in

Dead Rising: alles wat je moet weten over de franchise


Voor The Walking Dead waren we al lang bekend zombies – maar laten we eerlijk zijn, deze serie heeft ze ongekend populair gemaakt. Desalniettemin trakteerden films, boeken en games ons al jaren op deze wezens, met name de Dead Rising-serie. Het is een van de bekendste franchises als het gaat om overleven in een wereld vol slenterende ondoden. Binnenkort komt het vierde deel uit op PlayStation 4 en daarvoor hoef je echt niet per se de serie op je duimpje te kennen. Vandaar dat we je alles vertellen wat je moet weten over de franchise, voordat je dat vierde deel gaat spelen.

Capcoms zombiesurvivalaar Dead Rising is niet een reeks met een grotesk verhaal dat diverse games beslaat. Sterker nog, elke game vindt weer plaats op een heel andere fictieve locatie in Amerika. Van een doorsnee dorp in de staat Colorado tot een stadje in Californië: meestal draaien Dead Rising-games om een winkelcentrum. Het is een ideale locatie voor een zombie-apocalyps, ziet er enorm dramatisch uit als er geen mensen zijn en is bovendien een herkenbare plek voor zo’n beetje alle gamers. Dead Rising 4 brengt ons bovendien terug naar een locatie uit een eerdere game: Willamette, Colorado.

De hoofdpersonages
Bedenker van Dead Rising Keiji Inafune (ook bekend van Mega Man) heeft diverse hoofdpersonages geïntroduceerd. Het begon allemaal met Frank West, die in zowel de eerste als de vierde game de hoofdrolspeler is, en bovendien komt hij voor in Case West en Off the Record van Dead Rising 2. West is een fotojournalist die altijd op zoek is naar scoops en aan een zombie-uitbraak natuurlijk een geweldig onderwerp heeft. Bovendien kan hij met meer overweg dan slechts een camera: hij staat ook zijn mannetje wel als het op vechten en verdedigen aankomt.

Een ander is Chuck Green, die in Dead Rising 2 het lijdend voorwerp is (en aardig wat te lijden heeft). Vroeger deed hij aan motorcrossen en ten tijde van de game is hij monteur, op zoek naar geld om Zombrex te kunnen kopen. Dat vindt hij in Terror Is Reality, een soort Death Race-achtig concept waarbij kandidaten zombies omleggen voor geld – en om de kijkers te vermaken). De held uit Dead Rising 3 is Nick Ramos, een monteur die goed op zijn eigen benen staat omdat hij weeskind is. Hij wordt zonder pardon middenin de zombie-apocalyps geplaatst en moet zijn monteursvaardigheden inzetten om zich te bewapenen tegen de zombies.

Zo kan het ook
Hoe ga je om met een zombie-uitbraak? In tegenstelling tot in The Walking Dead is er in Dead Rising een geneesmiddel Het farmaceutische bedrijf Phenotrans creëerde namelijk Zombrex, dat je dagelijks moet nemen om zo niet in een zombie te veranderen. Dat Phenotrans niet het meest frisse bedrijf is kom je al gauw te weten. Het gaat in Dead Rising zelfs zo ver dat er organisaties zijn die vechten voor de rechten van de zombies.

Dat is namelijk een van de belangrijkste elementen van Dead Rising en een gameplayelement waar de game om geprezen wordt. Je creëert je eigen wapens door de vreemdste objecten in combinatie te gebruiken, bijvoorbeeld een kettingzaag met een knuffelbeer. Die kettingzaag kun je ook heel anders inzetten, namelijk door hem op een motor te plaatsen en daarmee een “slicecycle” te maken voor extra zombie-bloedvergieten. Bovendien vindt dit alles plaats in een tijdsbestek van 72 uur. Elke game telt de uren af en vertelt het verhaal dus ook in chronologische volgorde. Het betekent ook dat de klok doortikt en dat je dus prioriteiten moet stellen om te zorgen dat je de juiste handelingen op het juiste moment verricht.

Houd je verhaal in de gaten
Dat is extra belangrijk voor het verloop van het verhaal, want als je een grote verhaalmissie mist, dan kun je vaak ook de andere verhaalmissies niet volbrengen. Aan de andere kant kun je altijd weer opnieuw beginnen, wat sowieso nodig is als je alle achievements wilt halen. Er worden zulke moeilijke dingen gevraagd dat je dat nooit in een keer spelen redt. Bovendien vliegt de tijd, waardoor je sowieso nog wel een keertje 72 uur kunt gebruiken om alles te ontdekken; de gameplay draait niet alleen maar om het afmaken van zombies en het zoeken naar shotjes Zombrex.

Je hebt missies en je moet andere overlevenden redden om zo te levelen en je klaar te maken voor nog zwaardere zombie-hordes. Een andere dreiging komt in de vorm van psycho’s, half-doorgedraaide mensen die je op brute wijze proberen af te maken. Omdat zij geen zombies zijn en dus nog over andere dingen kunnen nadenken dan orgaanvlees, zijn deze psycho’s qua vechten de grootste uitdaging.

Dat klinkt allemaal bloedserieus, maar de game komt altijd met een flinke dosis humor. Het feit alleen al dat je wapens kunt samenstellen uit de gekste gebruiksvoorwerpen draagt daaraan bij. Een hooivork met een shotgun is een boomstick, die zombies eerst vastprikt om ze vervolgens de lucht in de schieten, compleet met zieke animatie erbij. Ook de menselijke personages werken vaak op de lachspieren. Een zombie-apocalyps brengt bij sommige mensen het slechtste naar boven, maar het maakt sommige overlevenden juist heel creatief en grappig. Je kunt je personage in het winkelcentrum ook nog allemaal gekke outfits geven, dus dat maakt de komedie ervan helemaal af.

Er is momenteel nog geen sprake van een vijfde Dead Rising. Wel heeft de executive producer van Dead Rising 4, Bryce Cochrane, gezegd dat de makers nu aan het kijken zijn hoe ze de franchise weer nieuw leven kunnen inblazen, wat waarschijnlijk grote veranderingen en daardoor risico’s met zich meebrengt. “Een van onze doelen is om een product te maken dat betekent dat we Dead Rising 5, 6 en 7 kunnen maken,” zei Cochrane. Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar voor nu kun je vanaf 5 december voor het eerst op PlayStation (4) van Dead Rising 4 genieten.

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ontsnappen met Escape Mode voor consoleversie Prison Architect

Ho-oh verschijnt nu in Raid Battles van Pokémon Go