in

De Bioscoopstoel #41 – Flatliners, Mindhunter en Kevin Spacey


In deze aflevering van de Bioscoopstoel zijn er nieuwe trailers van onder andere Star Wars: The Last Jedi en een live-action verfilming van Fullmetal Alchemist te zien, en wordt de nieuwe Netflix-serie Mindhunter behandeld. Ook komen nieuwe onthullingen over misbruik in Hollywood aan bod. Redacteur Michel neemt zoals elke week weer het laatste film- en serienieuws met je door!

In de bioscoop
Het is schrijnend om te beseffen dat je oud genoeg bent om films uit je jeugd van een remake voorzien te worden. Zo ook Flatliners, een film uit 1990 met Kiefer Sutherland en Kevin Bacon in de hoofdrol, waarin een stel studenten geneeskunde hun hart voor een korte tijd stopzetten om erachter te komen of er leven na de dood is. Ze gaan hierin heel ver en al snel ondervinden ze dat dit ook invloed heeft op hun dagelijks leven. Vanaf donderdag draait de remake in de bioscoop, met onder andere Ellen Page in de hoofdrol… én Kiefer Sutherland keert terug! Mocht je geen zin hebben in een bioscoopbezoekje deze week, check dan eens het origineel, dat nog steeds erg sfeervol is.

We zagen al meerdere malen trailers van Murder on the Orient Express in de Bioscoopstoel verschijnen, en vanaf donderdag draait hij eindelijk in de bioscoop. De film, gebaseerd op een klassiek verhaal, draait om detective Hercule Poirot, die een moord in een trein probeert op te lossen. Met acteerkanonnen als Willem Dafoe, Johnny Depp en Penélope Cruz heeft de film in ieder geval genoeg grote namen aan zich verbonden.

Nu op Netflix
De nieuwe serie Mindhunter staat al een paar weken op Netflix, maar door de hype rondom Stranger Things seizoen 2 ben je hier misschien nog niet aan toegekomen. En dat is zonde, want Mindhunter heeft het in zich om een hele grote nieuwe Netflix Original-serie te worden. Onder andere David Fincher heeft meegeholpen met de regie, dus aan sfeervolle scènes sowieso geen gebrek. In de serie, die zich afspeelt in 1977, probeert een tweetal FBI-agenten te achterhalen wat de psychologie achter gruwelijke moorden is en waarom die zijn gepleegd. Dit doen ze onder andere door te praten met reeds opgesloten (serie)moordenaars.

Dergelijk onderzoek was destijds baanbrekend, en het heeft veel betekend voor criminal profiling, een belangrijk middel bij het opsporen van seriemisdadigers. Het levert een tiental interessante afleveringen op waarin de FBI-agenten, die gebaseerd zijn op echte personen, diverse moordenaars spreken en we ook een blik in het privéleven van betreffende agenten krijgen. Prima televisie!

Hype
Warner Bros. maakt een Japanse live-action film van de anime Fullmetal Alchemist. In Japan komt de film al begin volgende maand in de bioscoop, al is het maar afwachten of en wanneer we er in het westen naar mogen kijken. De trailer heeft in ieder geval Engelse ondertiteling, dus die is zonder moeite te begrijpen! De manga uit 2001 heeft twee populaire animeseries opgeleverd en is ook in het westen populair. Maar de reputatie van live-action verfilmingen van anime is nou niet bepaald erg hoog. Gaat deze film daar verandering in brengen?

Een week of tien geleden hadden we in de Bioscoopstoel al een teaser van Downsizing, een film waarin de mensheid zichzelf minuscuul kan maken, iets wat vervolgens overigens niet terug te draaien is. Matt Damon wil zich met zijn vrouw ook laten verkleinen en in een speciale stad voor kleine mensen gaan wonen, maar zijn vrouw ziet daar op het laatste moment van af. Nu moet hij het alleen zien te redden. Dit aparte sciencefictionplot kan best nog weleens een gevoelige film opleveren, al lijkt deze eerste trailer het vooral over een humoristische boeg te gooien. Vanaf 25 januari 2018 is de film in Nederlandse bioscopen te zien.

Mocht je hem nog niet gezien hebben, dan is hier een korte nieuwe trailer voor Star Wars: The Last Jedi. Na twee grotere trailers biedt ook dit nieuwe spotje wat nieuwe beelden. Zo zien we Luke Skywalker in de Millenium Falcon. Gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten voordat we echt meer te weten komen over de film: vanaf 13 december kunnen we allemaal weer massaal naar het witte doek om de nieuwste Star Wars te bekijken. Nog maar één maand geduld!

Een beetje vreemde kerstfilm, zo kunnen we Pottersville omschrijven, afgaande op de trailer. Een winkeleigenaar met financiële problemen, gespeeld door Michael Shannon, grijpt op een avond naar de fles en doet vervolgens een gorillakostuum aan waarmee hij over straat loopt. Dat levert een kettingreactie op waarbij de inwoners van het dorpje Pottersville er van overtuigd zijn dat de legendarische Bigfoot echt bestaat. Naast Shannon zijn Ron Perlman en Ian McShane van de partij. Die acteurs zijn sowieso vaak een genot om aan het werk te zien ! De film krijgt op 10 november een kleine release en moet snel daarna op streamingdiensten en fysieke media uitkomen.

De trailer van A Prayer Before Dawn is behoorlijk indrukwekkend. In deze film, gebaseerd op echte gebeurtenissen, belandt een Engelse boxer in een Thaise gevangenis, waar hij te maken krijgt met drugs en geweld. De film is opgenomen in een échte Thaise gevangenis, mét gevangenen, wat het verhaal nog realistischer moet maken. A Prayer Before Dawn komt ergens volgend jaar uit.

In december (en hopelijk niet veel later hier) draait I, Tonya in de Amerikaanse bioscopen. Hierin speelt The Wolf of Wall Street- en Suicide Squad-actrice Margot Robbie de oud-kunstschaatsster Tonya Harding. Die haalde de winst van de Amerikaanse kampioenschappen kunstschaatsen binnen door haar tegenstander te verwonden, al kwam dat later naar buiten en werd haar winst afgekeurd. Dat Margot Robbie labiele en intense personages neer kan zetten heeft ze inmiddels wel bewezen, dus dit lijkt prima in haar straatje te vallen. De trailer is in ieder geval heerlijk retro!

In december mogen we eindelijk genieten van The Disaster Artist, een film over de opname van de legendarisch slechte film ‘The Room’, geschreven, geregisseerd en van de hoofdrol voorzien door geniale gek Tommy Wiseau. Deze cultfilm heeft de afgelopen jaren een grote schare fans gekregen dankzij het hilarisch slechte acteertalent van Wiseau en ontelbare gekkigheden aan de film, zoals lepels. James Franco lijkt Wiseau perfect na te spelen, zo is ook te zien in deze nieuwe trailer.

In de wandelgangen
Inmiddels heb je wellicht vernomen dat acteur Kevin Spacey wordt beschuldigd van seksueel misbruik, seksuele intimidatie en aanranding. Star Trek: Discovery-acteur Anthony Rapp claimt dat Spacey in 1986, toen hij 14 jaar oud was en Spacey 26, hem in zijn slaapkamer probeerde te verleiden, op hem ging liggen en zich bij hem opdrong. Spacey reageerde hierop met de claim dat hij zich dit incident niet kon herinneren, omdat hij ‘dronken’ zou zijn geweest, hij verontschuldigde zich, en in diezelfde reactie kwam hij uit de kast als homoseksuele man. Vooral dat laatste heeft veel woede veroorzaakt, omdat Spacey de aandacht van zijn vermeende misdaad lijkt te willen verschuiven met zijn persoonlijke onthulling. Erg onsmakelijk en ongepast, buiten de vermeende misdaad om.

Inmiddels hebben zowel acteurs als medewerkers van het Britse theater The Old Vic, waar Spacey jarenlang artistic director is geweest, het theater verweten niets te hebben gedaan met hun aanklachten – Spacey zou in zijn tijd daar verschillende jonge mannen hebben lastiggevallen, maar hij is er nooit op aangesproken. Zowel huidige als voormalige crewleden van de populaire serie House of Cards, waarin Spacey de Amerikaanse politicus Frank Underwood speelt, komen nu ook met beschuldigingen aan het adres van Spacey, en de Britse politie doet zelfs onderzoek naar een aanranding die door Spacey zou zijn gepleegd.

Netflix laat weten House of Cards met Spacey niet voort te zetten en ook de biopic Gore, over Gore Vidal, is geannuleerd door de streamingservice. Spacey is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar de immer groeiende groep aanklagers en onthullingen beloven weinig goeds. Hoe schokkend het ook is dat tot voor kort gerespecteerde acteurs als Spacey en zelfs Dustin Hoffman nu van dergelijk gedrag worden beticht, het is een goede zaak dat slachtoffers zich durven uit te spreken in deze gevallen, zelfs al is het misbruik jaren geleden gebeurd. Hopelijk wordt het giftige klimaat waarin dit allemaal heeft kunnen gebeuren dan ook aangepakt.

Met dit gewichtige stuk sluiten we de Bioscoopstoel voor deze week af. De rubriek keert volgende week weer terug, met hopelijk louter vrolijke film- en serienieuwtjes, en natuurlijk de nieuwste trailers!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Call of Duty: WW2 review – Blijft met beide boots op de grond

Dit is wat Champion-amiibo doen in Zelda: Breath of the Wild