in

Update: Nederlandse Kansspelautoriteit start ook onderzoek naar lootboxes


Update: Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit doet onderzoek naar lootboxes in games. Het gaat hier niet alleen om de lootboxes van Battlefront 2 en Overwatch, maar ook om andere games waarin een dergelijke systeem gebruikt wordt. Deze games zijn immers niet de eerste die lootboxes bevatten.

De Nederlandse Kansspelcommissie laat weten aan NU.nl: “In Nederland is een kansspel altijd vergunningsplichtig. Voor online kansspelen hebben we nog geen vergunningsstelsel.”

Dit betekent echter niet dat kansspelen zomaar online aangeboden mogen worden. Als na onderzoek blijkt dat het hier inderdaad om gokken gaat, dan zouden lootboxes in de toekomst verboden kunnen worden. In 2016 werd een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, die nu nog door de Eerste Kamer moet komen.

Vandaag heeft Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming over het kansspel-karakter van lootboxes in videogames. De gastcolumn van ICT-jurist Arnoud Engelfriet op Gamer.nl werd als een van de bronnen gebruikt voor de vragen.

Origineel bericht: De Belgische kansspelcommissie is een onderzoek gestart naar de lootboxes in Star Wars: Battlefront 2 en Overwatch.

De discussie rondom lootbox-systemen in games is al langere tijd aan de gang. Een van de grote discussiepunten is of deze systemen eigenlijk een vorm van gokken zijn. EA heeft na veel kritiek het lootbox-systeem in Star Wars Battlefront 2 aangepast, maar niet verwijderd.

Nu is de kansspelcommissie van België een onderzoek gestart naar de lootboxes in Overwatch en Battlefront 2 om te bepalen of het hier inderdaad om gokken gaat of niet. De kansspelcommissie maakt zich in dit geval vooral zorgen voor minderjarigen, omdat zij onder sociale druk makkelijker meer geld uitgeven. Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, vertelt VTM Nieuws :

“Als er sprake is van kansspel, dan kan dat niet zonder vergunning van de Kansspelcommissie. Als je iets wilt hebben, maar je kunt niet weten of dat wat je koopt datgene ook bevat, dan ben je dus eigenlijk aan het gokken.”

Ook al klinkt dit als een oordeel is het onderzoek nog niet afgerond en kan dus nog geen definitieve uitspraak gedaan worden. In het ergste geval kan dit onderzoek er toe leiden dat EA honderdduizenden euro’s boete moet betalen of de game uit de schappen moet halen.

Hierbij moet gezegd worden dat dit onderzoek niet alleen gevolgen zal hebben voor Star Wars: Battlefront 2 en Overwatch, maar voor alle games met lootbox-systemen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Spelers kunnen nu online giften met nieuwe Xbox One-feature

The Elder Scrolls V: Skyrim Switch review – Touch the Sky one last time