Tijdens de verhaalmissies van Assassin’s Creed Origins heb je met krokodillen geworsteld in het Egyptische Krokodilopolis, Griekse architectuur bewonderd in Alexandrië en je kwam, zag en overwon in de gladiatorenarena van Cyrene.
Die missies leiden je echter bij lange na niet langs iedere interessante locatie die de enorme map van de game herbergt. Egypte is namelijk zo gigantisch groot en bezaaid met zijmissies en activiteiten, dat je haast door het zand de woestijn niet meer ziet. Het is daarom meer dan begrijpelijk dat je geen zin hebt om de complete kaart schoon te vegen. Dat is echter precies wat wij wel gedaan hebben, en we hebben de vijf gaafste optionele locaties uitgekozen die je absoluut bezocht moet hebben voordat je Origins terug in de kast zet.

Kattendorp Ogdamos
De katten in Assassin’s Creed Origins zijn stiekem een van onze favoriete features van de game. Ze komen vaak uit het niets luid miauwend achter Bayek aanrennen, en als je hurkt kun je ze zelfs aaien. Als je meer een hondenliefhebber bent, raden we aan om naar de volgende locatie te scrollen, maar als je net als de Egyptenaren zot bent op poezenbeesten, rij dan naar het centrum van het Paraitonion-gebied. Daar vind je een verlaten dorp genaamd Ogdamos, dat om een of andere reden enkel bevolkt wordt door… je raadt het al, katten.
Tevens vind je hier ook een van de vele Hermit-locaties uit de game, wat betekent dat je als Bayek een lekker dutje mag doen in gezelschap van de vele poezen. Pas alleen op dat je ze niet doodstampt met je paard of kameel, want kattengenocide eindigt automatisch in desynchronisatie in Origins. Uitproberen op eigen risico…

De Knikpiramide van Snofroe
Assassin’s Creed Origins begint een beetje rommelig, door tussenfilmpjes die in rap tempo van locatie wisselen en daarbij ook nog eens aanzienlijke tijdsprongen maken. Een korte recap: Bayek steekt in de Knikpiramide van Snofroe (in het Engels Bent Pyramid of Sneferu) ‘The Heron’ Rudjek neer; een van de gemaskerde figuren die betrokken was bij de moord op zijn zoon. Direct na deze scène verplaatst de game zich naar het zuiden van Siwa, waar Bayek tijdens zijn terugreis geconfronteerd wordt door Rudjeks bodyguard en waar het vechtsysteem wordt uitgelegd.
Die piramide waar Bayek zijn eerste doelwit omlegt, kun je later in de game opnieuw bezoeken. De Knikpiramide van Snofroe ligt namelijk in de Saqqaraa-nome, een gebied ten zuidoosten van Siwa, waar de game begint. Wanneer je deze piramide opnieuw betreedt haalt Bayek herinneringen op aan zijn eerste sluipmoord en kun je zelfs een interessante zijmissie starten die hierop inhaakt. Bezoek ook zeker het dorp Nitria dat in de buurt ligt van de piramide als je meer wil weten over de directe gevolgen van de moord op Rudjek. Niet iedereen is namelijk even blij met Bayeks roekeloze actie.

Hotep-grot
De moderne tijdlijn werd in vorige Assassin’s Creed-games nauwelijks benut, maar in Origins doet Ubisoft opnieuw een poging om een interessant verhaal over de hedendaagse Templars en Assassins te vertellen. We kruipen namelijk in de huid van Layla, een Abstergo-medewerker die de sarcofaag van Bayek heeft gevonden in een grot in Egypte en deze aansluit op de Animus, waardoor we Bayeks dna-herinneringen kunnen herbeleven. Maar wat als we je vertellen dat je deze grot ook kunt bezoeken ten tijde van het Oude Egypte?
De grot waar Layla zich in verschuilt heet namelijk officieel de Hotep-grot en deze ligt in de Qattara-depressie, een klein stukje naar het oosten vanaf Siwa. We zullen niet te veel verklappen, maar wanneer je de grot binnenloopt wordt vanzelf duidelijk waarom de sarcofagen van Bayek en Aya zich precies in deze grot bevinden. Tevens vind je hier ook een legendarisch wapen verstopt… en een roedel hyena’s met een level van rond de twintig, dus wees op je hoede.

Tombe van Cheops
Vorige week werd een nieuwe vondst gedaan in de piramide van Gizeh: onderzoekers hebben een verborgen ruimte ontdekt in de Tombe van Cheops – een historische ontdekking van jewelste. Op het internet werden gelijk grappen gemaakt dat Assassin’s Creed Origins misschien gepatcht moest worden om de nieuwe vondst in de game te verwerken, maar Ubisoft heeft hier de laatste lach. Wat blijkt nu: deze pas ontdekte geheime kamer zit al in de game!
Je kunt niet ontkennen dat Ubisoft zijn huiswerk goed heeft gedaan. Het ontwikkelteam van Origins werkte namelijk nauw samen met de architect Jean-Pierre Houdin, die het bestaan van de geheime kamer allang had voorspeld. Ubisoft besloot om de ruimte in kwestie alvast in de game te verwerken, met de verwachting dat deze binnenkort ook in het echt ontdekt zou worden. Dat die ontdekking bijna gelijktijdig met de release van de game plaatsvindt, is natuurlijk wel ontzettend toevallig.
De Tombe van Cheops (Engels: Tomb of Khufu) vind je in een van de grote piramiden in Gizeh en is te betreden via een kleine ingang aan de noordkant van de piramide. Zodra je op een enorme schatkamer stuit, weet je dat je de geheime ruimte in kwestie hebt gevonden. De kamers zelf zijn misschien niet zo indrukwekkend om te zien, maar alleen al het feit dat je een digitale toerist bent in een geheime ruimte die ten tijde van de ontwikkeling van de game formeel nog niet ontdekt was, maakt een bezoekje aan deze tombe al waard.

De desolate woestijn op het midden van de dag
We spelen hier een beetje vals aangezien de woestijn niet echt een aangewezen locatie is in de game, maar zo’n beetje een kwart van de map beslaat, maar daar hebben we onze redenen voor. Onder de juiste omstandigheden zijn hier namelijk heel bijzondere dingen te zien.
Stuur Bayek maar eens de zuidelijke Desheret-woestijn in als de zon hoog aan de hemel staat en laat hem een tijdje ploeteren door het zand. Voel je niet al te schuldig als de arme man begint te strompelen en de zon tevergeefs probeert te blokkeren met zijn handen, want het resultaat is het waard. We doelen natuurlijk op het zien van een fata morgana. De luchtspiegelingen die je kunt ontdekken variëren van een onschuldig bloemetje midden in het zand tot een regenstorm van… nou ja, daar mag je zelf achter komen. Vergeet je zonnebrandcrème niet.
Natuurlijk valt er veel meer te ontdekken en zien in Assassin’s Creed Origins. Heb jij nog een interessante locatie gevonden of ontdekking gedaan? Laat het ons vooral weten in de comments, of deel een screenshot via de Photo Mode!