Het is al jaren een soort traditie om de allereerste DOOM over te zetten naar ieder denkbaar apparaat. Op die manier heeft bijna iedere console, telefoon, wasmachine en printer (soms met een beetje hacken) een speelbare versie van de legendarische shooter. Die traditie wordt met de nieuwste DOOM deel nu ook hooggehouden, want die is namelijk nu ook speelbaar op de Switch.

Een groot deel van wat de meest recente DOOM zo geniaal maakt is de technische krachtpatserij. De intense vuurgevechten zouden niet half zo lekker spelen als de game niet in een constante 60 frames per seconde zou draaien. Dat het er allemaal ook nog eens bijzonder strak en ranzig uitziet maakt het helse feestje compleet. De Switch heeft echter een stuk minder krachtige hardware en daarmee gaat helaas ook een deel van wat DOOM zo goed maakt verloren.
Klein technisch wonder
Zo moet de Switch-versie het met 30fps en duidelijk minder scherpe textures doen. Een spijtig en tegelijkertijd ook begrijpelijke knieval. Het is echter een klein wonder te noemen hoe fijn de game nog steeds speelt. Wat snelheid betreft lijkt deze port nauwelijks wat ingeleverd te hebben en daardoor is de actie eigenlijk nog net zo intens en bruut als op veel sterkere apparaten. Speel een uurtje en het valt niet eens meer op dat het spel eigenlijk niet optimaal draait.

Geen Snap Map
DOOM is op de Switch een behoorlijke complete overzetting, maar een cruciaal onderdeel uit de release van vorig jaar ontbreekt. De mogelijkheid om zelf shootouts in elkaar te knutselen met Snap Map ontbreekt helaas. Gezien het feit dat deze functie op de PlayStation 4 en Xbox One al niet bepaald vlot werkt is dat geen enorme verrassing, maar omdat sommige spelers best veel toffe maps hadden gemaakt alsnog een kleine teleurstelling.
Op de Switch heeft DOOM bovendien het voordeel van draagbaarheid. In de trein, op de wc en in bed kun je op die manier menig demon de nek omdraaien. Ideaal voor first person shooters zijn de Joy Cons niet, door de ongelijke plaatsing van de sticks, maar ook dit is een beetje gewenning. Speel je deze uitvoering docked en op de tv dan vallen de technische beperkingen veel meer op. De framerate zakt veel sneller in wanneer het een beetje druk wordt op het scherm en dat de omgevingen er niet zo gelikt meer uitzien valt ook veel meer op.
Rip and tear until it’s done
Mocht je DOOM nog niet gespeeld hebben en niet zo veel problemen hebben met het feit dat dit overduidelijk niet de beste versie van de game is, dan staat je desondanks een van beste singleplayer-shooters in jaren te wachten. Inhoudelijk gezien is DOOM op de Switch exact hetzelfde als de eerder uitgebrachte versie, in al zijn glorieuze glorie. In DOOM hoef je niet te herladen, maar blijf je schieten tot je magazijn leeg is en in DOOM hoef je geen dekking te zoeken, maar moet je juist zo agressief mogelijk spelen wanneer je bijna het loodje legt.

De vuurgevechten in DOOM hebben bovendien een moordend tempo waardoor je vooral geen seconde stil moet staan en gevaar van alle kanten komt in de vorm van lugubere demonen. Met de speciale Glory Kills, die je in kunt zitten wanneer vijanden op het randje van de dood staan, zorg je ervoor dat ze op de meest gruwelijke manier omlegt en dat je health kunt terugverdienen. Afgescheurde kaken, opengespleten schedels en ontplofte ingewanden maken van DOOM misschien wel de meest gewelddadige game op de Switch tot nu toe.
Get your ass to Mars
Micro SD-kaart verplicht
Ben je van plan DOOM digitaal of fysiek aan de schaffen, dan is het wel zo handig om te weten dat het spel behoorlijk wat ruimte op de harde schijf van je Switch inneemt. Haal je de game in de eShop dan kan je makkelijk op 23GB rekenen. Koop je de game fysiek dan moet je de multiplayer los downloaden. Die neemt zo’n 9GB in beslag. Tenzij je van plan bent om je Switch alleen als DOOM-machine te gebruiken moet je er dus bijna verplicht een micro SD in steken.
De wapens waarmee je de vijanden voor zo’n Glory Kill ‘opwarmt’, zijn verrassend veelzijdig en bovendien geheel naar eigen inzicht aan te passen met allerlei upgrades. Denk bijvoorbeeld aan de granaatlanceerder voor je shotgun of mini-raketten voor je machinegeweer. Hoe strak de gameplay met dit wapentuig wel niet in elkaar steekt wordt wel bewezen in de Arcade modus, waarin je zo ‘schoon’ mogelijk moet spelen om medailles binnen te halen in de bestaande levels. De begeleidende soundtrack vol snoeiharde gitaren is hierbij ondertussen de niets minder dan geniale kers op de taart.
Iets minder in your face is het verhaal, dat op zijn eigen subtiele manier wel minstens zo gevat is. De al behoorlijk gestoorde fictie van de vorige games wordt in dit deel gewoon meegenomen, maar dan wel met een dikke knipoog. Alle remmen gaan op dit gebied helemaal los wanneer je in de latere levels steeds dieper in de Marsbasis terecht komt. Lees dus vooral de achtergrondinformatie die je er en der op kan pikken.

Draagbare deathmatch
De fantastische singleplayer van DOOM stond vorig jaar terecht in de schijnwerpers, maar een ander onderdeel van de game komt misschien op de Switch juist wel beter tot zijn recht. Wat multiplayer-shooters betreft heeft DOOM op Nintendo’s console een stuk minder concurrentie. Dat deze speelstand niet zo uniek voelt als de singleplayer is daardoor ineens een stuk minder kwalijk.

Als online shooter is Doom met alle downloadable content inbegrepen meer dan competent. De actie voelt nog steeds snel, er zijn toffe maps en een aantal geinige speelstanden, met onder andere een versie van King of the Hill waarin de heuvel zich constant door de map heen beweegt. Het is ook mogelijk om tegen bots te spelen wanneer je het niet zo ziet zitten om door menselijke tegenstanders afgemaakt te worden. Met een uitgebreid levelsysteem, vrij te spelen outfits en om de mogelijkheid om zelf als demon te spelen is DOOM online een compleet ander vermakelijk beest.
Doom is vanaf 9 november verkrijgbaar op de Nintendo Switch voor 59,99.