in

Wat willen we zien in The Elder Scrolls 6? – De volgende stap voor Bethesda


Door alle re-releases zou je het misschien bijna vergeten, maar The Elder Scrolls 5: Skyrim is al zes jaar oud. Dat is bejaard in gamebegrippen, maar een echt vervolg (The Elder Scrolls Online tellen we voor het gemak even niet mee) is tot nu toe uitgebleven. Bethesda zelf gaf eerder dit jaar al aan dat een zesde deel in de fantasyreeks nog niet in ontwikkeling is, dus misschien is dit wel het ideale moment om enkele van onze grootste wensen van een vervolg op Skyrim te delen.

Quests met betekenis
Skyrim heeft genoeg quests om je honderden uren bezig te houden, maar hoeveel van deze opdrachten kun je je nog daadwerkelijk herinneren? Veel van de quests in Skyrim komen op hetzelfde neer of leveren nauwelijks een boeiende beloning op. Het zijn er inderdaad wel heel erg veel, maar de kwaliteit ligt nou niet bepaald hoog.

Sinds 2011 zijn er een heleboel games verschenen die Skyrim op dit gebied hebben weten te overtreffen. De meest voor de hand liggende titel is The Witcher 3: Wild Hunt die zelfs van de simpelste fetchquest een interessant en meeslepend verhaal weet te maken. In The Elder Scrolls 6 mag de hoeveelheid dus best wat teruggeschroefd worden om vooral optionele missies te geven die meer opleveren dan alleen wat extra ervaringspunten. Een memorabele ervaring is ten slotte veel meer waard.

Houd het (niet te) klein
Groter is beter, dat is meestal het idee als het om vervolgen gaat, maar grote games hebben ook zo hun nadelen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de hele spelwereld interessant is om te verkennen? Dat is bijna niet te doen en daarin gingen de vorige Elder Scrolls-titels nog wel eens de mist in. Alle kerkers in Skyrim beginnen na verloop van tijd op elkaar te lijken en je neemt het wel erg vaak op tegen dezelfde vijanden.

Daar mag best verandering in komen. Een grote wereld is niet altijd leuker als je het merendeel van de tijd tegen dezelfde vijanden aan het vechten bent of steeds door dezelfde ogende kerkers loopt. Een openwereldgame zoals deze moet eigenlijk om iedereen hoek een nieuwe verrassing hebben en als dat ten koste moet gaan van kilometers aan lege vlaktes is dat helemaal prima.

Doei bugs
Games als Skyrim en Fallout staan er eigenlijk een beetje om bekend: bugs. In een wereld waarin zo veel mogelijk is kan het ook bijna niet anders. Soms pakken ze best grappig uit, als je bijvoorbeeld gelanceerd wordt wanneer je geraakt wordt door een reus, of wanneer je een winkelier kan bestelen door een emmer op zijn hoofd te zetten. Andere keren verpesten ze je speelplezier wanneer een belangrijk persoon in een questline ineens onder de vloer is verdwenen en weigert tevoorschijn te komen.

Het is daarom de hoogste tijd dat Bethesda werkt maakt van zijn oude engine die verantwoordelijk is voor al deze bugs. Helemaal vrij van glitches kunnen openwereldgames waarschijnlijk nooit worden, maar zodra ze je uit de ervaring halen moeten ze aangepakt worden. De reden dat Fallout 4 uiteindelijk niet zo speciaal aanvoelde, had veel te maken met het feit dat het toch weer als dezelfde buggy game aanvoelde als zijn voorganger.

Beperk de speler
In Skyrim ben je de legendarische Dragonborn, de langverwachte held die de wereld moet redden. Daarnaast ben je ook een rebellenleider, erelid van de Thief’s Guild, de leider van alle tovenaars en een ongekend goede smid. Met zo’n CV kun je in heel Tamriel wel terechtkomen. Toch voelt het ergens ook wel een beetje gek dat je zo’n ontzettende alleskunner bent.

Eigenlijk zou het veel toffer zijn als The Elder Scrolls 6 veel meer zou draaien om je eigen keuzes. Besluit je je aan te sluiten bij een factie, dan ben je bij de andere niet meer welkom. Op die manier worden er misschien grote delen van de game voor je afgesloten, maar dat geeft je tegelijkertijd ook net weer dat beetje immersie dat deze games zo vet maakt. Keuzes horen tenslotte echte gevolgen te hebben.

Introduceer de Imga
Wie geïnteresseerd is in de lore van The Elder Scrolls kan genoeg informatie vinden over allerlei gebeurtenissen en personages die in de games zelf nooit voorkomen. Er zijn figuren, rassen en monsters die om de zoveel tijd weer opduiken in de verschillende werelden, maar daarbuiten is een nog veel groter universum.

Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van de Imga? Dit ras van intelligente apen leeft in bomen en doen zich het liefst voor als elven. Tot nu toe is de kennis over deze wezens beperkt tot een vermelding in een boek en een enkele schets hier en daar. Het is daarom de hoogste tijd dat The Elder Scrolls 6 hier verandering in gaat brengen. De Imga moeten hun plek innemen naast de Bosmer, Khajiit, Nord en Redguard!

Laat het vooral een singleplayerervaring zijn
Het belangrijkste punt hebben we voor het laatst bewaard. Als er iets vooral niet moet veranderen in The Elder Scrolls 6, is dat de game vooral een singleplayerervaring moet blijven. The Elder Scrolls Online is een toffe ervaring, maar er gaat niets boven het gevoel dat je krijgt wanneer je helemaal in je uppie een nieuw gebied aan het verkennen bent.

Laat het multiplayerelement daarom maar aan andere series of aan mods over. The Elder Scrolls moet gewoon – heel puur – blijven draaien om de speler en het fantasierijk om hem of haar heen. Er is een reden dat Skyrim na al die jaren nog altijd op allerlei systemen (het)verschijnt: er zijn miljoenen spelers die veel liever alleen op avontuur gaan in een immense wereld.

Wat wil jij absoluut wel of niet zien in The Elder Scrolls 6? Laat het in de reacties weten!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op Verzoek – De lelijkste blote voeten in games

Spelers kunnen nu online giften met nieuwe Xbox One-feature