in

Pokémon Nuzlocke – Van ongedierte naar beste vriend


Dat Pokémon een zeer geliefde franchise is spreekt voor zich. Veel fans kopen al jaren games uit de serie en ontdekken met veel plezier de nieuwe verhalen, wezens en gameplayelementen die deze titels te bieden hebben. Toch zijn er veel ervaren gamers voor wie de campagnes van de Pokémon-games geen echte uitdaging vormen. Door het gebrek van een aanpasbare moeilijkheidsgraad groeide een fanproject uit tot een populaire manier om toch aan de slag te gaan met de franchise.

Bedenk je eigen regels
In 2010 besloot een verveelde jongen uit Californië dat het tijd werd om weer eens Pokémon te spelen. Hij haalde zijn oude Pokémon Ruby-cartridge uit de kast, maar kon zichzelf niet langer vermaken met het verhaal dat hij al zo vaak had uitgespeeld. Toen bedacht hij zich dat hij zichzelf een uitdaging kon geven door zich aan twee extra regels te houden:

  • Hij mocht alleen de eerste pokémon vangen die hij tegenkwam op een route. Als deze pokémon per ongeluk verslagen werd of de pokémon wegrende, was de kans verspeeld en moest hij wachten op een volgende route om aan een nieuw teamgenootje te komen;

  • Als een pokémon verslagen werd (fainted), dan was deze dood en moest hij vrijgelaten worden.

Dit zorgde er niet alleen voor dat de game voor de spelende jongen moeilijker werd, maar ook dat hij een band opbouwde met pokémon die hij normaal gesproken nooit zou gebruiken; zo werd Zubat opeens een gewaardeerd teamgenoot. Immers worden spelers met deze regel gedwongen om alles uit de wezens te halen wat er in zit en om goed na te denken over gevechtsstrategieën.

Toen hij merkte hoe interessant deze uitdaging eigenlijk was, besloot hij dit te delen met anderen. Hij vertaalde zijn ervaringen naar zelfgetekende webcomics, die hij postte op 4chan. In deze strips kregen zijn pokémon ook een echte persoonlijkheid mee. Toen hij Seadot moest tekenen, merkte hij waarschijnlijk op dat dit beest geen gezicht heeft en dus geen gezichtsuitdrukkingen kan maken. Hij besloot het wezen in ieder geval te voorzien van John Locke’s gezicht uit de serie Lost. De pokémon evolueerde in Nuzleaf, waarna hij een dramatische dood stierf. Het project inspireerde anderen om de Pokémon-games op dezelfde manier te spelen. Spelers noemden deze speelwijze ‘Nuzlocke’, gebaseerd op de combinatie van de namen Nuzleaf en Locke.

Speel het zelf
Om een Nuzlocke-uitdaging te voltooien moeten spelers, zoals hierboven uitgelegd, een Pokémon-game uitspelen met bepaalde zelf opgelegde regels. Vaak wordt afgesproken dat een game uitgespeeld is wanneer de Pokémon League verslagen is. Omdat het hier niet gaat om officiële spelregels kunnen spelers veel regels zelf bepalen. Hoewel de Nuzlocke-uitdaging oorspronkelijk maar twee regels toevoegde aan het spel, zijn er nog een paar andere regels waar liefhebbers zich over het algemeen aan houden:

  • Spelers geven hun pokémon koosnaampjes. Dit zorgt ervoor dat de speler een emotionelere band opbouwt met de beestjes, waardoor een verlies extra hard aankomt;

  • Als een speler verslagen wordt (white-out) dan is het spel voorbij, ook al heeft deze nog pokémon achtergehouden in de box;

  • Alleen pokémon die de speler zelf gevangen heeft mogen gebruikt worden. Veel Nuzlockers kiezen ervoor om een dobbelsteen te gooien om te bepalen welke starter zij krijgen;

  • De game mag niet herstart worden als het even mis gaat. Dat zou de hele essentie van de uitdaging verpesten.

Daarbij zijn er nog een hele hoop regels die naar wens kunnen worden toegevoegd, maar niet als noodzakelijk gezien worden. Zo wordt de Battle-modus vaak op SET gezet. Dit houdt in dat er niet gratis gewisseld kan worden van pokémon tijdens gevechten tegen trainers. Over het algemeen wordt dit gezien als de originele Hard-modus van de game.

Ook kiezen de meeste Nuzlockers ervoor om in nieuwere spellen de Experience Share uit te zetten. In games als Pokémon Sun en Moon zorgt deze er namelijk voor dat pokémon die niet vechten ook levels erbij krijgen. Hierdoor kunnen wezens sterker worden zonder dat deze in gevaar gebracht worden en dat druist tegen het principe van de Nuzlocke in. Tenslotte is de Nuzlocke-uitdaging niet alleen bedoeld om een moeilijkheidsgraad toe te voegen aan de game, maar ook om Pokémon en zijn wezens op een emotioneel intenser niveau te ervaren. Misschien is het de moeite waard om het zelf ook eens uit te proberen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hunter Attack Chopper en Black Friday-kortingen in GTA Online

EX Raid Battles aangepast in Pokémon Go