitgerekend hij maakt de winnende treffer, want zo zijn jongensboeken. Misschien doe ik ook wel iets beter mijn best op het moment dat de bal zich aan de voeten van Appie bevindt. De boze mail die volgt dat hij teleurgesteld was niet te mogen starten, kan ik dan ook wel weer appreciëren.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder. De eerbetonen in de 34 ste minuut die we zelfs bij FC Utrecht op Malta zagen, zijn opgehouden. Spelers wereldwijd dragen nog steeds af en toe goaltjes op aan Appie, maar het voltallige elftal van Feyenoord komt niet meer het veld op met #StayStrongAppie-shirtjes. Ajax zelf is alweer in een sportieve crisis beland waardoor vooral de positie van coach Marcel Keizer ter discussie staat. In de trein naar Amsterdam kijk ik altijd even naar de ArenA, maar niet naar het AMC even ervoor, waar Nouri ligt. Vergeten wordt Nouri natuurlijk niet, maar de scherpe randjes zijn eraf. Tot ik de nieuwste jaargangen van PES en Fifa opstart. Ineens werd ik weer opnieuw geconfronteerd met die gewetensvraag: wat te doen met Nouri?

Wat te doen met Nouri? Die vraag is vast ook besproken in de burelen van EA en Konami. In principe nemen beide spellenfabrikanten gewoon iedereen op in hun game die in de officiële selectie van een club zit, zelfs spelers die langdurig zijn uitgeschakeld vanwege blessures. Nouri is officieel nog gewoon onderdeel van de Ajax-selectie en heeft rugnummer 34 toebedeeld gekregen, maar het is toch wel uitgesloten dat hij nog in actie komt voor de Amsterdammers, en niet vanwege zomaar een knieblessure of een gebroken been. Dus tja, wat doe je dan?

Nouri in PES 2018
Konami heeft voor de makkelijkste oplossing gekozen. Nouri is in PES 2018 uit Ajax verwijderd. In PES zie je dus niet zomaar ineens Appie het veld oprennen. Tenminste, niet online of in een losstaande wedstrijd. Nouri is weliswaar uit Ajax verwijderd, maar niet uit de game en daarmee slaat Konami de plank toch behoorlijk mis. In de Master League is Nouri nog steeds beschikbaar als ‘transfervrije speler’. Hierdoor kan hij zomaar ineens bij iedere club opduiken. Het is mooi hoe supporters en spelers clubrivaliteit aan de kant zetten voor Nouri, maar hem opeens het veld op zien lopen in een Feyenoord- of ADO-shirt zonder dat je wellicht überhaupt doorhad dat Nouri nog in het spel zit, is toch een beetje ongemakkelijk.

Gelukkig ontdek ik dit op tijd, omdat ik nou eenmaal koppig ben en dus voor de zekerheid even ben gaan zoeken naar Nouri. Zonder een moment te twijfelen haalde ik Nouri terug naar Ajax. Om te voorkomen dat hij bij een andere club opduikt, maar toch ook wel om hem gewoon in te zetten en om te zien hoe Nouri had kunnen presteren. Wie weet zie ik hem ooit nog digitaal de Cup met de Grote Oren omhoogtillen als aanvoerder van Ajax.

Nouri in Fifa 18
EA pakt in Fifa 18 de situatie naar mijn mening iets beter aan en lijkt er ook meer over nagedacht te hebben. Ook na de eerste squadupdates zit Nouri ‘gewoon’ bij Ajax. Of nou ja, gewoon? Nouri valt gelijk op, dankzij een speciale afbeelding. Terwijl alle andere spelers in de game in zowel Team Management als op hun FUT-kaartje worden vertegenwoordigd door een simpele pasfoto, wordt Nouri geëerd met een grotere afbeelding waarop hij applaudisseert. Ook heeft hij een gouden kaartje in FUT. Het is een klein gebaar, maar het is daardoor wel zichtbaar dat Nouri ‘anders’ is dan de rest. EA heeft helaas niet de moeite genomen Nouri ook gelijk goed na te maken, waardoor hij (net als de rest van de Eredivisie) niet echt goed lijkt. Een gemiste kans, het had het eerbetoon compleet gemaakt.

Nog een slimmigheid van EA: in Fifa 18 behoort Nouri tot de reserves van Ajax, waardoor hij niet opeens als invaller het veld op rent. In de carrièremodus kan hij natuurlijk nog steeds een gekke transfer maken, al is hij wat prijzig, waardoor die kans niet groot is. Wie er behoefte aan heeft om hem in te zetten en te zien wat hij had kunnen bereiken met zijn talent volgens de statistieken van EA, heeft dus die mogelijkheid. Wie echter niks met Ajax of Nouri heeft, zal hem ook niet zo snel opeens onverwachts op het veld zien. EA legt daarmee dus de bal bij ons als spelers en kiest daarmee het beste van twee werelden.

Escapisme
Terug naar die ene vraag. Wat te doen met Nouri? Voor mij persoonlijk draaien games om escapisme. De realiteit ontvluchten naar andere werelden, waarin dingen gebeuren die ik in het dagelijks leven niet meemaak. Om eeuwenoude schatten te vinden in Uncharted, als ridder de wereld te redden in Dragon Age, of om de ruimte te verkennen in Prey. Ook voetbalgames zijn voor mij ondanks hun toenemende realisme een vorm van escapisme. Toen Arjen Robben in 2010 de teen van Casillas raakte, raakte ik virtueel gewoon het net. In Europa zakken de Nederlandse clubs steeds verder weg, maar in PES spelen maar liefst drie Nederlandse clubs in de Champions League. Dankzij Fifa en PES zie ik Ajax al jaren wél wekelijks aantrekkelijk voetbal spelen, glorieus winnen en successen in Europa behalen.

Ondanks dat het nog altijd een tikkeltje wrang voelt, is in die volslagen droomwereld er wat mij betreft ook zeker een rol weggelegd voor Appie Nouri, die de sterren van de hemel speelt en Ajax naar eremetaal dirigeert. Even de harde realiteit ontvluchten en dat straatschoffie nog een keer zien strooien met briljante passjes. Escapisme is soms nodig, ook in het voetbal.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Cities: Skylines-dlc Green Cities verschijnt volgende maand

Manage je account via de nieuwe Blizzard Battle.net-app