in

Pokémon the movie: I Choose You review – Een onsamenhangende nostalgiereis


Vorig jaar bestond Pokémon twintig jaar en dat hebben we geweten. Pokémon Go kreeg hordes gamers en niet-gamers de deur uit om als een malle achter de beestjes aan te rennen, en de 3DS vloog over de toonbank dankzij Pokémon Sun en Moon. Deze games werden ook nog eens gegoten in een gloednieuwe animeserie. Het enige wat bij ons nog ontbrak was de nieuwe film, Pokémon: I Choose You. Die hebben we nu eindelijk gezien.

I Choose You is tegen verwachtingen in niet het eerste seizoen van de originele serie in filmformaat. In plaats daarvan is het een reboot van de serie, waarin de tienjarige Ash Ketchum begint aan zijn reis om de beste Pokémaster van de wereld te worden. Tijdens deze reis ontmoet hij nieuwe personages, reist hij door gebieden uit verdere regio’s dan Kanto en komen pokémon van alle regio’s voorbij om Ho-Oh te ontmoeten.

Nostalgiemeter
Met vijf volwassenen een Pokémon-film bezoeken is een bijzondere ervaring. Aan de ene kant is het overduidelijk dat de film is gericht op kinderen, maar anderzijds zit de film propvol met momenten waardoor de nostalgiemeter door het plafond gaat. De eerste ontmoeting met Pikachu is even grappig en schattig als altijd en we werden bijna emotioneel tijdens het ‘Butterfree-moment’. Veel van de memorabele gebeurtenissen uit de anime worden met een twist gepresenteerd, zodat ze in ieder geval niet saai worden.

Ook keert een flink aantal personages terug, waarvan Ash uiteraard de belangrijkste is. Vergeleken met de serie en andere films maakt Ash een interessante ontwikkeling door met betrekking tot wat het betekent om pokémontrainer te zijn. De boodschap ligt er veel te dik bovenop, maar het moment dat Ash zijn keuze voor Pikachu als eerste pokémon in twijfel trekt raakte ons recht in het hart. Des te spijtiger is dat weinig andere personages de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. Verity en Bonzi sluiten zich aan bij Ash om de regenboogveer aan Ho-Oh te brengen, maar hebben niet de komische karaktereigenschappen van Misty en Brock. We hadden toch graag nog een keer gezien hoe Brock zich laat opsluiten door Agent Jenny.

We kunnen daarnaast niet het gevoel onderdrukken dat de film ook is gemaakt om de nieuwe games te promoten. Pokémon uit Sun en Moon zijn samen met de originele generatie pokémon prominent aanwezig en voor en na de film worden we er een aantal keer aan herinnerd dat er ook Pokémon-games bestaan. Desondanks komt de mix van nieuwe en oude pokémon goed uit de verf. Verschillende legendarische pokémon worden neergezet als de mystieke wezens die het horen te zijn en de altijd schattige Piplup tovert met zijn gepiep een glimlach op ons gezicht.

Prachtige animatie
Verder valt op dat I Choose You de mooist geanimeerde film tot nu toe is. De stijl van de oude serie is uitstekend overgenomen en oogt haarscherp en ontzettend kleurrijk. Vooral momenten van zonsondergang of de schilderachtige manier waarmee de regenboogveer Ash en zijn vrienden de weg wijst zijn nog nooit zo mooi geweest. Ook de soundtrack van Shinji Miyazaki is dik in orde. Hij nam eerder vrijwel de gehele serie onderhanden. Wel hadden Nederlandse bioscopen de Engelse versie van het wereldberoemde themanummer op mogen zetten, want de Nederlandse versie is niet om aan te horen.

Concluderend is Pokémon: I Choose You geen goede film. Het verhaal springt van hot naar her en de meeste personages zijn zo oppervlakkig als een Mantine. Nee, het gaat om de fijne nostalgische momenten die talrijk aanwezig zijn. In moeilijkheden raken door een groep wilde pokémon, schuilen voor de regen in een grot en pokémon ontmoeten die alleen in legendes voorkomen. Mocht je niet voor jezelf naar de film gaan, doe het dan voor je kleine neefje. Want kinderen van nu worden net zo in de film gezogen als wij twintig jaar geleden.

Door Jacco Peek.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uitbreiding voor Total War: Rome 2 voegt campagne toe

Fun: Bowser reageert op alle outfits in Super Mario Odyssey