Nog voordat CD Projekt Red The Witcher 3 uitbracht kondigde het Cyberpunk 2077 aan, een project dat er qua schaal nog een flink schepje bovenop doet. Na de trailer uit 2013 is het vrij stil gebleven rondom de game, maar volgens de ontwikkelaar staat de marketingcampagne klaar om te lanceren. Wanneer de bom barst is nog even een raadsel, maar voor die tijd onderzoeken we waarom de hype voor de game eigenlijk zo groot is.

Hoewel Cyberpunk 2077 voor velen nog een vaag begrip is, kunnen we op basis van de beschikbare informatie een aardig beeld vormen van wat de het gaat worden. De game is namelijk gebaseerd op de pen-en-papier-rpg’s Cyberpunk 2013 en 2020. CD Projekt Red’s game neemt een hoop van de setting en regels over van deze spellen uit 1988, die een even somber als interessant toekomstbeeld schetsen.
Michael Pondsmith
Een van de redenen om hier enthousiast van te worden is dat Michael Pondsmith, ontwikkelaar van de originele spellen, sterk betrokken is bij de ontwikkeling van de game. In zijn toekomst gaan technologische vooruitgang en armoede hand in hand, een thema dat min of meer ook wordt behandeld in games als Deus Ex en System Shock. Andere inspiratiebronnen voor Cyberpunk zijn Ghost in the Shell, Blade Runner en de boeken van William Gibson. Pondsmith overziet het project zodat de Cyberpunk 2077 daadwerkelijk de visualisering van zijn wereld wordt en hopelijk het niveau haalt van eerdergenoemde media.

In verschillende interviews heeft CD Projekt Red aangegeven dat het echter een kleine twist wil geven aan het thema van Cyberpunk. Waar veel vergelijkbare films en games zijn gebaseerd op de toekomstverwachting van de jaren tachtig, wordt Cyberpunk 2077 gebaseerd op de visie die de ontwikkelaar vandaag de dag heeft. Hoewel het uitgebrachte artwork een hoop typische neonlichten laat zien, kunnen we ook veel wapens en voertuigen verwachten die zijn gebaseerd op hedendaagse technologie.
Night City

Het bruispunt van deze technologie is Night City, een fictieve stad gelegen tussen San Francisco en Los Angeles. De game zal zich voor het grootste gedeelte afspelen in de regenachtige straten van de ‘City on the Edge of Tomorrow’, maar dus niet volledig. Night City is met negen miljoen jaarlijkse bezoekers een drukke locatie. Bezoekers bestaan uit zakenmannen die komen voor congressen en vergaderingen, en toeristen die genieten van het ruige nachtleven. In het centrum van de stad galmen de geluiden van rockmuziek en nachtclubs, gevuld met mensen onder invloed van twijfelachtige middelen. Prostitutie, drugsgebruik en andere pleziertjes vormen de trekpleisters van de stad.
Hoewel Night City klinkt als een soort grimmige versie van Las Vegas, verhult het aantrekkelijke centrum het ware gezicht. Na de vier bedrijfsoorlogen maakt een aantal grote corporaties de dienst uit door hun technologische invloed te misbruiken. Cyberpunk 2077 laat zien hoe de stad is verdeeld in een kleine groep rijke machthebbers en een groot deel van de bevolking dat in armoede leeft. De mogelijkheid om lichaamsdelen te vervangen of te complementeren heeft namelijk een ingrijpende verdeling en ziektes tot gevolg. Ook bewijst Braindance, een dubieuze vorm van virtual reality, dat mensen in de toekomst ook gewoon mensen blijven. Verslaafden aan deze manier om de herinneringen van anderen te ervaren hebben er namelijk alles voor over om in die wereld te blijven, en belanden vervolgens in de goot.

Buiten het centrum is het territorium van boostergangs, rebellerende Cyberpunks en de bedrijfspolitie. In de straten jagen speciale eenheden van de Psycho Squad op Psycho’s: mensen waarvan de augmentaties op hol zijn geslagen. Deze slachtoffers zijn een gevaar voor de stad en dienen zo snel mogelijk uitgeschakeld te worden. De eerste trailer laat exact dit zien.
Een eigen verhaal
Als speler is het niet je doel om de stad te redden van de corrupte bedrijven, laat staan om de wereld te redden. Nee, in Cyberpunk 2077 moet je zorgen dat je niet eindigt als zwerver, booster-verslaafde of gevangene. Gelukkig geeft de ontwikkelaar spelers meer opties dan ooit om een eigen verhaal te vormen. Spelers kunnen een eigen personage creëren dat valt binnen de verschillende klassen van de pen-en-papier-rpg. Het is nog niet bekend welke klassen exact in de gekozen kunnen worden, maar er is een grote kans dat Rockerboys, Nomads, Hackers, Fixers, Journalists en Netrunners in de game terecht komen. Iedere klasse heeft uiteraard eigen vaardigheden, die à la Deus Ex worden uitgebouwd via augmentaties. Een ontwikkelaar kwam zelfs met het idee om spelers hun personage uit te laten printen zoals vroeger.

De gameplay van Cyberpunk zal dus beïnvloed worden door welke klasse je kiest. Behalve implantaten die een skill tree vormen, krijgt de game ook handige gadgets en een hoop moderne wapens. Knallen wordt een fundamenteel onderdeel van de game, waarbij zowel een first-person- als een third-person-perspectief wordt gebruikt. Andere invloeden zullen de reacties van npc’s in de wereld zijn, afhankelijk van welke rol je aanneemt in de samenleving. The Witcher 3 bewees al dat CD Projekt Red een meester is in het voorschotelen van lastige keuzes, dus we kunnen niet wachten om te zien hoe dit uitpakt.
Naadloze multiplayer
Eind vorig jaar kreeg CD Projekt een investering van 7,1 miljoen euro van de Poolse overheid, die een indicatie geeft van de gigantische schaal van de game. Het bedrag is bedoeld om een “levendige stad”, een “filmisch gevoel”, “complexe animaties” en een “naadloze multiplayer-ervaring” te ontwikkelen. Dat de stad een grote omgeving wordt konden we al afleiden uit de uitspraken van de ontwikkelaar, maar dat de game multiplayer-elementen gaat bevatten was nog niet bekend. In hoeverre de naadloze multiplayer een belangrijk element wordt in de game is nog maar de vraag, maar vroege lekken wijzen op sociale hubs, zoals bars. Hier zouden spelers interactie met anderen kunnen hebben. Het zou tof zijn om daar bijvoorbeeld spullen te ruilen of zelfs samen op missie te gaan.

Is de schaal de reden dat we al zo lang wachten op de game? Wie weet. Recent verschenen berichten over het moraal van de studio, dat zou zijn gedaald door de hoge werkdruk en chaos. Ondanks dat zegt CD Projekt Red dat Cyberpunk 2077 al vrij ver gevorderd is, en met het uitgestippelde marketingtraject zal het hopelijk niet lang meer duren voordat we de eerste gameplay-beelden zien. Het zou immers ironisch zijn als we deze game pas in 2077 kunnen ervaren met onze persoonlijke vr-chips.
Door: Jacco Peek