in

De tien leukste wezens uit Star Wars


Er zijn weinig filmuniversums die zo gedetailleerd zijn vastgelegd als die van Star Wars. Complete zonnestelsels zijn uitgedacht, met tientallen planeten en flora en fauna die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. In elke film is het sowieso weer een rijkdom en een leuke verrassing om te zien welke ruimtewezens terug zijn van weggeweest, en welke nieuw zijn in de franchise. Er is veel om uit te kiezen, maar dit zijn onze favorieten.

Ewoks

Ze worden waarschijnlijk binnenkort in schattigheid voorbij gestreefd door beestjes die zometeen aan bod komen, maar tot op heden zijn de Ewoks de meest aandoenlijke soort alien. Ze doen denken aan teddyberen en ze helpen de rebellen op de beboste maan Endor om de schildgenerator van de tweede Death Star uit te schakelen. In een universum waar de laserstralen je om de oren vliegen doen Ewoks alles lekker primitief: ze vechten met speren en zetten vallen om vijanden te onderscheppen. De bekendste Ewok is Wicket W. Warrick, gespeeld door Warwick Davis in Episode VI: Return of the Jedi. Overigens is niet iedereen fan van deze zingende, nieuwsgierige aagjes: ze worden net als Jar-Jar ook regelmatig als irritant ervaren.

Ortolan

De Ortolan is een type ruimtewezen dat zich vooral laat herkennen door een felblauwe kleur. De bekendste is Max Rebo, de pianist in de Max Rebo Band. Hij beweegt ritmisch mee op de beats van zijn red ball jet organ, in een van de meest epische scènes uit Star Wars Episode VI: Return of the Jedi. Zijn band treedt vrijwel onafgebroken op in Jabba de Hutts paleis, want ze staan onder een levenslang contract, in ruil voor voedsel. Simon Williamson speelde het beest in de film, alsook Jubnuk.

Sullustan

Grote donkere hamsterogen, flinke wallen en enorme flaporen: de Sullustan zien er bijzonder uit, maar hebben vaardigheden waarop menig ruimtewezen jaloers is. Toen de tweede Death Star werd aangevallen, was het de Sullustan Nien Numb die hielp de Millennium Falcon in goede banen te leiden. We zagen Nien Numb terug in The Force Awakens, waarin hij wederom samen met de rebellen het gevecht tegen de dark side aangaat, ditmaal in een X-wing.

Mon Calamari

“IT’S A TRAP!” Het is samen met “May the force be with you” het meestgehoorde citaat uit Star Wars. Hij wordt uitgeroepen door Admiral Ackbar, een Mon Calamari aan boord van zijn ruimteschip Home One. Mon Calamari denken goed na voor ze zich zomaar in een avontuur storten, maar als ze dat eenmaal doen, dan is dat vol overgave. De Mon Calamari hebben een grote rol gespeeld in de Slag om Endor, maar Ackbar is ook nog te zien in The Force Awakens, zij het in een iets kleinere rol.

Happabore

De Happabore veroverde in erg korte tijd een speciaal plekje in ons hart. Het was een van de eerste nieuwe beesten die we te zien kregen van de gloednieuwe, derde Star Wars-trilogie en dat maakt hem extra bijzonder. Dat, en zijn immense neus. Hoe dit nijlpaard-achtige beest Finn wegduwt bij zijn drinkplaats, toont in een paar seconden alvast een beetje persoonlijkheid: niet uit zichzelf agressief, maar als het moet, dan staat de Happabore zijn mannetje.

Bantha’s

Het zijn waarschijnlijk de meest klassieke Star Wars-beesten: Bantha’s. Als een van de eerste wezens in de allereerste film vervullen ze een speciale rol, maar ook als beest op zich. Bantha’s zijn een soort harige olifanten die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de Tusken Raiders zich over grote afstanden kunnen verplaatsen. Het zijn echte lastdieren, en je ziet ze in zo’n beetje elke Star Wars-film en op diverse planeten, waaronder Tatooine.

Wampa’s

Het is de Yeti van ijsplaneet Hoth: de Wampa. Het zijn grote, witte, pluizige beesten die op twee benen lopen en ze eten graag vlees. Bijvoorbeeld dat van Luke Skywalker, die bijna het avondmaal van een Wampa werd toen hij op een verkenningstocht was. Luke werd ondersteboven, hangend aan het plafond van een ijsgrot wakker, met zijn hongerige aanvaller in de buurt. Het lukte hem zijn lightsaber te grijpen, zich te verdedigen en te ontsnappen. De Wampa bleef achter zonder arm, en zonder eten.

Twi’Lek

Het is een van de leukste cosplays om tegen te komen op conventions: Oola. Oola is de dansende slavin van Jabba de Hutt, herkenbaar aan haar groene gelaat met twee staarten aan het hoofd. Helaas liep het met Oola niet zo goed af, maar er zijn nog andere Twi’Lek gesignaleerd in deze filmfranchise, waaronder jedi Aayla Secura en Jabba’s adviseur Bib Fortuna. Wat de Twi’Lek zo gaaf maakt is dat ze onderling met elkaar kunnen communiceren via die staarten op hun hoofd. Erg handig als je meester in de buurt is en je iets aan andere Twi’Lek-slaven wilt communiceren. De vrouwelijke Twi’Lek worden als bijzonder mooi gezien, en dat betekent dat je vooral de dames vaak in gevangenschap tegenkomt.

Rodians

Rodians worden hier eigenlijk alleen vermeld vanwege één enkele Rodian, die een wel heel omstreden rol heeft in Episode IV: A New Hope, namelijk Greedo. Want wie schoot er eerst? Was het Han Solo, of toch Greedo, de groengekleurde premiejager met zijn grote donkere ogen? Greedo wilde Han Solo meenemen naar Jabba, maar wordt genadeloos door Han neergeknald. Ondanks zijn kleine en korte rol is Greedo een zeer geliefd personage uit een van de beste films aller tijden. Vandaar ook dat hij speelbaar is in Star Wars: Battlefront.

Porgs

Dit is een spannend wezen, want we kennen Porgs eigenlijk nog niet. Pas een korte tijd geleden, toen er een nieuwe trailer van de aankomende film The Last Jedi verscheen, zagen we deze ruimtepinguins voor het eerst. Ze zijn hard op weg om nog koddiger te worden dan de Ewoks, en dat is vooral te danken aan hun bolle vormen, grote ogen en onnozele uitdrukking. Ze wonen op het eiland waar The Force Awakens eindigt en ze doen denken aan puffins – en ze kunnen zelfs vliegen. Meer weten we niet, al gaan er geruchten dat Chewbacca mogelijk wel een Porgje lust.

Begrijp jij niet waarom Rancor niet in dit artikel voorkomt of kun je heel goed een Wooky nadoen? Laat het achter in de reacties.

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 4.4/5 volgens 8 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Inktober dag 24; MariOktober

Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory (hands-on) preview