in

Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory (hands-on) preview


Twee jaar geleden maakte Digimon een onverwachte comeback met Digimon Story: Cyber Sleuth voor PlayStation 4 en Vita. De game wist een volwassen verhaal, het vangen en temmen van monsters en traditionele rpg-elementen zodanig slim te combineren, dat we het ervoeren als een frisse wind na de zoveelste Pokémon-game. Helaas lijkt het vervolg Hacker’s Memory vooralsnog de wind weer uit de zeilen te halen van de Digimon-renaissance.

Waar Cyber Sleuth zo vernieuwend voelt binnen het genre, zo voelt Hacker’s Memory al vanaf de eerste minuut als meer van hetzelfde. Hacker’s Memory laat zien wat er achter de schermen plaatsvindt tijdens de gebeurtenissen in het vorige deel, waardoor we veel van dezelfde locaties, mechanismen en Digimon uit die game terugzien. De demo vindt plaats in een internetcafé, een nieuwe locatie binnen de serie, waar we via een pc de digitale wereld kunnen betreden of naar het DigiLab of de DigiFarm kunnen gaan. Die laatste twee zijn letterlijke kopieën van hun voorganger uit Cyber Sleuth, en ook de digitale wereld EDEN kenmerkt zich door dezelfde saaie en steriele wandelpaden als het origineel.

Digi-déjà vu
Voor onze gekozen missie moeten we de oorzaak achterhalen van een falende energiecentrale door rond te neuzen in EDEN. Net als in de vorige game houdt dit in dat je een doolhof cyberpaden doorkruist terwijl je gaandeweg uit het niets aangevallen kan worden door Digimon. Door verdachte objecten te inspecteren of speciale Hacking Skills te gebruiken waarmee je bijvoorbeeld elektronica aan- en uit kunt zetten, los je problemen op en voltooi je missies. Precies wat we gewend zijn van de vorige game, en helaas ook net zo geestdodend.

Het kan inmiddels geen verrassing meer zijn, maar ook de gevechten zijn een op een overgeheveld uit de vorige game. Via een keuzemenu laat je je team van Digimon aanvallen, verdedigen, een speciale vaardigheid gebruiken, of kun je items gebruiken en andere Digimon inzetten als dat strategisch beter uitkomt. Het systeem werkt prima in Cyber Sleuth, waardoor we niet verbaasd zijn dat het terugkeert in Hacker’s Memory, maar een ander deuntje of een vernieuwde HUD zou niet hebben misstaan. Wel bevat Hacker’s Memory zo’n zeventig nieuwe Digimon, maar dat is niet genoeg om het knagende gevoel van een déjà vu te onderdrukken.

Dominion Battles
Gelukkig weet de tweede missie die we proberen wel vernieuwingen te introduceren. In de nieuwe Dominion Battles strijden twee hackerteams tegen elkaar om territorium. Het digitale strijdveld bestaat uit kubussen verdeeld over een raster, en per beurt mag je horizontaal twee stappen zetten over het veld en verticaal één stap. Voor ieder bezet vakje verdient je team punten en het eerste team met dertig punten wint. Kruist jouw pad dat van de tegenstander, dan begint er een Digi-Battle. Het is een geinige toevoeging die, mits goed geïmplementeerd, de verhaalmissies meer variatie kan geven. En variatie kan Hacker’s Memory wel gebruiken.

Op basis van deze twee demo’s kunnen we dan ook helaas niet anders dan concluderen dat Digimon Story: Cyber Sleuth Hacker’s Memory meer aanvoelt als een uitbreiding dan een vervolg. Van de negentig levels die Hacker’s Memory bevat, zouden er maar dertig nieuw zijn en de rest gerecycled uit het vorige deel met kleine aanpassingen. Zelfs al zouden er duizend nieuwe Digimon in deze game zitten, zou dat te weinig nieuwe content zijn voor een game die volgend jaar voor de volle mep in de winkel ligt. Hopelijk heeft de volledige versie van Hacker’s Memory meer vernieuwing in zijn mars dan wat we tot nu toe hebben gezien.

Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory komt begin 2018 uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Voor deze preview speelden we een demo op PlayStation 4.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De tien leukste wezens uit Star Wars

‘Nintendo laat meer volwassen content toe op Nintendo Switch’