in

IG Q&A: Zijn de Xbox One X en PS4 Pro hun meerwaarde waard?


PlayStation 4 Pro is al een tijdje uit en nu verschijnt ook Xbox One X bijna in de winkel. Hoewel het hier niet gaat om een nieuwe generatie consoles overwegen veel mensen toch de upgraden naar een X of een Pro. Hiermee kunnen ondersteunde spellen namelijk in 4K gespeeld worden door de hogere kloksnelheid van de processoren van deze apparaten. Toch is de keuze nog niet zo makkelijk, aangezien veel mensen nog een oudere PlayStation 4 of Xbox One thuis hebben staan en deze apparaten sowieso ook duurder zijn dat de voorlopers. Dan is natuurlijk de vraag: Zijn de Xbox One en PS4 Pro hun meerwaarde waard?

Dennis Mons
Die halve generatie-consoles blijf ik maar een hekel punt vinden. Aan de ene kant gaan de technologische ontwikkelingen veel sneller dan vroeger en wil je natuurlijk als fabrikant en ontwikkelaar bijblijven, maar aan de andere kant ben ik van de oude stempel en kon ik genieten van games die echt alles uit de hardware van consoles wist te halen op het einde van hun ‘rit’. De tussenconsoles doen me denken aan pc-hardware die je steeds update, wat klauwen met geld kost. Wat betreft deze generatie en dan met name de Xbox One X vind ik wel stevig duur. Maar ik heb dan ook geen 4K-tv. Zou ik er later één aanschaffen? Zeker. Maar wel op het prijspunt van de Xbox One S op dit moment.

Eline Oosterloo
Ik zal heel eerlijk zijn: Nee. Het maakt me geen donder uit hoe goed die CPU van PlayStation 4 Pro is, ik haal hem toch niet. Oké, misschien als mijn PlayStation 4 ooit ontploft, maar anders niet. Voor mij is het gewoon te duur om mijn oude PlayStation 4 te upgraden, die het gewoon nog prima doet. Natuurlijk wil ik dat mijn spellen er mooi uitzien en ik zie heus wel hoe betere resolutie en framerate mijn game-ervaring kunnen verbeteren, maar het kost me gewoon te veel geld. Bovendien ben ik een console peasant geworden, juist omdat ik dan niet steeds weer mijn hardware hoef te upgraden zoals je dat moet doen als pc-gamer als je een beetje bij wilt blijven. Ik vond het al erg genoeg dat ik een Expansion Pack moest kopen voor mijn Nintendo 64. Voor mij zijn deze consoles hun meerwaarde dus niet waard.

Michel Musters
Tja, dat bedrijven extra geld verdienen door gamers midden in de generatie een update van hun oude console aan te bieden, is natuurlijk een feit. Maar dat vind ik wel een erg pessimistische blik. Elke game en console wordt immers verkocht met de achterliggende gedachte er geld mee te verdienen. Ik ben zelf vorig jaar van de PS4 naar de PS4 Pro overgestapt, ondanks dat ik geen 4K-televisie heb, en achteraf vraag ik mij schouderophalend op waarom ik dat heb gedaan. Ik geef denk ik gewoon niet zo heel veel om brute kracht, het gaat mij meer om de algehele ervaring, maar als ik weet dat anderen dezelfde game op een betere manier ervaren, gaat er toch wat kriebelen. Dat is natuurlijk geen weloverwogen gedachte en daar zou ik mij dan ook niet door moeten leiden, maar het is nu eenmaal zo. Ik zelf vind de summiere grafische updates van consoles achteraf gezien in ieder geval niet om over naar huis te schrijven – met in het achterhoofd houdend dat ik met de Xbox One X nog nauwelijks heb kunnen stoeien – en ik wacht nu waarschijnlijk netjes tot de echte nieuwe generatie arriveert. Dan besteed ik liever dat geld aan wat extra games!

Lars Cornelis
Ik kocht pas een PS4 Pro toen mijn eerste PS4 de geest gaf. Anders zou ik tussentijds ook niet hebben geupgrade. De kriebel die Michel omschrijft voel ik ook wel, maar niet zo sterk dat ik er honderden euro’s voor over heb. En zonder 4K-televisie zijn de voordelen van een PS4 Pro toch een beetje meh. Een stabielere framerate, mooiere textures of kortere laadtijden zijn natuurlijk wel fijn, maar zonder vergelijkingsmateriaal ook weer niet wereldschokkend opvallend. Een Xbox One X staat dan ook niet op mijn verlanglijstje.

Simon Zijlemans
Het antwoord is ja, daarbij wel rekening houdend dat de waarde van een bepaald bedrag niet voor iedereen hetzelfde is. Ik ben héél blij dat deze consoles bestaan, omdat ik sinds kort een 4K tv heb en het verschil wel echt behoorlijk is (en dat zegt iemand die amper 30 van 60 fps kan onderscheiden). Daarnaast moet ik niet denken aan het alternatief, namelijk dat er zonder deze tussenstap waarschijnlijk volgend jaar al een nieuwe console in de winkel zou liggen. Dat moet je moet willen. De eerste jaren van een nieuwe console zijn softwarematig vaak matig, ontwikkelaars moeten nieuwe hardware weer onder de knie krijgen, platformhouders zijn weer het gros van hun energie kwijt aan allerlei randzaken, behalve waar het om draait: games. We zitten (voor het eerst) in een periode dat ontwikkelaars echt in de bovenste regionen zitten qua het begrijpen van hardware, zonder dat het gros al bezig is met games voor een nieuw platform. Dat moeten we koesteren en dat is mede mogekijk dankzij deze tussenstap.

Bob van der Laan
Upgraden naar een PlayStation 4 Pro? Mijn antwoord is ja, ik zou wel willen upgraden van mijn normale PlayStation 4 naar de Pro. Ik heb nu al bijna vier jaar mijn PlayStation 4 en speel er altijd nog met veel plezier op. Af en toe merk ik wel dat hij met de dag een beetje ouder wordt. De PS4 pro is natuurlijk sneller en kan betere framerates en resolutie weergeven en dat zie ik eigenlijk wel zitten. Daarnaast kan ik ook wel wat extra geheugen gebruiken. Na die vier jaar dat ik er al op speel moet ik bijna altijd als ik een nieuwe game aanschaf er ook eentje van mijn PlayStation afhalen. Dit is natuurlijk erg jammer, ook omdat het lastig is welke ik nu weer moet verwijderen…

Jacco Peek
Ik vind van wel. Ik heb zelf een Pro gekocht omdat ik het niet kan uitstaan als ik weet dat m’n games er buiten uit kunnen zien, en omdat er destijds een mooie inruilactie was. Voor een aantal games vond ik het meer dan waard, voornamelijk vanwege de betere framerate. Hitman, Battlefield 1 en Rise of the Tomb Raider lopen bijvoorbeeld significant beter op de Pro. Nu ik een 4K-televisie heb, ben ik al helemaal blij dat ik de overstap heb gemaakt. Ik zie er niks van dat games niet in native 4K zijn, en in combinatie met HDR is het net of ik op een nieuwe generatie consoles speel.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF Update – PUBG hacker aangepakt en de metro in Skyrim

Call of Duty: WW2 review – Blijft met beide boots op de grond