in

Vijf Japanse tekenfilms die je als Ni No Kuni-fan zal waarderen


Helaas redde Level-5 het net niet voor de kerstdagen, maar in januari verschijnt Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom. Het is vijf jaar na de release van het origneel en we hopen natuurlijk dat Revenant Kingdom net zo dromerig, prachtig en uitdagend wordt als Wrath of the White Witch. Om alvast in de stemming te komen, selecteerden we vijf films die je alvast kunt kijken om in de juiste stemming te komen.

Spirited Away
We beginnen met een filmhuis die je nooit mag vergeten wanneer je het over Japanse anime hebt: Studio Ghibli. Deze enorme filmgigant wordt ook wel de Japanse Disney genoemd, dankzij de dromerige sferen en de geweldige animatiekwaliteit. De studio hielp dan ook mee met de vormgeving van het originele Ni No Kuno. Ghibli vertelt vaak nog vreemdere, fantasierijke verhalen, die soms van het ene op het andere moment omzwaaien in heel iets anders. Spirited Away is daar een klassiek voorbeeld van. Dit meesterwerk van Hayao Miyazaki vertelt het verhaal over Chihiro Ogino, een klein meisje dat verhuist naar een nieuwe buurt en daarin verzeild raakt in de geestenwereld, waaruit ze haar in varkens omgetoverde ouders moet redden. Geen alledaagse vertelling, maar toch een sprookjesachtig verhaal over de kracht van liefde, zonder daarbij belangrijke thema’s als dood te vergeten.

Your Name
Makoto Shinkai maakte dit jaar furore met het wonderlijke Your Name. Eerder werd hij in Japan bekend met de films The Place Promised in Our Early Days, Voices of a Distant Star en Children Who Chase Lost Voices. Your Name is geen familieverhaal zoals Spirited Away, maar gaat over twee leerlingen op de middelbare school die plotseling van lichaam wisselen. Uiteindelijk beginnen ze met elkaar te communiceren en is het de vraag of ze elkaar ooit echt zullen ontmoeten. Een bijzonder romantisch verhaal dat je naar een andere wereld vervoert.

Paprika
Paprika is visueel gezien een heftige animefilm. Mensen vervormen of veranderen in vreemde wezens en er zit een aanzienlijk meer actie in dan in bovenstaande films. Paprika doet denken aan Inception, al hebben ze verder niets met elkaar te maken. De tekenfilm is gebaseerd op het boek van Yasutaka Tsutsui, dat gaat over het betreden van je dromen. Dat is iets dat psychiater Atsubo Chiba toepast via een apparaatje. Als dat apparaatje gestolen wordt, moet de droomversie van de psychiater, Paprika, eraan te pas komen om de dieven op te sporen. Enorm spannend en aanzienlijk minder complex dan Inception, maar minstens zo vreemd.

Wolf Children
Zoals de titel al doet vermoeden, draait Wolf Children om Mowgli-achtige kinderen, die gedeeltelijk mens en gedeeltelijk wolf zijn. Deze film van Mamoru Hosoda (die ook werkte aan een One Piece-film en Digimon: The Movie) volgt Hana, die met haar kinderen verhuist naar het platteland nadat hun vader (die weerwolf is) komt te overlijden. Enerzijds volg je de worsteling van een moeder met speciale kinderen, anderzijds diezelfde worsteling van de kinderen zelf. Het is een vreemd verhaal met een heleboel stille stukken die worden afgewisseld met emotie, dat weer een heel andere vorm van familie toont dan in de meeste animefilms: namelijk die van een alleenstaande moeder.

Summer Wars
We blijven nog even bij Mamoru Hosada, want hij maakte ook Summer Wars. Dat is wederom een film waarin een gezin naar het platteland afreist, maar dan met een techie twist. Het jongetje Kenji mag een paar dagen het vriendje van zijn crush Natsuki spelen en dat vindt hij geweldig. Hij is echter nogal een gadgetfreak en wanneer hij op zijn telefoon een rekensom krijgt en die oplost, komt hij in een virtuele wereld vol avatars terecht, waar een gevaarlijk artificial intelligence-monster genaamd Love Machine allerlei accounts aan het hacken is. Chaos in de virtuele wereld dus, terwijl Kenji ook nog te stellen heeft met de gebeurtenissen in de echte wereld.

Dit zijn vijf heerlijke Japanse animefilms, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Heb jij hier nog een mooi exemplaar aan toe te voegen? Laat het weten in de reacties.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vier de feestdagen met update voor Animal Crossing: Pocket Camp

Ontsnappen met Escape Mode voor consoleversie Prison Architect