in

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redacteur Brian Artiles Govita


Het einde van 2017 is weer in zicht en we kunnen best stellen dat het een turbulent jaar was. Op gamegebied maar ook daarbuiten. Hoe hebben onze redacteuren het afgelopen jaar ervaren? Dit keer vragen we het aan Brian Artiles Govita.

Wat is je top 3 van games van 2017 en waarom?
Naar mijn mening is 2017 op gamegebied het hoogtepunt van de huidige consolegeneratie tot nu toe. Waar in voorgaande jaren de klappers van het jaar vooral in het najaar uitkwamen ging 2017 meteen sterk van start. Mijn top drie games zijn The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Horizon Zero Dawn en Injustice 2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild heeft voor mij een nieuwe standaard gezet qua openwereldgames. De grootschaligheid van Hyrule, de sublieme gameplaymechanieken, uitstekend uitgewerkte hoofd- en zijmissies en nog veel meer om op te noemen maken Breath of the Wild de beste Zelda-game tot nu toe. Zelfs na het uitspelen start ik de game nog regelmatig op om te verdwalen in het wonderlijke Hyrule. Horizon Zero Dawn is mijn op een na favoriete game van het jaar.

Ik hoor het mezelf nog zeggen op de redactie “Ik ben niet zo hyped voor deze game”. Na een speelsessie van zo’n tien minuten was ik om. Grafisch is het een van de mooiste games die ik tot op heden heb gespeeld op de PS4 en de game wist me zowel gameplay- als verhaaltechnisch keer op keer te verrassen. Op een enigszins matige eindbaasgevecht na zat ik tot het eind op het puntje van m’n stoel, genietend van alle pracht en praal die Horizon Zero Dawn te bieden heeft. Nederland mag trots zijn op dit meesterwerk van Guerrilla Games.

Op een mooie derde plek staat Injustice 2. Commercieel gezien lijkt het fightinggenre het moeilijk te hebben. Jaarlijks verschijnen er weinig toonaangevende games in het genre en de fightinggames die wel uitkomen zijn vaak goed, maar nooit echt geweldig. Injustice 2 bracht daar voor mij verandering in. Eerlijk is eerlijk, de game vergt aardig wat oefening om echt goed huis te houden, maar als je het eenmaal in de vingers hebt is het genieten geblazen. Het universum waarin het verhaal zich afspeelt maakt het geheel nog net ietsjes vetter. Helaas herinnert de game me ook aan al die keren dat ik pak slaag kreeg van een zekere persoon op de redactie (Wouter).

Wat vond je de grootste teleurstelling van het jaar op gamegebied?
Dit jaar was er niet zozeer een game die me teleurstelde, maar vooral een aantal ontwikkelingen in de gamesindustrie. Een daarvan zijn, je raadt het al, microtransacties. Hoewel microtransacties al jaren in games geïmplementeerd worden zijn ze dit jaar een prominentere rol gaan spelen in de strategie die uitgevers hanteren.Ergens is dit wel begrijpelijk, want de productiekosten van games rijzen de pan uit, terwijl games nog steeds voor zestig euro over de toonbank gaan. Echter zien we het steeds vaker voorkomen dat ontwikkelaars een pay-to-win-model hanteren in hun games of in ieder geval balanceren op het randje van wat nog net acceptabel is. Het resultaat is dat games waar we reikhalzend naar uitkeken met de grond gelijk gemaakt werden. Onder andere NBA 2K18, Star Wars Battlefront 2 en Middle-earth: Shadow of War kregen heel wat kritiek te verduren.

Hoewel ik eerder aangaf dat ik het begrijpelijk vind dat uitgevers op andere manieren inkomsten proberen te genereren denk ik niet dat microtransacties de juiste manier is om dit te doen. Stukje bij beetje lijkt het alsof ontwikkelaars steeds meer componenten uit games weglaten of aan het toeval overlaten (lootboxes) om er vervolgens geld voor te vragen. Gamers pikken dit natuurlijk niet en uiten massaal hun ongenoegen hierover. Hopelijk fungeren de tegenvallende verkoopcijfers van Battlefront 2 als een boodschap aan uitgevers dat het huidige verdienmodel grondig herzien moet worden. Een andere ontwikkeling die nog maar net in gang gezet is, is de verkoop van lege doosjes van games.

Hoewel dit op zich geen slechte business is verwacht ik dat dit op termijn nadelig zal zijn voor retailers. Uitgevers zijn al minstens twee consolegeneraties lang bezig met de tweedehandse verkoop van games een stokje voor te steken. Waar je een fysieke game nog kunt verkopen aan een winkelier zal dat bij een leeg doosje vrijwel zeker niet het geval zijn, omdat dit nagenoeg geen waarde heeft. Hierdoor geeft de consument eigenlijk een stukje eigendomsrecht uit handen. Als eindgebruiker zou je zelf mogen bepalen of je een game doorverkoopt of tweedehands koopt. Waar Microsoft de tweedehandse markt hardhandig de nek om probeerde te draaien ten tijde van de aankondiging van de Xbox One proberen andere uitgevers het op een manier die vooralsnog onschuldig lijkt, maar gaandeweg de realiteit wordt waar veel gamers vier jaar geleden zo erg voor vreesden.

Top 3 films die je dit jaar gezien hebt?
De drie beste films die ik dit jaar heb gezien zijn Moonlight, Logan en Baby Driver. Moonlight, omdat het verhaal van een jongen die op zoek is naar zijn eigen identiteit nooit eerder in deze vorm in beeld is gekomen. Het verhaal van hoofdpersonage Chiron is net zo intrigerend als dat het somber is, maar tegelijkertijd ook herkenbaar voor veel mensen denk ik.

Logan vind ik simpelweg de beste superheldenfilm ooit. Om eerlijk te zijn vind ik de meeste superheldenfilms vaak ietwat oppervlakkig. Wellicht dat dit ook te maken heeft met de doelgroep waar filmproducenten zich op richten, maar met Logan sloeg Marvel een andere weg in. In Logan is er geen sprake van een overmoedige superheld, maar een man die op z’n laatste beentjes loopt en het leven niet meer ziet zitten, totdat er iets op zijn pad komt waardoor hij tot het bittere eind door wil blijven vechten.

Baby Driver is een film waar ik in eerste instantie geen hoge verwachtingen van had, maar al vanaf het begin wist de film me te pakken. De combinatie van heists, liefde en de rol die muziek hierin speelt vond ik geniaal en de soundtrack alleen al is het waard om deze film te bekijken.

Top 3 series waar je het meest van genoten hebt?
Helaas heb ik heel dit jaar geen series gekeken :(.

Top 3 boeken die je afgelopen jaar gelezen hebt?
Dit jaar heb ik maar één boek uitgelezen, namelijk Max Havelaar. Normaal gesproken lees ik wel wat meer boeken in een jaar, maar ik heb er dit jaar eigenlijk weinig tijd voor vrij gemaakt om meer boeken te lezen.

Meest beluisterde muziekalbum van het jaar?
Het album dat ik dit jaar verreweg het meest heb beluisterd is DAMN. van Kendrick Lamar. Met zijn vierde album heeft Kendrick bewezen misschien wel een van de beste rappers allertijden te zijn (ik ga met iedereen in discussie in de comments die anders beweert).

Wat was een al dan niet persoonlijk hoogtepunt voor je in 2017?
Een persoonlijk hoogtepunt was toch wel mijn stageperiode bij IG. Ik heb een aantal leuke evenementen mogen bezoeken, content geschreven waar ik hopelijk veel lezers mee heb vermaakt en bovenal veel plezier gehad op de redactie.

Wat was een absoluut dieptepunt?
Een dieptepunt was voor mij toch wel dat mijn moeder dit jaar ernstig ziek is geworden. Dat heeft wel heel wat impact gehad, maar ik hou de goede hoop erin dat ze zo snel mogelijk weer beter wordt.

Hoewel we weinig ophebben met Goede Voornemens: Wat is je streven voor 2018?
In 2018 wil ik mijn hbo-diploma op zak hebben,meer boeken lezen, meer series kijken en uiteraard speciaal voor jullie nog vettere content maken.

En tot slot?
Wil ik iedereen alvast een voorspoedig 2018 toewensen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer dan 25 miljoen spelers voor Rainbow Six Siege

Nederlandse Hidden Folks uitgeroepen tot beste iPad-game van 2017