in

Call of Duty: WW2 – Alle essentiële informatie op een rij


Een jaar geleden hadden we het wellicht niet gedacht, maar morgen keert Call of Duty terug naar de Tweede Wereldoorlog. Dit betekent dat we met onze laarzen op de grond blijven staan en door de modder kruipen met een M1 Garand. Voordat de strijd losbarst, is het tijd om even op een rij te zetten wat er exact nieuw is in Call of Duty: WW2.

We hebben het al talloze keren gehoord, maar het is nog steeds waar: Call of Duty: WW2 doet een paar stappen terug op het gebied van gameplay-opties. Deze verandering was nodig, omdat de verkoopcijfers de luide roep om iets anders dan jetpacks begonnen te reflecteren. De vraag blijft echter of WW2 genoeg doet om de serie volledig terug te brengen naar zijn oude vorm.

Singleplayer
In de campagne probeert ontwikkelaar Sledgehammer Games in ieder geval een aantal nieuwe dingen om dit te bewerkstelligen. Ten eerste staat het peloton van Ronald ‘Red’ Daniels centraal in het verhaal, waar spelers een persoonlijke band mee moeten opbouwen. Sledgehammer heeft inspiratie gehaald uit series en films als Band of Brothers en Saving Private Ryan, om door middel van kleine drama’s de game een persoonlijke draai te geven. Dit is ook duidelijk zichtbaar aan de personages, die voor het eerst in de serie allen een eigen trailer kregen.

Behalve drama en moppen met een lange baard, heeft dit ook implicaties voor de gameplay. Spelers moeten in de buurt blijven van hun teamleden om een constante aanvoer van gezondheid en munitie te hebben. Spray and pray wordt dus op een lager pitje gezet, als je überhaupt de kans krijgt om tijdens D-Day een kogel af te vuren. Ook kunnen spelers heldendaden verrichten door bijvoorbeeld gewonde soldaten naar een veilige plek te slepen.

Net als in de oude Call of Duty’s wordt er ook gespeeld met het perspectief binnen de oorlog. Zo stap je niet alleen in de schoenen van de Amerikanen, maar moet je bijvoorbeeld als Franse verzetsstrijder Rousseau een nazi-bolwerk infiltreren, of een Duits gezin redden. De game neemt spelers mee langs de heftigste slagen van de Tweede Wereldoorlog, maar geeft daar op deze manier een twist aan.

Divisions
Op het gebied van multiplayer is ook een hoop veranderd. De meest belangrijke aanpassing zijn de Divisions, verschillende klassen die spelers stimuleren om zich te specialiseren. In feite vervangen Divisions het Pick 10-systeem uit de vorige delen en worden vergelijkbare voordelen en opties gekoppeld aan een bepaald wapentype. Zo is de Airborne-klasse gericht op submachine guns en behendigheid, terwijl de Mountain Division extra vaardigheden verdient om onder de radar te blijven en te snipen. Elke Division bouwt zijn vaardigheden cumulatief op, waardoor het loont om je te focussen op een klasse.

Ook kan er worden gekozen uit een flinke lijst met Basic Training-vaardigheden, die net als wapens kunnen worden gebruikt bij elke klasse. De Basic Training van elke Division fungeert exact hetzelfde als een perk uit de eerdere delen, zoals het sneller herladen van je wapen. Spelers die een favoriete perk of wapen hebben kunnen die dus gebruiken met elke Division, maar ze afstemmen op een bepaalde Division kan nét het verschil uitmaken tijdens bijvoorbeeld de nieuwe War-modus.

War en Headquarters
War kan het best worden omschreven als een kleine versie van Battlefield, waarin het aanvallende team verschillende doelen moet volbrengen in een uitgestrekte map. Het verdedigende team moet uiteraard samenwerken om dit te voorkomen. Op D-Day moeten spelers bijvoorbeeld eerst de bunkers van de nazi’s veroveren, vervolgens de radiokamer bezetten en daarna een bom activeren om de artilleriekanonnen op te blazen. De drie War-maps staan los van de negen reguliere maps en hebben ieder unieke doelen om te vervullen.

De standaardmodi kennen verder geen verrassingen, behalve dat Major League Gaming Battles zijn geïntegreerd in de multiplayer, waardoor competitief spelen toegankelijker is dan ooit. Het seizoen begint op 1 december en spectators kunnen voor het eerst van boven meekijken in de nieuwe Broadcasting Mode. Gelukkig heeft Sledgehammer ook gedacht aan de andere kant van het spectrum, want oefenen tegen bots is ook mogelijk.

Een andere nieuwe toevoeging aan WW2 is Headquarters, de sociale ruimte versierd als legerkamp waarin 48 spelers tegelijk rondlopen tussen potjes door. In het kamp is van alles te doen, zoals een-tegen-een-gevechten, knallen op de schietbaan, nieuws ontvangen, e-sports-toernooien bekijken in een theater, supply drops openen en pronken met nieuwe uitrustingen. Ook kunnen zogenaamde Orders worden aangenomen. Dit zijn een soort zijmissies waar spelers extra punten mee behalen door bijvoorbeeld het doden van vijf vijanden met een granaat. Hoewel Headquarters vooral dient als vervanging voor de lobby, kun je er ook langer rondlopen als je niet zoekt naar een volgend potje.

Zombies
Tot slot heeft de Zombies-modus dit jaar een iets andere insteek. De modus waarin je hordes onsmakelijke nazi-zombies moet omleggen, leunt een stuk meer op horrorelementen dan voorheen. De modus heeft een iets lagere instapdrempel dan normaal, zodat spelers meer meekrijgen van het verhaal. De doelen zijn duidelijker gesteld en de vier personages hebben verschillende speciale aanvallen als het spelers te heet onder de voeten wordt. Verder kan progressie worden meegenomen naar een volgende speelsessie, dus is er minder de noodzaak om in een poging zo ver mogelijk te komen.

De cast bestaat trouwens wederom uit bekende sterren, namelijk David Tennant (Doctor Who, Jessica Jones), Elodie Yung (Daredevil), Katheryn Winnick (Vikings), Ving Rhames (Mission Impossible, Dawn of the Dead) en Udo Kier (Melancholia, Blade). De vier gaan op zoek naar een familielid dat slachtoffer is geworden van een Duitse professor met een afgrijselijke machine. Verwacht dus iets minder flauwe grapjes en een meer duistere setting.

Of deze vernieuwingen genoeg zijn om Call of Duty terug in topvorm te brengen moet nog even blijken. Verwacht binnenkort een antwoord op deze vraag in de uitgebreide review van de game.

Trailers
Wil je nog wat beelden checken van Call of Duty: WW2? Dan staan hieronder de trailers die je in ieder geval niet moet missen.

Call of Duty: WW2 verschijnt 3 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game is geoptimaliseerd voor PlayStation 4 Pro en Xbox One X.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Cyberpunk 2077 preview – Opnieuw de grenzen verleggen

Pokémon Ultra Sun en Moon introduceren Team Rainbow Rocket