in

De Sims 4 (PS4) review – Dezelfde game met minder controle


Het leven van een single kerel in Brabant gaat niet over rozen. Dag in, dag uit werk ik mij het leplazarus om mijn prachtig zelf ontworpen huis af te betalen. Mijn vrije tijd besteed ik aan sporten om nog een beetje fatsoenlijk voor de dag te komen (al zou wat minder frisdrank en fastfood waarschijnlijk meer zoden aan de dijk zetten) en probeer ik vrouwen te ontmoeten en die thuis uit te nodigen, in de hoop dat ze nog een beetje onder de indruk zijn van dat huis. Rijk ben ik natuurlijk niet, maar misschien dat mijn woonsituatie die indruk wekt. Fake it till you make it.

Maar wat ik ook doe, de vrouwen lijken maar niet geïnteresseerd in wat ik te bieden heb. Ik probeer nieuwe hobby’s in mijn leven te injecteren. Zo speel ik sinds kort gitaar en ook al klinkt de gemiddelde Carnavalskraker nog zuiverder, je zou toch denken dat ik snel iemands hart verover wanneer ik mijn gare versie van Wonderwall speel. Ik heb zelfs een zwembad in mijn tuin aangelegd waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt tijdens de vele feestjes die ik geef, maar een vriendin levert het mij niet op.

Het helpt natuurlijk ook niet dat mijn huis hier en daar niet precies is zoals ik mij had voorgesteld. De huiskamer is prachtig, maar de rest van mijn huis is een beetje afgeraffeld omdat het bouwen niet bepaald van een leien dakje ging. Ik moet het ook doen met minder mogelijkheden dan dat ik gewend ben. In een ‘vorig leven’ had ik veel meer bouwmogelijkheden, meubels en andere bezigheden om mijn leven invulling mee te geven. Als mijn leven een game zou zijn, dan is het een beetje alsof ik na de beste versie van een game, nu opeens een beetje onnodige port speel.

Minder controle
Alle gekheid op een stokje: mijn leven is natuurlijk ook gewoon een game, tenminste, wanneer ik De Sims 4 speel. De hierboven beschreven situatie schetst niet mijn échte leven, maar mijn niet onaardige doch frustrerende ervaring met De Sims 4 op de PlayStation 4.

Ondanks dat ik verkies al mijn games op console te spelen, kan ik niet ontkennen dat games als De Sims gewoonweg het meest geschikt zijn voor de pc (en Mac). De besturing met muis en toetsenbord is vele malen preciezer, wat het bouwen van huizen en je eigen Sims zoveel makkelijker maakt. Op een of andere manier heb ik met dit soort games op consoles een beetje het gevoel dat ik niet helemaal de controle heb over wat ik speel. De DualShock 4-controller kan in dit geval een comfortabele muis en toetsenbord simpelweg niet vervangen.

De besturing is eigenlijk nauwelijks aangepast voor de PS4-versie. Met de analoge sticks bestuur je een cursor om de verschillende menu’s en opties aan te klikken of je huis te bouwen op een grid. Waar dit erg natuurlijk aanvoelt op pc, omdat je alleen maar de juiste optie of plek aan hoeft te wijzen met je muis, kost het op de console wat meer tijd. Wat dat betreft had EA er goed aan gedaan de Touchpad van de DualShock 4-controller beter in te zetten. Hoewel je precies op dezelfde manier Sims en huizen kan bouwen als in de pc-versie, zorgt de langzamere besturing ervoor dat je sneller je geduld verliest. Na veel gedoe had ik eindelijk een toffe woonkamer gebouwd, maar in de rest van het huis had ik hierdoor eigenlijk weinig zin meer, waardoor ik dat afraffelde.

Daar komt ook nog eens bij dat je qua content met de basisgame begint. De pc-versie heeft inmiddels tientallen uitbreidingen die allerlei toffe objecten, gebouwen en situaties toevoegen aan de game, maar die zijn hier nog niet aanwezig. Er zijn al een aantal uitbreidingspakketten die gekocht kunnen worden (waaronder eentje dat vampiers toevoegt) en de komende maanden zullen er vast meer verschijnen. Als je de pc-versie al hebt, ga je daar natuurlijk niet weer je zuurverdiende geld aan uitgeven, maar nieuwkomers hebben een behoorlijke stroom aan nieuwe content in het vooruitzicht. Wat ons betreft was het eerlijker geweest als je je Origin-account had kunnen koppelen aan de game om zo te checken welke uitbreidingen je al voor de pc-versie had aangeschaft, om die hier gratis beschikbaar te stellen, maar het mocht niet zo zijn.

Wel solide
Het is echter niet allemaal negatief. Bepaalde elementen die pas later aan de pc-versie zijn toegevoegd via gratis patches, zoals zwembaden, kelders en kleuters, zijn hier gewoon al aanwezig. De pc-versie was bij release een wel érg uitgeklede versie van de Sims-games die we kennen en hoewel EA dat na verloop van tijd heeft gecorrigeerd, is het fijn dat de PS4-versie dit soort elementen al meteen bevat.

Ook technisch gezien hebben PS4-gamers niets te klagen. De game draait als een zonnetje, zonder merkbare problemen met de framerate of bugs. Natuurlijk, Sims gedragen zich niet altijd volledig natuurlijk en doen weleens iets wat het daglicht niet kan verdragen, maar dat is onderdeel van de charme van de game.

We kunnen ons echter niet voorstellen dat iemand die een pc heeft, De Sims 4 op PlayStation 4 gaat kopen. De pc-ervaring is door de preciezere en snellere besturing gewoonweg veel prettiger. In de PlayStation-versie voelt het alsof je opeens, uit het niets, voor de rest van je leven op stelten moet lopen. Natuurlijk, het is mogelijk, maar het is zo veel simpeler om met je beide benen op de grond te staan. Voor mensen met alleen een PS4 is dit een degelijk functionerende versie van De Sims 4, die uitgebreider is dan de oorspronkelijke pc-versie en na verloop van tijd ook alle (betaalde) uitbreidingspakketten ontvangt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Elder Scrolls V: Skyrim Switch review – Touch the Sky one last time

Hoe word je een piraat met Sea of Thieves – Trailer