in

Op Verzoek – Games waar Nederland in voorkomt


Velen benadrukken maar al te graag dat Nederland klein is. Sommigen beweren zelfs dat Nederland niet eens een eigen cultuur heeft. Toch houden we van Nederland en zijn we trots als ons kikkerlandje voorkomt in een film, serie, boek of game – natuurlijk in games! Maar welke games spelen zich eigenlijk (deels) af in Nederland? In de Op Verzoek van deze week kijken we naar een aantal games waar Nederland in voorkomt.

1666 Amsterdam

1666 Amsterdam werd gezien als de nieuwe Assassin’s Creed. Het spel dat, zoals de naam al aangeeft, afspeelt in onze hoofdstad Amsterdam is alleen helaas nooit uitgebracht. Dit kwam doordat er een conflict was tussen Ubisoft en de Assassin’s Creed-maker Patrice Désilets. Désilets verliet Ubisoft in 2010 en begon een jaar later bij THQ Montreal om te werken aan 1666 Amsterdam, een ambitieuze nieuwe game. Vorig jaar kreeg Ubisoft de rechten van 1666 Amsterdam terug en beloofde de game alsnog uit te gaan geven.

Uit gelekte beelden uit 2016 is onder andere te zien dat er in het spel een optie zou komen waarmee dieren bestuurd konden worden. Er is namelijk te zien hoe een kraai over een weiland met typische oer-Hollandse molens vliegt en over een zee vol ogenschijnlijk Nederlandse VOC-schepen, waarna de kraai over de grachten de oude binnenstad van Amsterdam binnenvliegt en een oog overhandigt aan een mysterieuze man met een hoed. Naast de kraai is ook te zien dat er via een menu gekozen kan worden om te bewegen als een kat en rat.

Tekken Tag Tournament 2

Tekken Tag Tournament 2 en eigenlijk de gehele Tekken-franchise in het algemeen zit bomvol memorabele levels. Vecht in een fontein voor een wolkenkrabber, in de hemel, of in een arena omringd door gepimpte wagens terwijl niemand minder dan Snoop Dog voor je rapt. Het is duidelijk dat ontwikkelaar Namco Bandai altijd veel moeite in de omgevingen stopt.

Zo ook in een Nederlands level. In het prachtige gebied genaamd Tulip Festival vliegen de bloemen je om de oren wanneer je een goede smakker maakt, terwijl je geniet van vrolijke boerinnen met klompen die je toejuichen, leuke huisjes en zelfs een paar molens op de achtergrond. Namco Bandai heeft ons kikkerlandje misschien op de meest stereotypische manier mogelijk neergezet, maar het zorgt wel voor een charmant Nederlands level!

Fifa 18

In Fifa 18 komen Nederlandse voetballers voor zoals Arjen Robben en Georginio Wijnaldum, en de Eredivisie. Daarbij hoort nog een stukje Nederlandse grond in de game, namelijk de Johan Cruijff Arena, thuisfront van AFC Ajax. Het Nederlandse stadion heeft een enorme capaciteit, wat gedetailleerd is weergegeven in de game. Ook is aan andere details gedacht, zoals vlaggen waarop de door Ajax gewonnen prijzen te zien zijn.

De Arena is het enige Nederlandse stadion dat ooit in de Fifa-serie aanwezig is geweest en zit wederom in Fifa 18. De Arena is, op The Journey na, beschikbaar in alle modi in het spel. In de Johan Cruijff Arena worden de thuiswedstrijden van Ajax en het Nederlands Elftal gespeeld. Naast deze wedstrijden wordt er in Career-Mode de wedstrijd ook om de Johan Cruijff Schaal gespeeld, geïnspireerd door de grootste, Nederlandse voetballegende ooit.

Youda Legend: The Curse of the Amsterdam Diamond

De Amsterdam-diamant is een 33,74 karaats zwarte diamant die uit Afrika komt en is geslepen in Amsterdam. Deze bijzondere diamant werd in 2001 voor $352.000 bij Christies geveild. Hij inspireerde daarnaast een vrij onbekende point-and-click puzzelgame van Youda Games, die uitgebracht is voor pc, smartphone en Nintendo DS. Het grote avontuur begint in het centraal station van Amsterdam.

Direct kom je erachter dat er iets in de lucht hangt dat ervoor zorgt dat je reis naar Amsterdam een andere wending krijgt. Je komt in het avontuur langs het Rijksmuseum, het theater Carré en de Amsterdamse grachten. Dat Nederland uit meer bestaat dan alleen Amsterdam wordt vaak vergeten, maar wordt in dit geval makkelijk vergeven: The Curse of the Amsterdam Diamond geeft namelijk een vrij nauwkeurige en mooie weergave van onze hoofdstad. Dank je wel, Youda Games!

Brothers in Arms: Hell’s Highway

Brothers in Arms: Hell’s Highway werd ondanks het vele uitstellen toch nog goed ontvangen. De tactische Tweede Wereldoorlog-shooter. Vooral het feit dat de game zich grotendeels afspeelt binnen de grenzen van Nederland maakt het voor ons een interessante game. Maar, ook al is het tof om ons kikkerlandje terug te zien in een game, is er toch wel wat aan op te merken.

Zo hadden we het op prijs gesteld als de ontwikkelaar wat meer research had gedaan naar de geografie en architectuur van ons kikkerlandje. Het Brabantse platteland waar de game zogenaamd gesitueerd is, heeft met zijn glooiende heuvelruggetjes, helgroene gras en stenen muurtjes meer weg van Franse landschappen. Ook het feit dat wij Hollanders met een raar soort Russisch/Angelsaksisch accent brabbelen, is een misser. Hadden ze niet wat Nederlanders kunnen vragen om te helpen bij de ontwikkeling van Brothers in Arms: Hell’s Highway? Toch bedanken we dit Amerikaanse bedrijf voor zijn poging; Nederland komt immers niet vaak in de spotlight in games.

[poll 913] Dit waren vijf games waar Nederland in voorkomt. We hebben natuurlijk ook gedacht aan A2 Racer en Hitman: Codename 47. Hebben we nog wat games gemist waar Nederland in voorkomt? Laat het ons weten in de comments en vergeet niet te stemmen op de Op Verzoek van volgende week![/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Marvel vs. Capcom Infinite dit weekend gratis te spelen op PS4

recensie Assassin’s Creed: Origins