in

Films en games met Atmos: Van toegevoegde waarde of een gimmick?


Dikke kans dat je na je eerste bezoek aan een Atmos-bioscoop bijna letterlijk weggeblazen bent door het geluid. Het is iets dat lastig uit te leggen is aan mensen die nog nooit in een Atmos-bios zijn geweest. Maar wist je dat je Atmos ook in huis kunt halen? Wij leggen je uit wat Atmos sowieso ís en hoe je er thuis ook van kunt genieten.

Als er één wereldleider is op het gebied van ongelofelijk goede geluidsstandaarden dan is het Dolby wel. Het van oorsprong Engelse, maar inmiddels Amerikaanse bedrijf is beroemd door de technieken dat het heeft ontwikkeld voor het verbeteren van bioscoopgeluid. Al vanaf de eerste film (Kubricks A Clockwork Orange uit ‘71) heeft het gepushed om bezoekers de ultieme geluidservaring te geven. En nu kan dat dus ook thuis.

Bubbel
Waarom heeft Atmos meerwaarde als we allang surroundstandaarden als 5.1 of 7.1 surround hebben? Dat komt voornamelijk doordat je bij normaal surroundgeluid in een cirkel van speakers zit. Bij bijvoorbeeld 5.1 staan er drie speakers voor je en twee achter je waardoor geluid in principe alleen in een ‘platte cirkel’ naar je toe gezonden wordt.

Bij Dolby Atmos is er dankzij één of meerdere speakers in het plafond sprake van een bubbel van geluid. Het is voor geluidstechnici voor film en games dan ook mogelijk om geluid op een zeer specifieke plek in te laten horen, zoals schuin naast je, of laag/onder je en natuurlijk boven je. Atmos-bioscopen beschikken vaak over een groot aantal plafondspeakers waardoor het immens indrukwekkende effect wordt gemaximaliseerd.

Atmos-thuisbioscoop
Thuis is hetzelfde Atmos-effect creëren natuurlijk wat lastiger (tenzij je het prima vindt om gaten in je plafond te boren). Er zijn echter veel verschillende mogelijkheden om enigszins vergelijkbaar geluid te krijgen en sommige sets hebben daadwerkelijk een speaker die je aan het plafond kunt bevestigen/plakken. De populairste en makkelijkste methode om Atmos te creëren is door speciale extra speakers bóvenop de gebruikelijke luidsprekers te plaatsen in combinatie met een versterker die Atmos ondersteunt. De 5.1/7.1 Atmos-sets van onder andere Onkyo en Teufel hebben dus omhoog richtende speakers bovenop luidsprekers die het geluid terugkaatsen via het plafond. Zelfs de soundbars van bijvoorbeeld Samsung gebruiken die techniek.

Vooralsnog is een Atmos-set niet bepaald goedkoop, maar een prima oplossing om films of series te kijken, of te gamen met Dolby Atmos is een compatible headset. Op dit moment zijn er slechts twee headsets die de techniek officieel ondersteunen: de Plantronics RIG 400HX en zijn grote broer RIG 800LX. Bij de headsets worden codecs geleverd die ervoor zorgen dat er virtueel Atmos-geluid geproduceerd wordt. Overigens werkt de codec vooralsnog alleen op pc en de Xbox One.

Hoewel de RIGS met Atmos-ondersteuning in het achterhoofd zijn ontworpen, is het in principe mogelijk om elke stereokoptelefoon te gebruiken zolang de codec maar is geïnstalleerd. Die is te koop via de website van Dolby voor €20 en er is een proefversie zodat je kunt zien of Atmos voor jou toegevoegde waarde heeft. Het is overigens wel zo dat het verschil in headsets behoorlijk invloed kan hebben op het Atmos-effect. Bij het testen van lichte ‘open design’ sets als de RIGs of een Teufel Aureol was het surround-effect sterk aanwezig en ruimtelijk maar miste de trillende, authentieke donderbas wel een beetje. De bas was bij krachtige headsets als de Creative Sound BlasterX H7 weer too much. Dus ga je gamen of films/series kijken in Atmos: zoek er wel de juist headset voor uit.

Films en games met Atmos
Qua content is het nog een beetje behelpen wat Atmos betreft. Films en series zijn wat dat betreft beter vertegenwoordigd dan games. Met een flinke Samsung QLED 4K-tv en de Plantonics RIG800LX op het hoofd zorgen films zoals Wonder Woman, Mad Max en Jupiter Ascending met Atros-track op UHD Blu-ray voor een hele vette bioscoopervaring. Maar ook Netflix is begonnen met het ondersteunen van de standaard. Zo ondersteunen onder andere Okja, Deathnote, Bright, BLAME! en Wheelman de techniek.

Gek genoeg lijkt de game-industrie vooralsnog minder happig om de Atmos-technologie toe te passen en dat is op zijn zachts gezegd merkwaardig. Atmos heeft namelijk een enorm voordeel in vergelijking met 5.1 of 7.1-surround bij gaming. Je hoort namelijk ook zeer duidelijk of er iets bóven of ónder je gebeurt. En bij bijvoorbeeld rappe shooters kan dat het verschil maken tussen winnen of verliezen.

Dit zijn de games die nu, of binnenkort Dolby Atmos ondersteunen:
• Assassin’s Creed: Origins
• Overwatch (alleen pc)
• Battlefield 1 (alleen pc)
• Final Fantasy XV
• Sea of Thieves
• Crackdown 3
• Gears of War 4
• Rise of the Tomb Raider
• Super Lucky’s Tale

Hopelijk gaan meer ontwikkelaars inzien dat Atmos niet zomaar een gimmick is. Het is zeker waar dat het de beleving van een game een stuk intenser maakt, maar het is daarnaast ook ontzettend nuttig. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat pro-gamers deze toevoeging in hun voordeel kunnen gebruiken.

Conclusie
Atmos is simpelweg een grote stap in geluid, vergelijkbaar met de stap van 2.1 naar 5.1 surround. Bij zowel films en games zorgt het er absoluut voor dat de beleving intenser is. Atmos komt het beste tot zijn recht met een high-end surroundset (zeker met speakers aan het plafond), maar headsets zijn een zeer schappelijk alternatief. Download zeker even de trial-versie van de Dolby Codec en speel een van de bovenstaande games, of kijk een UHD Blu-ray of Netflix-film met Atmos om te testen of het wat voor jou is, en laat ons weten wat je ervan vindt in de comments.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bayonetta 3 voor Switch aangekondigd, deel 1 en 2 ook naar Switch

WTF Update: Eerste vr-ervaring en gamen op Mac